Kako do povrnitve škode na avtu, ki se zgodi na parkirišču?

Zavarovalnica Triglav na leto zabeleži več kot 30.000 škod na parkiriščih.

Lahko jih povzročite sami ali pa je kriv kdo drug. Dobro je vedeti, katero zavarovanje vam bo v pomoč in kdaj ste upravičeni do izplačila zavarovalnine.

Poglejmo bolj natančno, kakšne so razlike od primera do primera:

 

Drugo vozilo poškoduje vaše parkirano vozilo

Vrnete se na parkirišče. Na zadnjih vratih vašega vozila opazite ostanke barve drugega vozila in manjšo udrtino. Kaj morate narediti najprej?

 

Naši cenilci svetujejo, da takoj, ko opazite škodo, pokličete policijo in pridobite policijski zapisnik. Zato je koristno, da avto vsakič vsaj na hitro pregledate, preden se vanj usedete in odpeljete.

 

Potem škodo fotografirajte in jo z vsemi zbranimi dokumenti prijavite pri vaši zavarovalnici. Enak postopek velja tudi za vse ostale primere, ki jih navajamo v nadaljevanju.

 

Poškodbe na parkirišču sodijo med najbolj pogoste prijave, takoj za prometnimi nesrečami in naletom divjadi.

 

Po prijavi škode sta možna dva scenarija, od katerih bo odvisno, katero zavarovanje boste uveljavili za povrnitev stroškov nastale škode:

 

  1. Če ne veste, kdo je povzročitelj, potem lahko uveljavljate svoj splošni avtomobilski kasko ali pa delno kombinacijo avtomobilskega kaska H – parkirišče, ki jo lahko sklenete tudi brez splošnega kaska.

 

Delna kombinacija je koristna tudi v primeru uveljavljanja škode, ki jo sicer že krije splošni kasko, saj pri delni kombinaciji ni odbitne franšize, dogovorjene pri splošnem kasku. Obenem pa v primeru škode ne izgubite že pridobljenega bonusa pri plačilu zavarovalne premije splošnega kaska.

 

Zastopnik pojasnjuje: najpomembnejše o zavarovanju avtomobilskega kaska.

 

Zastopnik pojasnjuje prednost delne kombinacije takole: »Avto vam poškodujejo na parkirišču, sklenjen imate samo splošni kasko. Škode so običajno manjše, zato se lahko hitro izkaže, da je škode manj, kot znaša franšiza. Brez sklenjene dodatne delne kombinacije H − parkirišča, morate znesek poravnati sami.«

 

  1. Če pa veste, kdo je povzročitelj škode, vam bo strošek popravila kril on oziroma njegova polica zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

 

Vaše parkirano vozilo poškoduje vozilo brez motorja ali oseba

Škodo na nabito polnem parkirišču lahko povzroči tudi nepazljiva oseba z nakupovalnim vozičkom ali prehiter kolesar. Kako je s škodo v teh primerih? Ker ne gre za motorno vozilo, zavarovalnica primer obravnava drugače:

  1. Če ne veste, kdo je odgovoren za nastalo škodo, lahko uveljavljate le splošni avtomobilski kasko. Delna kombinacija H – parkirišče namreč krije izključno poškodovanje ali uničenje parkiranega ali ustavljenega osebnega vozila zaradi neposrednega dotika neznanega (motornega) vozila.
  2. Če je povzročitelj škode znan, mora ta povrniti stroške popravila. Vam ni treba uveljavljati splošnega avtomobilskega kaska. 

 

Namerna škoda na parkirišču

Tudi v primeru, ko vam nekdo zlonamerno povzroči škodo, velja enako kot zgoraj. Če je povzročitelj neznan, imate na voljo le svoj splošni avtomobilski kasko, ki vključuje škodo zaradi nasilnih ali objestnih dejanj tretjih oseb.

 

Padec predmetov na vaše parkirano vozilo

Na vaše vozilo lahko pade ledena sveča, drevo, veja, ali kaj drugega. Kako je s škodo v teh primerih?

 

Splošni kasko bo kril tudi tovrstno škodo ne glede na vrsto predmeta. Pri kombinaciji H – parkirišče pa je vključeno kritje za padec strešnih snežnih plazov, ledenih sveč ali ledenih tvorb, ki padejo s stavb.

 

Škodo na parkirišču povzročite sami

Na svojem vozilu povzročite škodo sami, tako da s svojim vozilom udarite drugo parkirano vozilo. Škodo na vašem vozilu krije izključno Splošni kasko (trčenje), medtem ko škodo na vozilu, v katerega ste trčili, krije zavarovanje vaše avtomobilske odgovornosti.

 

Zelo pomembno je, da oškodovancu pustite vaše kontaktne podatke, na podlagi katerih bo lahko uveljavljal zavarovanje za nastalo škodo. Pri tem imejte vedno v mislih, kako bi bilo vam, če bi vam nekdo povzročil takšno škodo in vas o tem ne bi obvestil oziroma vam nudil možnosti za sanacijo posledic tega dejanja. Ne imejte v mislih, koliko bo to stalo vas, saj bo škodo povrnila vaša zavarovalnica, medtem ko bo vaša finančna obremenitev bolj simbolična. Če zgolj zapustite kraj dogodka in zavarovancu ne pustite podatkov o svojem zavarovanju, lahko izgubite zavarovalne pravice – če vas bo prijavil eden izmed očividcev, boste celotno škodo morali pokriti iz lastnega žepa.

 

Če z avtomobilom oplazite recimo drog, bo škodo kril splošni avtomobilski kasko.

 

Za primere škode, ki bi jo sami lahko povzročili na tujem vozilu z nakupovalnim vozičkom oziroma vozilom brez motorja, pa se lahko zavarujete z zavarovanjem odgovornosti. To je pri Zavarovalnici Triglav vključeno v vse tri pakete zavarovanja DOM. Polica zavarovanja DOM namreč krije škodo, ki jo vi ali vaš družinski član, ki živi v istem gospodinjstvu, povzroči tretji osebi, torej oškodovancu.

 

Zanima me: splošni avtomobilski kasko in zavarovanje DOM.

 

Želite več tovrstnih člankov? Vpišite svoj elektronski naslov in poslali vam bomo najboljše strokovne nasvete s področja avtomobilskih zavarovanj direktno v vaš elektronski nabiralnik.

 

avto, varna vožnja, preventiva, avtomobilsko zavarovanje, škodni primer, prijava škode
Preberite tudi