Kako do višje davčne olajšave?
Decembra lahko vplačate razliko do maksimalne premije PDPZ.

Če redno vplačujete v Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (v nadaljevanju PDPZ), si povečujete sredstva na osebnem računu, hkrati pa izkoristite davčno olajšavo. Pokojnine iz obveznega pokojninskega zavarovanja bodo zaradi zaostrovanja pogojev upokojevanja precej nižje od naših sedanjih dohodkov. Zato je dobro, da sami poskrbimo za finančno varnost v obdobju po upokojitvi.

PDPZ je oblika varčevanja, ki je v skladu z Zakonom o dohodnini davčno stimulirana.

 

Da bi lahko izkoristili maksimalno olajšavo, lahko v decembru vplačate razliko do maksimalne vplačane premije, ki se še šteje v olajšavo.

 

Kako lahko preverite, koliko sredstev že imate?

Člani PDPZ Zavarovalnice Triglav lahko podatke o svojih zavarovalnih policah, višini sredstev ter še marsikaj drugega enostavno preverijo v spletni poslovalnici i.triglav na http://itriglav.si. Če ste vključeni v PDPZ pri drugem izvajalcu, se za podatek obrnite na njih.

 

Kje preverite, koliko sredstev še lahko vplačate?

 

Za izračun upoštevajte premije, ki jih boste v PDPZ vplačali do konca leta 2016. Če vam premijo plačuje tudi vaš delodajalec, morate v skupni znesek upoštevati tudi ta del. Delodajalec ima za premije, ki jih je plačal za vas, prednostno pravico pri uveljavljanju davčne olajšave.

 

Da si zagotovite višjo davčno olajšavo, na osebni račun vplačajte celotno razliko do maksimalne davčne olajšave.

 

Poleg vseh vplačil bo zavarovalnica dodatno vplačilo pripisala na vaš osebni račun individualnega/kolektivnega PDPZ.

 

Kako vplačate sredstva?

Člani PDPZ Zavarovalnice Triglav lahko dodatno vplačilo izvedejo na podlagi univerzalnega plačilnega naloga, ki so ga prejeli ob dopisu z razlago davčne olajšave iz naslova PDPZ. Če ga niste prejeli, nam pišite na naslov itriglav@triglav.si in poslali vam bomo potrebne podatke za izvedbo vplačila dodatne premije. Vsem tistim, ki niste člani PDPZ Zavarovalnice Triglav, pa svetujemo, da se obrnete na izvajalca, pri katerem imate sklenjeno Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

 

Do kdaj je rok za vplačila?

Če želite izkoristiti maksimalno davčno olajšavo za leto 2016, morate dodatno vplačilo na osebni račun PDPZ vplačati najkasneje do 31. 12. 2016.

 

Primer

Za lažji izračun podajamo primer člana, ki ima sklenjeno individualno in kolektivno PDPZ. Njegova bruto plača znaša 1.571,30 EUR mesečno oziroma 18.855,60 EUR letno. Maksimalna davčna olajšava znaša 5,844 % njegove bruto plače oziroma 1.101,92 EUR.

 

Član bo z rednimi vplačili v individualno PDPZ vplačal 378,00 EUR ter v kolektivno PDPZ 150,00 EUR. Delodajalec bo zanj z rednimi vplačili vplačal 220,00 EUR. Skupna premija rednih vplačil v letu 2016 bo torej znašala 748,00 EUR. Razlika do maksimalne davčne olajšave v navedenem primeru znaša 353,92, EUR.

 

Oblika zavarovanja

Vplačila člana

Vplačila delodajalca

Skupaj vplačila

Kolektivno PDPZ

150,00 EUR

220,00 EUR

370,00 EUR

Individualno PDPZ

378,00 EUR

 

378,00 EUR

Skupaj

528,00 EUR

220,00 EUR

748,00 EUR

 

 

Razlika do 1.101,92 EUR

353,92 EUR

 

Za več informacij vam svetujemo, da obiščete našo spletno stran in si izdelate svoj informativni izračun. Čaka vas na www.triglav.si/pdpz.

pokojnina, premoženje, varčevanje, osebne finance
Preberite tudi