Nesreča na smučišču: Ko šteje polica, ne palica

Odgovori na najpogostejša vprašanja smučarjev glede ustreznega zavarovanja.

Kljukica pri telesni kondiciji, oprema urejena, smučišče izbrano … Ste prepričani, da ste pred odhodom na smučanje pomislili na vse? Kaj razen čelade vas na smučkah še lahko dobro varuje? Zavarovanje. Odgovarjamo na najpogostejše pomisleke smučarjev glede ustrezne zavarovalne zaščite.

Smučam samo v Sloveniji, to pomeni, da dodatnih zavarovanj ne potrebujem.

Če se poškodujete na domačem smučišču, so stroški zdravljenja poravnani iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

 

A po žepu vas lahko udari tudi drugje. Podobno kot v prometu tudi na smučišču veljajo določena pravila, ki jih morate upoštevati. Če ne spoštujete pravil varnega smučanja, kot so določena v mednarodnih pravilih FIS, in povzročite nesrečo, s svojim premoženjem odgovarjate za nastale poškodbe in škodo.

 

Pred odhodom na katerokoli smučišče se prepričajte o višini zavarovalnega kritja splošne odgovornosti. Vključena je v paketno zavarovanje DOM in velja na območju Evrope.

 

Dodatna zaščita.

Premislite tudi o sklenitvi nezgodnega zavarovanja za ublažitev finančnih posledic, ki jih lahko povzročijo nezgode (dolgotrajna zdravljenja, izpadi dohodkov ipd.).

 

Posebej za to smo razvili zavarovanje za smučarje in deskarje na snegu. Zavarovanje športnih aktivnosti vključuje zavarovanje odgovornosti in aktivnim posameznikom prilagojeno nezgodno zavarovanje, ki vključuje izgubo življenja zaradi nezgode, zlom posameznega uda in izgubo posameznega uda ali organa.

 

Zakaj potrebujem dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino, če imam evropsko kartico?

V tujini stroške zdravljenja v javnih zdravstvenih ustanovah držav članic EU krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Toda ta vedno ne zadošča za kritje vseh stroškov.

 

Na smučiščih v tujini namreč pogosto zagotavljajo pomoč v primeru poškodb zdravniki zasebniki, ki izvajajo tudi morebitne prevoze poškodovancev. Teh stroškov evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije, zato vam nesreča na smučišču poleg drugih težav lahko povzroči še visoke stroške za zdravstveno pomoč.

 

Pri tem samo stroški helikoptrskega prevoza do bolnišnice lahko znašajo več tisoč evrov.

 

Ni odveč razmislek o sklenitvi turističnega zavarovanja, ki med drugim vključuje zavarovanje odgovornosti za nesreče v tujini in zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco.

 

Kaj naj naredim, če se poškodujem na smučišču v tujini?

Če imate sklenjeno turistično zavarovanje, potem vam stroške zdravljenja neposredno krije zavarovanje.

 

V primeru nezgode ali bolezni takoj pokličite asistenčni center, ki zagotavlja 24-urno pomoč v slovenskem jeziku, Triglav zdravstvena asistenca, na telefonsko številko + 386 59 09 18 81.

 

Če asistenčne pomoči ne boste uporabili ter boste stroške zdravljenja in drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na najbližji enoti Zavarovalnice Triglav. Predložiti morate:

  • zavarovalno polico,
  • celotno zdravstveno dokumentacijo
  • in originalne račune, ki jih morate zahtevati ob plačilu storitev.

 

Ali lahko zavarujem smuči pred krajo?

Turistično zavarovanje v tujini krije tudi tatvine smuči, ki jih pustite pred kočo na smučišču, in sicer do različnih limitov glede na izbrani paket zavarovanja.

 

Vsekakor je priporočljivo, da smuči zaklenete. S tem boste otežili delo morebitnim nepridipravom. Hkrati pa boste v primeru tatvine kriti do višjega limita, ki velja za vlomske tatvine. Podobno velja ob tatvini smuči iz hotelske shrambe.

 

Če smuči niso zaklenjene v omarici, je limit kritja nižji, kot če poskrbite za dodatno varnost z zaklepanjem.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

zdravje, preventiva, aktivno življenje, prosti čas, zima, turistično zavarovanje, zavarovanje športnih aktivnosti, nezgodno zavarovanje, sklepanje zavarovanj, prijava škode
Preberite tudi