Enostavni nasveti za selitev

Ne podcenite dela, ki vas čaka.

To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še selimo se samo tri kilometre stran. Ko sem ugotovila, zakaj ljudje opisujejo selitev kot eno najbolj stresnih življenjskih situacij, je bilo že prepozno, stvar je bilo treba izpeljati. Da bo vam šlo lažje, delim nekaj mojih izkušenj in neprecenljivih nasvetov Selitvenega servisa Premik.

Ne podcenite dela, ki vas čaka

Povprečni Evropejec se v življenju seli štirikrat, podatka o tem, kako pogosto se tega lotijo Slovenci nisem našla. A če vas to čaka kmalu, je moj prvi in glavni nasvet, da se dobro pripravite.

 

Priznam, da se sama nisem. Do zadnjega sem bila namreč prepričana, da nimamo veliko stvari in da bova vse skupaj zmogla sama v dveh dneh. Selitveni servis Premik navede ravno to kot ključno napako tistih, ki se sami lotijo selitve.

 

Potem ko sva začela odpirati omare, pa sem bila naenkrat negativno presenečena. Imamo ogromno stvari: knjige, posode, oblačila – zimska, poletna, vmesna, igrače, posteljnina, gospodinjski aparati …  Ko sva z možem prišla do kleti, pa mi je šlo že na jok. Prvič v življenju se mi je zdelo, da imam preveč oblačil in številni pari čevljev so me spravili v obup. Obljubila sem si, da si nikoli ničesar več ne kupim.

 

Danes vem, da bi naslednjič, pa naj se lotim tega s selitvenim servisom ali brez, s pripravami začela veliko prej in precej bolj organizirano.

 

Selitveni servis Premik svetuje: pri selitvi je potrebna dobra organizacija in natančnost.

 

Ključni nasveti za selitev

Čeprav sem si prebrala nekaj nasvetov, kako pakirati, sva zaradi pomanjkanja časa in preobilice dela na vse pozabila in najin okviren načrt je splaval po vodi. Na koncu sva hodila po stanovanju in vse skupaj in povprek metala v škatle. Še danes mi ni popolnoma jasno, kako nisva uspela ničesar izgubiti. Čeprav gre tudi tako, tovrstnega brezglavega početja ne priporočam.

 

Raje vam podajam 5 nasvetov Selitvenega servisa Premik o pravilnem pakiranju:

  • V plastične škatle pospravite bolj občutljivo blago, kot so steklo in občutljive stvari. Ostalo lahko spravite v kartonaste škatle.
  • Posebno pozornost posvetite občutljivim materialom - steklenim, keramičnim ipd. (škatlo označite z besedo OBČUTLJIVO). Enako velja za elektronske naprave. Tovrstne predmete zavijete v mehurčkasto folijo ali papir ter jih varno zložite v škatle.
  • Na škatlah označite, kakšna vsebina je v njih zapakirana. Najlažje vam bo, če podobne predmete pakirate skupaj.
  • Težje stvari zlagajte na dno škatle in lažje stvari na vrh.
  • Knjige pakirajte v plastične škatle ali trpežne večslojne kartonaste škatle.

 

Dodajam pa še svoj nasvet. Pri pakiranju so zelo priročne tudi velike nosilne vreče za večkratno uporabo, najbolj znana je tista modra iz trgovine s pohištvom. Midva sva v njih znosila ogromno oblačil in čevljev ter vsega, kar ni občutljivo.
 

Ne naložite si preveč

Bodite pazljivi, da v škatle ne naložite preveč, saj se lahko zaradi prevelike obremenitve strgajo. Tega sem se celo tudi sama držala, bolj zaradi tega, ker me je bilo strah, da me ne bi zagrabilo v hrbtu. Je pa to potem pomenilo, da sem morala večkrat po stopnicah gor in dol. Odličen trening, kar potrdi opozorilo Selitvenega servisa Premik: »Selitev je fizično naporno delo.«

 

Žal sem se sama med delom redno nagrajevala s čokolado, tako da kalorij vseeno nisem izgubila. Sem pa še nekaj dni po selitvi imela občutek, da se mi roke vlečejo po tleh.
 

Začnite z manjšimi kosi

Selitveni servis svetuje, da najprej preselite škatle in manjše stvari, zato da naredite prostor za večje kose pohištva. Te pri premikanju ovijte v folijo in tako dodatno zaščitite.

 

Midva sva naredila ravno obratno in sva velike kose preselila najprej. Vsaj tu sva zaprosila prijatelje za pomoč. Vendar je to v praksi denimo pomenilo, da je bil pralni stroj v novem stanovanju 10 dni pred nami in da me je po selitvi čakal vzpon na Mount Everest umazanega perila.
 

Najem selitvenega servisa

Ker sem bila tako naivno prepričana, da zmoreva sama, nisva na selitveni servis niti pomislila. Zakaj, če pa imava samo nekaj škatel. Po koncu selitve sem imela občutek, da sva jih imela nekaj tisoč. A resnica je verjetno nekje vmes.

 

Vendar roko na srce, selitveni servis ima izkušnje, to je njihovo delo, zato ga opravijo hitreje in brez oziroma z veliko manj stresa.

Če se boste odločili za najem selitvenega servisa upoštevajte naslednje:

  • Pravočasno rezervirajte termin. 3 dni prej je po navadi dovolj zgodaj, če gre za manjšo selitev, sicer pa še kakšen dan prej.

 

Največ selitev se po izkušnjah selitvenega servisa opravi v drugi polovici tedna od četrtka do sobote.

 

  • V povpraševanju navedite, od kod in kam se selite, kakšen je dostop na obeh lokacijah, katero nadstropje, je v objektu dvigalo ali so stopnice ter okvirni seznam pohištva oziroma stvari, ki jih boste selili.
  • Sporočite, ali boste sami poskrbeli za pakiranje ali ne. Več podatkov kot imajo, lažje bo selitveni servis določil predviden strošek selitve ter okvirni čas za izvedbo. Če imate dovolj časa in volje,  je z vidika stroška najugodnejše, če sami zapakirate drobne stvari v škatle - plastične ali kartonaste.
  • Poskrbijo lahko tudi za demontažo in ponovno montažo preseljenega pohištva na novi lokaciji. Opozorite servis na večje kose pohištva, pri katerih bi bila potrebna demontaža, da delavci s seboj prinesejo potrebno orodje. Pri montaži predmetov na steno morajo vedeti, kakšna so stene – obložene z mavčnimi ploščami ali betonske.

 

Ne glede na to, kako se boste selitve lotili, pa vam želim obilo lepih trenutkov v vašem novem domu. Pa zavarujte ga. Kako? Več o tem v našem članku.

družina, vzdrževanje doma, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, zavarovanje doma