Z avtom zapeljal v garažna vrata. Kaj bo s škodo?

Pojasnjujemo nevarnost udarca zavarovančevega vozila in zakaj vam zavarovanje koristi.

Z avtom se varno pripeljete domov, veseli, da ste se rešili gneče v prometu in nervoznih voznikov. Samo še parkirate. Potem pa tresk. Začudenje. Pa ja niste. Stopite ven in pogledate. Poškodovana garažna vrata, poškodovano vozilo. Kaj pa zdaj? Pojasnjujemo kritje nevarnosti udarca zavarovančevega  vozila, ki krije škodo, če se z avtom zaletite v hišo.

Pravzaprav gre za dve različni kritji

Ko voznik z lastnim vozilom nenamerno poškoduje največkrat zgradbo, garažna vrata in podobno, gre pravzaprav za dve zavarovalni kritji. Eno je kritje škode, ki je nastala na vozilu, drugo pa je kritje škode na objektu.

 

Naši podatki kažejo, da je pri takšnih nesrečah povprečna škoda na avtomobilu nekaj več kot 1000 evrov in je običajno precej višja kot na nepremičninah.

 

Ob petkih je tovrstnih škod nekoliko več, ob nedeljah pa nekoliko manj. Pogostejše so v zimskih mesecih, ko svoje naredijo še poledenele površine in sneg.

 

Škoda na vozilu

Poglejmo najprej, kako je s škodo, ki je nastala na vašem vozilu. Tu je stvar dokaj enostavna. Škodo bo krila zavarovalnica, če imate sklenjeno splošno kasko zavarovanje.

 

Kasko zavarovanje krije škodo, ki jo kot voznik povzročite svojemu vozilu. Krije pa tudi škodo, ki je nastala zaradi dogodkov, ki niso odvisni od vas in jih niste mogli predvideti.

 

Ob tem pa velja, da je pri kasku treba upoštevati tudi franšizo. To pomeni, da del nastale škode na lastnem vozilu nosite sami, če je škoda manjša ali enaka franšiznemu znesku.

 

Obenem ta škoda vpliva tudi na bodoči bonus oziroma njegovo izgubo. Vsako leto, če ste brez škode, pridobite en premijski razred, ki znaša 5 %. Če povzročite prometno nesrečo, pa izgubite tri razrede po 5 %, torej skupaj 15 %.

 

Če ste torej trčili pri uvozu v garažo, kar naši cenilci ugotavljajo, da je najbolj pogost vzrok, veljajo pogoji kaska. Gre za popolnoma enako kritje, kot če bi trčili v kateri koli drugi objekt.

 

Škoda na objektu

Drugače pa je pri objektu. Škoda, ki bi jo s svojim vozilom povzročili na tujem objektu, bi bila krita iz naslova vašega zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

 

Za škodo, ki jo v takem primeru povzročite sami sebi oziroma na lastni hiši, pa v skladu z obligacijskim zakonom ne morete biti odgovorni sami sebi. Zato škode ne bi mogli poplačati iz svojega zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

 

Za ta namen se uporabi kritje nevarnosti udarca zavarovančevega motornega vozila. Velja za temeljno nevarnost, ki je vključena v vse tri pakete zavarovanja DOM kot tudi v posamično požarno zavarovanje.

 

Obrazložitev kritja se glasi takole: zavarovanje krije škodo, ki nastane na zavarovanih zgradbah zaradi udarca zavarovančevega motornega vozila ali zavarovančevega premičnega delovnega stroja. 

 

Tu velja omeniti, da se pri definiciji zavarovančevega vozila kot tudi delovnega stroja, gleda širše. Niste vključeni le vi kot zavarovanec in lastnik vozila. Škodo bi vam zavarovalnica krila tudi, če bi vozilo upravljal eden izmed družinskih članov, ki živi z vami kot zavarovancem v skupnem gospodinjstvu. Torej, tudi če vaš otrok z vašim ali svojim vozilom trči v garažna vrata, bi bila škoda krita.

%
Dodajte paketno zavarovanje DOM v Triglav komplet in pridobite 3 % dodatnega popusta.

Zanima me več
popravila, nepremičnine, varnost doma, avto, avtomobilsko zavarovanje, paketno zavarovanje DOM
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.