Nasveti za starše: Z otroki na smučanje

Na kaj paziti, da bo smučanje varno in prijetno za vse?

Se z otroki odpravljate na smučanje? Kako se lahko na družinski smučarski izlet čim bolje pripravite in kako izbrati primerno smučišče? Si je smučarsko opremo za otroke bolje izposoditi ali kupiti? Česa se morate starši zavedati, preden se z otroki podate na smučišče, da bo smučanje za vse zabavno, a varno? Nasvete smo poiskali pri smučarju in očetu Juretu Koširju. 

Prvič na smučeh?

Prva stvar, ki je ključna za varnost otrok in drugih udeležencev na smučišču, je, da znate starši realno oceniti otrokovo znanje smučanja. Je popoln začetnik ali ima za seboj že nekaj presmučanih strmin?

 

Otrokovemu znanju primerno morate nato izbrati težavnost smučišča. »Če je otrok popoln začetnik, se z njim ne odpravimo takoj na smučišče, temveč začnemo z osnovami na ravnini ali rahli naklonini, s hojo s smučmi, teptanjem, obračanjem ... Vsekakor priporočam učenje osnov z učiteljem smučanja,« poudarja Jure Košir.

 

»Ne pričakujte preveč prehitro. Otrok naj smučanje vzljubi v svojem lastnem tempu, nikakor ga ne smemo siliti. Iz lasnih izkušenj pa vem tudi, da otroci veliko bolj in raje poslušajo smučarske učitelje kot pa starše,« še dodaja.

 

Za učenje osnov je priporočljivo, da se otrok z učiteljem smučanja uči individualno, kasneje pa so otrokom ponavadi zelo všeč tudi skupinski tečaji.

 

O tem, kdaj so otroci pripravljeni, da začnejo z učenjem smučanja, se je v članku Ko otrok prvič stopi na smuči, že spraševala mama in blogerka Nina Držaj.

 

Na smučišče le, če se znajo ustaviti

Preden se z otrokom lahko odpravite na kakršnokoli smučišče, se mora znati varno zaustaviti na vseh strminah. Kot pojasnjuje Jure Košir, je to namreč ključen pokazatelj, da gre lahko otrok na vse vrste smučišč. To najprej testirate na lažjih, manj strmih terenih, kjer se jasno pokaže, ali se zna kadarkoli ustaviti ali ne. Nato pa strmino stopnjujte.

 

Poleg izbire smučišča oz. proge bodite pozorni tudi na razmere, na to, kakšna sta snežna podlaga in vidljivost, ter ali je na smučišču gneča.

 

»Če je snežna podlaga ledena ali če je sneg moker in težek, je bolje, da takrat z otroki na njej ne smučate. Tudi če je na smučišču veliko ljudi, odsvetujem smuko z majhnimi otroki. Vse to so namreč razmere, v katerih je smučanje že za odrasle, predvsem pa za otroke veliko bolj zahtevno in nevarno,« svetuje Jure Košir.

 

Ne pozabite na vso smučarsko opremo

Za varnost otrok na smučišču je ključno, da znajo uporabljati vso smučarsko opremo. To jim razložite starši še pred odhodom na smučišče. Poseben poudarek namenite čeladi in otrokom res dobro razložite, zakaj je tako pomembno, da jo imajo vedno na glavi.

 

Za otroke, mlajše od 14 let, je uporaba zaščitne smučarske čelade v Sloveniji obvezna, priporočljivo pa je, da jo uporabljajo tudi odrasli. V Italiji pa je čelada obvezna celo do 18. leta.

 

Poleg tega, da otrokom razložite pomen smučarske čelade in da je ta za njih obvezna, je pomembno, da ste jim z nošnjo čelade na smučišču tudi sami zgled.

 

Jure Košir ob tem poudarja, da morate otroke obvezno seznaniti tudi z 10 FIS pravili za obnašanje na smučišču. Najdete jih lahko na vseh smučiščih, na zabaven način pa se jih otrok lahko nauči tudi s pomočjo poučnih pobarvank, ki so jih pripravili pri policiji.

 

Če se z družino odpravljate na smučanje v Italijo, pred tem ne pozabite skleniti zavarovanja potovanj v tujino. To vključuje tudi zavarovanje odgovornosti, ki je na smučiščih v Italiji obvezno.

 

Izposoditi ali kupiti?

Glede dileme o opremi pa takole: otroci hitro rastejo, zato ni nič narobe z izposojo. Prav tako v izposojevalnicah vedo, kakšno opremo izbrati glede na znanje in starost otroka. Prav tako lahko smučarsko opremo uporabljate iz generacije v generacijo, pomembno je le, da rabljene smuči ustrezno pregledate in servisirate.

 

»Pomembno pri izposoji je, da znamo pravilno oceniti znanje smučanja otroka. V izposojevalnici moramo zato vedno jasno in realno povedati, kakšno je otrokovo znanje smučanja,« o izposoji opreme pravi Jure Košir in poudarja še:

 

»Najzahtevnejša stvar je izbrati smučarske čevlje, ki bodo prave velikosti. Če so čevlji premajhni, bo otroka hitro zazeblo, prav tako bodo povzročili bolečino, ki lahko smučanje za otroka hitro spremeni v zelo neprijetno izkušnjo.«

 

Smučanje naj bo zabavno

Da bo smučanje za otroke čim bolj zabavno in da se izognete morebitni slabi volji, poskrbite, da jih ne zebe in da niso žejni ali lačni. Na vsake toliko časa je zato dobro, da naredite premor. Tudi sicer je priporočljivo, da se z otroki večkrat spočijete in s smučanjem ne pretiravate, saj se otroci hitreje utrudijo, zaradi česar so lahko na smučišču manj pozorni, kar pa je hitro nevarno.

 

»Otroke lahko med smučanjem zabavamo in motiviramo z različnimi izzivi. Lahko jim razložimo, kakšno razdaljo in višinsko razliko so presmučali. Mlajšim otrokom pa so zelo všeč tudi parki in poligoni za otroke, ki jih ima večina smučišč,« še svetuje Jure Košir.

 

Da bo smučanje čim bolj brezskrbno, lahko poskrbite z ustreznimi zavarovanji, ki so vam v pomoč takrat, ko ne gre vse po načrtu. Več o tem lahko preberete v članku Smučarji pozor: ne izbirajte le opreme, izberite tudi zavarovanje.

družina, prosti čas, družina, zima, aktivno življenje, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.