Kupili smo avtodom

Nasveti za vožnjo, vzdrževanje in zavarovanje avtodoma.

Avtodom postaja vse bolj priljubljen način potovanja, počitnikovanja in preživljanja prostega časa. Hišica na kolesih omogoča vse, kar potrebujete za udobno bivanje: kuhinjo, ležišča, kopalnico s sanitarijami, poleg tega pa lahko s sabo vzamete še rekvizite za šport in hobi, na zadnji prtljažni del pa naložite kolesa ali skuter. Če želite z in v avtodomu uživati v dvoje ali kot družina – tukaj je nekaj nasvetov za varno vožnjo in zavarovanje avtodoma.

Avtodom za začetnike

Poleg tehničnega vzdrževanja avtodoma, ki ga boste prav gotovo kmalu osvojili,  sta dve glavni značilnosti potovanja z avtodomom, načrtovanje potovanja in prilagojena vožnja.

 

Načrtovanje v primeru dopusta z avtodomom pomeni, da v naprej okvirno določite pot in preverite, kakšne omejitve obstajajo glede vožnje in parkiranja oziroma prenočevanja avtodoma v posamezni državi. A poleg omenjenega vam avtodom nudi svobodo, da lahko veliko stvari načrtuje z enega dneva na drugega. Le v visoki sezoni, je priporočljivo, če nameravati kampirati v kampu ob morju, da rezervirate parcelo dovolj zgodaj.

 

Ob tem morate računati z nižjo potovalno hitrostjo. Kljub temu da za avtodome v večini držav veljajo enake omejitve hitrosti kot za osebna vozila, je optimalno in bolj varno voziti z nižjo hitrostjo.

 

Treba pa je izpostaviti problem varnosti potnikov. Čeprav je dolgotrajna vožnja utrudljiva in so ležišča v zadnjem delu avtodoma zelo vabljiva, otrokom ne smete dovoliti, da med vožnjo zapuščajo sedeže ali se celo zadržujejo na ležiščih. Sile ob zaviranju so lahko že pri majhnih hitrostih izredno velike in ne otrok ne odrasla oseba se s svojo lastno močjo ne bo mogel obdržati na mestu, ampak bo poletel proti prednjemu delu vozila in zaradi naletne teže smrtno poškodoval sebe in druge potnike.

 

Le za ilustracijo: ob zaviranju pri hitrosti 50 km/h ima torba z računalnikom (ki tehta približno 2,7 kg) naletno težo skoraj 70 kg.

 

Vsi potniki morajo v času vožnje sedeti na homologiranih sediščih in biti pripreti z varnostnimi pasovi. Če gre z vami na pot tudi domača žival, naj bo v ustrezni kletki, ki mora biti pritrjena na vozilo.

 

Zaradi istega razloga pospravite oziroma pripnite prtljago, zaboje in posodo v omare, da se med vožnjo ne bo premikala po prostoru. Če so otroci še mlajši in potrebujejo otroški sedež, se je pred nakupom avtodoma priporočljivo odločiti za takega, ki ima testirano sidrišče za pritrditev otroških sedežev isofix.

 

Vožnja avtodoma: upoštevajte vpliv dimenzij in mase

Masa

Večino avtodomov lahko vozite, če imate vozniški izpit B kategorije. Najvišja dovoljena masa (NDM) za vozila te kategorije je 3500 kg. Preverite, koliko znaša masa vašega vozila in preračunajte, koliko lahko tehtajo potniki z vso prtljago, zalogo hrane in pijače ter športnimi rekviziti. Najvišje dovoljene mase ne smete preseči. V nekaterih državah veljajo strogi režimi glede tega. V Avstriji in Švici vas lahko tudi tehtajo.

 

Težje avtodome lahko vozite s kategorijo C. V tem primeru za slovenske avtoceste tudi vinjeta ne bo dovolj, ampak se boste morali vključiti v sistem DarsGo.

 

Masa avtodoma je tudi osrednji dejavnik, zaradi katerega je avtodom voziti drugače kot osebno vozilo.

 

Zavorna pot avtodoma je lahko za tretjino daljša kot pri osebnem avtomobilu, zato morate nujno prilagoditi varnostno razdaljo, hitrost in način zaviranja.

 

Predvsem na gorskih prelazih zaviranje z zavorami ne bo dovolj. Zavirajte tudi z motorjem.

 

Višina, širina in dolžina

Vidljivost skozi vetrobransko steklo je v avtodomu zaradi visokega sedeža boljša kot v osebnem vozilu, mnogo slabša pa je ob straneh in za vozilom. Pomagate si lahko le s stranskimi ogledali, saj vzvratnih ogledal avtodom nima, v najboljšem primeru je na voljo kamera.

 

Težavno je predvsem vključevanje v promet, menjavanje prometnih pasov in parkiranje. Parkiranje se začetnikom zdi nočna mora, vendar se s pomočjo stranskih ogledal, kamere in predvsem zanesljivega sopotnika, ki pomaga od zunaj, da lepo parkirati.

 

Višina avtodoma povzroča težave predvsem takrat, ko boste hoteli parkirati v mestni garaži ali trgovskem centru, včasih tudi pri podvozih cest.

 

Sicer pa morate vožnjo prilagoditi predvsem dolžini, širini in večjemu osnem razponu koles. Pri prehitevanju si vzemite dovolj časa in prostora, tudi ovinke je treba voziti na široko. Previdnost velja še pri vožnji ob vetru, saj je vpliv sunkov zaradi velike zunanje površine večji kot pri osebnih avtomobilih. Dobre nasvete in vozniške izkušnje lahko pridobite na tečajih varne vožnje za lastnike avtodomov.

 

Več o novih vozniških izzivih, ki jih prinaša vožnja z avtodomom in video z nasveti za varno vožnjo najdete v članku Da bo (avto)dom na cesti varen.

 

Izognite se vožnji po mestnih središčih. Raje parkirajte na obrobju mesta in se v središče odpravite z javnim prevozom. Upoštevajte prometne znake – v nekatera mestna središča z avtodomom sploh ne smete.

 

Kje pa parkirati ali kampirati in katere aplikacije so vam lahko v pomoč? Tudi o tem smo že pisali, in sicer v članku Najem avtodoma.

 

Zavarovanje avtodoma

Avtodom zavarujete z enakimi zavarovanji kot svoj osebni avtomobil. Poglejmo natančneje:

 

Zavarovanje AO

Brez zavarovanja avtomobilske odgovornosti (AO) z avtodomom seveda ne boste mogli na pot. Zavarovanje avtomobilske odgovornosti krije škodo, ki jo kot voznik avtodoma povzročite drugim udeležencem v prometu.

 

Zavarovanje voznika AO+

Ker zavarovanje AO ne krije posledic nezgode vas kot voznika, če bi povzročili nesrečo, sklenite tudi zavarovanje voznika AO+.

 

Zavarovanje splošnega kaska

Z zavarovanjem avtomobilskega kaska si boste zagotovili finančno varnost za materialno škodo na svojem avtodomu, ki se lahko zgodi v mirovanju ali v prometu. Tako kot pri osebnem avtomobilu se lahko ob zavarovanju splošnega kaska dogovorite za ustrezno odbitno franšizo.

 

Delne kombinacije kaska

Poleg splošnega kaska premislite tudi o delnih kombinacijah kaska. Tako v kampih kot doma (če avtodoma nimate zaščitenega pod streho), so namreč pogoste poškodbe avtodoma zaradi naravnih ujm, predvsem zaradi toče in viharnega vetra, velikokrat je vzrok za poškodbo udarec veje. Pogoste so tudi poškodbe vetrobranskega stekla ter svetlobnih teles in ogledal. Izkušeni avtodomarji se zavedajo tudi nevarnosti vlomov in kraj ob prenočevanju na nezaščitenih parkiriščih ali na avtocestnih postajališčih, zato za prenočevanje raje izbirajte kampe in parkirišča za avtodome (PZA).

 

Vse omenjene škode krijejo delne kombinacije kaska, njihova prednost pa je, da ni odbitne franšize in nimajo vpliva na bonitetni sistem bonus malus, ki velja tudi pri zavarovanjih za avtodome.

 

Tudi če avtodom le najemate, natančno preverite zavarovanja.

 

Avtomobilska asistenca

Avtomobilska asistenca je najbolj dobrodošel sopotnik ob različnih neprilikah. V primeru težav doma ali v Evropi pokličite na telefonsko številko 080 2864 oziroma +386  2 222 28 64. Pomoč zagotovimo v 45 minutah. Velja pa posebnost za kritje nadomestnega vozila. Zavarovalnica vam zagotovi avto in ne avtodom.

 

Zavarovanje prtljage

Vso dodatno opremo, ki ni del serijske izdelave in ste jo na avtodom naknadno pritrdili (nosilci za kolesa, tenda, satelitska antena, dodatna ogledala, otroški sedeži) in vso prtljago (kolesa, športni rekviziti, prenosni računalnik) zavarujte z zavarovanjem prtljage. To lahko naredite ugodneje v akciji AvtoMobilno zavarovanje.

 

Če na izlete z avtodomom velikokrat vzamete še kolo, skiro ali druga mikro prevozna sredstva, lahko v sklopu akcije AvtoMobilno sklenete zavarovanje prtljage, zavarovanje odgovornosti, asistence, nezgodno zavarovanje in zavarovanje prtljage uporabnikov mikro prevoznih sredstev, zavarovanje rehabilitacije po prometni nesreči ter zavarovanje malih živali med prevozom.

 

Paketno zavarovanje avtodoma

Že če sklenete zavarovanje AO in zavarovanje AO+, bo to dovolj za mali paket zavarovanj, sicer pa so vam na voljo trije: mali, veliki in comfort, s katerim lahko pridobite 12 % popusta. Katera zavarovanja boste vključili v paket in koliko paketnega popusta boste prejeli, si lahko ogledate tukaj.

 

Še dodaten, to je do 25-odstoten popust za zavarovanja AO, AO+ in kasko pa lahko pridobite z varno vožnjo ob uporabi aplikacije DRAJV. Če z DRAJV-om že zbirate popust za zavarovanje svojega osebnega vozila, ustvarite nov uporabniški profil. Za vsako vozilo morate namreč imeti svojo kodo za popust. Sicer pa za pridobitev in unovčenje kode DRAJV za popust ob sklenitvi zavarovanj za avtodome veljajo enaki pogoji kot za osebna vozila.

 

Katero zavarovanje bi pokrilo škodo?

Čeprav na svoj avtodom skrbno pazite, nesreče in neprilike ne počivajo. Preverite, kaj vse se lahko zgodi in kako je s kritjem škode.

 

  • Na parkirišču za avtodome so vlomili v avtodom. Poškodovana so vrata, steklo, alarmna naprava. Iz avtodoma so tatovi odnesli prenosni računalnik, vgrajen televizor, sup, denar in dokumente.

Poškodbe na avtodomu, steklo in alarmno napravo ter vgrajen televizor bi pokrilo zavarovanje delnega kaska kombinacija K – kraja. Prenosni računalnik, sup in ostalo prtljago, ki ni vgrajena v oziroma na avtodom, bi krilo zavarovanje prtljage. Kraje dokumentov in denarja ne krije nobeno avtomobilsko zavarovanje. Če se nahajate v tujini, vam lahko pomaga sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino.

 

  • V avtodomu je med kuhanjem zagorelo. Poškodovan je notranji deli avtodoma.

Nastalo škodo krije zavarovanje delnega kaska kombinacija B.

 

  • Ob neprevidni vožnji z avtodomom podrsate ob betonsko ograjo. Lastnik ograje zahteva odškodnino, avtodom pa je pošteno odrgnjen.

Ograjo boste lastniku poplačali iz svojega zavarovanja AO, poškodbe na avtodomu pa s splošnim kaskom z dogovorjeno franšizo. Zgodijo pa se lahko tudi take nerodnosti, kot jih je doživela družina v našem legendarnem oglasu. Škodo na tuji lastnini bi krilo vaše zavarovanje AO, na avtodomu pa splošni kasko.

 

Imate že Voznikov vodnik? Z njim bo šlo lažje skozi zadrege pri vsaki prometni nesreči. Srečno!

 

zavarovanje avtodoma, sklepanje zavarovanj, avtomobilska zavarovanja, potovanja, prosti čas, dopust, varna vožnja, avto
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.