5 popravil doma, ki jih je bolje zaupati strokovnjakom

Kaj morate upoštevati, preden se lotite popravil doma?

Ste tudi vi eden tistih, ki se doma pogosto kar sami lotite določenih popravil? In potem večkrat ugotovite, da so veliko bolj zahtevna, kot ste sprva mislili? Obstajajo številna manjša in enostavnejša dela, ki jih lahko dobro opravite sami, določena pa je bolje zaupati strokovnjakom. Tako boste imeli manj dela, se izognili nepotrebnim težavam in hitreje prišli do rešitve.

Pazite na električno napeljavo

Enostavna opravila, kot je menjava žarnic in varovalk ali namestitev novih luči, lahko izvedete sami, vendar se prepričajte, da napeljava ni pod napetostjo, preden se lotite kateregakoli dela.

 

Ko gre za kakršnekoli večje težave ali posege v samo napeljavo, pa je bolje poiskati strokovnega električarja.

 

Če se boste sami skušali lotiti popravil, ki so povezana z električnimi žicami, lahko tvegate, da vas strese elektrika ali pa naredite napako, ki bo povzročila izpad elektrike ali škodo na napeljavi in napravah.

 

Pazite, da ne poplavi

Medtem ko so določena vodovodna popravila, kot so odmašitev umivalnika ali kadi, zelo enostavna, druga lahko povzročijo puščanje ali izliv vode, če se jih ne lotimo pravilno.

 

Ne poskušajte sami popraviti glavne vodovodne cevi pod umivalnikom, saj puščanje vode lahko uniči omarice in tla, to pa lahko pripelje do različnih strukturnih težav.

 

Če boste poskušali sami zamenjati straniščno školjko in pri tem nepravilno spremenili vodovodno napeljavo, lahko povzročite hude drenažne težave, ki se lahko pojavijo čez čas.

 

Keramične ploščice so krhke

Keramične ploščice se lahko hitro poškodujejo. Če s polaganjem nimate izkušenj in se dela vseeno lotite sami, to lahko vodi k temu, da boste morali začeti večkrat znova.

 

Že na začetku jih morate pravilno položili, drugače se bo to poznalo na koncu. Prav tako morate paziti, da ne počijo ali pa se okrušijo med polaganjem, kar lahko pomeni, da jih boste potrebovali več, kot ste predvidevali.

 

Lažje je, da to opravilo prepustite strokovnjakom, saj so dela s ploščicami vešči, imajo pravi material in izkušnje. 

 

Odstranjevanje azbesta

Azbest je skupno ime za silikate z vlaknato strukturo, ki so odporni na lužila, kisline in visoko temperaturo in so se zato v preteklosti v veliki meri uporabljali v gradbeništvu.

 

Čez čas se je izkazalo, da je azbest zelo strupen, tako da je njegova proizvodnja sedaj zakonsko prepovedana, prav tako pa tudi promet in skladiščenje izdelkov, ki vsebujejo azbest.

 

Mnogo inštalacij, streh, ometov, podov in drugih konstrukcij, ki vsebujejo azbest, je danes obrabljenih, pokvarjenih ali uničenih in jih je zato potrebno obnoviti, odstraniti, zamenjati in nadomestiti.

 

Zaradi nepazljivega ravnanja ob takih delih lahko pride do nevarnega sproščanja azbestnih vlaken.

 

Tovrstna opravila obvezno prepustite strokovnjakom.

 

Popravila strehe

Ne priporočamo, da se sami lotite popravila strehe, saj se  lahko hitro zgodi, da padete. Zamenjava strešnika ali dveh ni najbolj zahtevno delo, vendar je težava v tem, da morate biti zelo previdni pri vzponu in spustu, ob tem pa še nositi orodje za popravilo.

 

Če živite v nizki hiši, verjetno že z lestvijo lahko opravite določena popravila, vendar so tudi ta lahko nevarna, zato se jih nikar ne lotite, če ste doma sami. Naj vam nekdo pomaga že samo tako, da vam pridrži lestev.

 

Popravilo strehe zahteva tudi izkušnje, kajti če dela ne boste dobro opravili, vam streha lahko začne zamakati, zaradi česar bo škoda še večja.

 

Kdaj pa se lahko obrnete na Triglav?

V obsegu paketnega zavarovanja A, B ali C je tudi zavarovanje domske asistence, kjer organiziramo pomoč v nujnem primeru, za storitve, katerih vzrok je nepričakovan in nenaden dogodek, ki bi brez hitrega ukrepanja lahko povzročil dodatno škodo na domu ali ogrozil vašo varnost in zdravje. Največkrat pomagamo pri okvari vodovodnih ali kanalizacijskih napeljav, okvari ogrevalnih sistemov (gorilniki, šobe, regulatorji) in poškodbah streh ali ostrešij.

nepremičnine, popravila, vzdrževanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.