Ceneje ni nujno poceni

Kako med različnimi zavarovalnicami izbrati pravo ponudbo za zavarovanje doma.

Danes lahko brez težav pridobite različne ponudbe za zavarovanje doma. Težava se pojavi, ko morate med številnimi ponudbami različnih zavarovalnic izbrati pravo za vas. Preverite, na kaj morate biti pozorni pri primerjavi ponudb in kaj vse mora vsebovati zavarovalna polica, da bo ustrezala vašim željam.

Pripravite vse podatke

Ko iščete ustrezno zavarovanje za vaš dom, najprej razmislite, kaj sploh želite zavarovati.

 

Samo objekt ali tudi opremo? Katere nevarnosti vas ogrožajo? Želite imeti kritje zgolj za osnovne nevarnosti, kot so požar, vihar, toča in druge, ali potrebujete tudi zaščito za škodo, ki jo lahko povzroči poplava? Koliko je star vaš objekt? Imate doma predmete višje cenovne vrednosti?

 

»Pri odločanju za najboljšo zavarovalno zaščito je ključno, da mi stranka poda čim bolj natančne podatke – na primer točno leto gradnje objekta. Prav tako naj navede, če so v domu kakšne posebnosti,« svetuje naš zastopnik.

 

Le če boste točno vedeli, kaj si želite, boste lahko poiskali in sklenili pravo zavarovanje zase.

 

Ponudbe ne bodo enake

Še preden začnete izbirati primerno zavarovanje, se zavedajte, da se bodo ponudbe med zavarovalnicami razlikovale. Zato jih je zelo težko primerjati med sabo, ker pravzaprav ne primerjate  jabolk z jabolki, temveč jabolka in hruške.

 

Zavarovanj pri različnih zavarovalnicah ne primerjajte le po ceni.

 

Preverite, kaj se skriva za ceno zavarovanja oziroma kaj dobite za vaš denar. Pogoji zavarovanj, obseg nevarnosti in kritij ter obseg domske asistence se lahko močno razlikujejo od zavarovalnice do zavarovalnice. Od vsega tega pa bo odvisna premija oziroma cena zavarovanja.

 

Pri pregledu ponudb si zato odgovorite predvsem na naslednja vprašanja:

 

Katere nevarnosti so vključene?

Če se boste odločali za paketno zavarovanje, je možno, da bo ponudba ene zavarovalnice vključevala več nevarnosti (požar, strela, vihar, toča …) kot druga. Za vas je najbolj pomembno, da so vključene tiste nevarnosti, ki najbolj ogrožajo vaš dom.

 

Bodite pozorni tudi na možnost, da kritje razširite in v zavarovalno polico vključite dodatne nevarnosti.

 

Koliko znaša zavarovalno kritje za te nevarnosti?

To, da je neka nevarnost vključena v zavarovanje, pa še ni dovolj. Če nastane škoda zaradi te nevarnosti, morate od zavarovalnice dobiti dovolj denarja, da lahko namesto uničene stvari kupite novo. Preverite torej omejitev kritja vsake vključene nevarnosti. Strokovno temu pravimo zavarovalna vsota oziroma omejitev zavarovalnega kritja.

 

Primer: V vašem stanovanju je nevarnost izliva vode v paketu DOM A, ki ga nudi Zavarovalnica Triglav, krita za škodo na zgradbi do zneska 1.500 evrov. Če menite, da to za vas ni dovolj, saj vam lahko voda iz vodovodnih cevi uniči zelo drag parket in bi škoda lahko presegla ta znesek, svetujemo, da premislite o višjem kritju. Poiščite drugo ponudbo, ki bo v zadostni meri krila morebitno škodo.

 

Če se odločite za dodatno kritje ali za višjo zavarovalno vsoto, bo to vplivalo na višjo ceno zavarovanja.

 

Kaj pa franšiza?

Zavarovalna vsota ni edini znesek, ki naj vas zanima. Pozorni bodite tudi na morebitno franšizo. To pomeni vašo soudeležbo pri škodi.

 

Veliko ljudi ob sklepanju zavarovanja ni pozornih na odbitno franšizo. Pri Zavarovalnici Triglav ta denimo velja pri nekaterih rizikih paketnega zavarovanja DOM in je pri določenih nevarnostih absolutna, pri drugih pa kombinirana (delno v fiksnem delu in delno v odstotkih). Preverite, kakšne so franšize pri vseh ponudbah, med katerimi se odločate.

 

Če velja franšiza, bo cena zavarovanja sicer nižja, težava pa se lahko pojavi pri škodi. Takrat morate del škode poravnati sami, ostalo pa plača zavarovalnica. Vrsta in višina franšize sta navedeni v splošnih pogojih zavarovanja, lahko pa sta zapisani tudi na zavarovalni polici.

 

Nova vrednost ali dejanska vrednost?

Preverite tudi, na kakšno vrednost je zavarovan vaš predmet zavarovanja, torej vaš dom ali oprema doma. Od tega bo odvisen tudi znesek povračila za škodo, ki ga boste prejeli od zavarovalnice.

 

Nova vrednost pomeni, da vam ob uničenju zavarovanega predmeta zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti teh zavarovanih predmetov. Paketi DOM so vsi sklenjeni na novo vrednost.

 

Če pa sklenete zavarovanje na dejansko vrednost, potem zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost predmeta oziroma amortizacijo.

 

Priporočamo zavarovanje na novo vrednost. Razlika v premiji med zavarovanjem na novo in zavarovanjem na dejansko vrednost je namreč relativno precej manjša, kot je lahko razlika ob izplačilu zavarovalnine v primeru škode. A to drži zgolj, dokler so predmeti ob sklenitvi zavarovanja izgubili manj kot 40 % svoje vrednosti, kar določajo tudi zavarovalni pogoji.

 

Preverite paketne ugodnosti različnih ponudb

V paketna zavarovanja DOM pri Zavarovalnici Triglav je denimo vključena tudi domska asistenca, ki jo lahko koristite 24 ur na dan. Zavarovalnica s tem zavarovanjem organizira pomoč v nujnem primeru.

 

Zanima me, kaj mi nudi domska asistenca.

 

V paketna zavarovanja DOM pa je vključeno tudi nezgodno zavarovanje za člane gospodinjstva in zavarovanje vaše odgovornosti.

 

V paketih imate zbrane nevarnosti, proti katerim želite zavarovati svoj dom, obenem pa je paketno  zavarovanje običajno cenovno ugodnejše od sklenitve posameznih zavarovanj. V pakete lahko po dogovoru vključite tudi dodatna zavarovanja.

 

Ne pozabite na popuste

Pozanimajte se tudi, kakšne so ugodnosti, če izberete določeno zavarovalnico.

 

Zavarovalnice vam lahko nudijo popust za takojšnje plačilo premije, možnost plačila na obroke...

 

Če imate pri Zavarovalnici Triglav sklenjenih več zavarovanj, lahko pridobite tudi Triglav komplet popust. Najvišji skupni popust Triglav kompleta je 50 odstotkov pri sklenitvi novih zavarovanj in 25 odstotkov pri obnovi zavarovanj. V Triglav komplet se lahko vključite fizične osebe, ki imate pri Zavarovalnici Triglav sklenjeni najmanj dve zavarovanji. Od teh mora biti vsaj eno premoženjsko zavarovanje, na primer zavarovanje za dom, avtomobilsko zavarovanje, individualno nezgodno zavarovanje, zavarovanje za potovanje v tujino, zavarovanje malih hišnih živali in druga premoženjska zavarovanja.

 

Vprašajte za mnenje

Za dodatno mnenje in izkušnje je vedno koristno vprašati tudi svoje prijatelje. Kje so zavarovani? So že imeli škodo? Kako je bilo z reševanjem ter hitrostjo in strokovnostjo izplačila? So zadovoljni s svojo izbiro? Morda vas opozorijo še na kakšno malenkost, ki jo morate upoštevati ali se o njej bolj natančno pogovoriti z zastopnikom.

 

Obisk in pogovor z zastopnikom je odlična priložnost, da izveste vse, kar vas zanima, in preverite, ali so res vse nevarnosti, ki lahko ogrožajo vas in vaš dom, vključene v zavarovalno polico. Z zastopnikom boste rešili vse pomisleke in skupaj ugotovili, kaj je za vas najbolj ustrezno.

 

Kako začeti?

Želim naročiti zastopnika.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

paketno zavarovanje DOM, sklepanje zavarovanj
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.