Drobni tisk: Kakšna je razlika med kritjem izliva vode in poplave?

Razliko med poplavo in izlivom vode morate poznati ob sklepanju zavarovanja doma.

»V kuhinji imam pravo poplavo,« rečete, kadar pokličete domsko asistenco Zavarovalnice Triglav, ko vas po službi namesto dobre večerje v kuhinji pričaka voda. Ker je tako stala nekaj ur, je seveda povzročila ogromno škodo. A v takšnih primerih, še posebej, če gre za stanovanje v bloku, ne gre za poplavo temveč za izliv vode. V čem je razlika, ki jo je zelo pomembno razumeti že ob sklepanju zavarovanj doma, pojasnjujemo v nadaljevanju. Kako rešiti težavo in sanirati parket, pa si lahko bolj natančno preberete na naslednji povezavi.

Poplavo  povzroči narava

Za poplavo lahko zapišemo, da je zagotovo veliko bolj znana in medijsko odmevna od izliva vode. Naši cenilci tudi ugotavljajo, da povzroči večjo škodo. Lastniki stanovanj oziroma stanovanjskih hiš se lahko poleg ostalih rizikov (požara, viharja, toče...) zavarujejo tudi za nevarnost poplave. Pri požarnem zavarovanju zgradbe je potrebno nevarnost poplave skleniti dodatno, torej razširiti temeljno zavarovanje, pri zavarovanju stanovanjskih premičnin (kot so pohištvo, stvari, ki služijo za osebno uporabo, …)  pa je nevarnost poplave že vključena v temeljno zavarovalno kritje. Najenostavneje je, če se odločite za paketno zavarovanje DOM, kjer je zavarovalno kritje za nevarnost poplave na zgradbi in premičninah že vključeno v sklopu paketa B ali C zavarovalnih kritij.

 

Zavarovalno pogodbo sestavlja zavarovalna polica in veljavni splošni pogoji. Pri sklenitvi zavarovanja je potrebno natančno razjasniti obseg zavarovalnih kritij in jih prilagoditi potrebam in željam zavarovanca.

 

Za poplavo se šteje, če stalne vode, kot so reke, jezera ali morje po naključju poplavijo zemljišče, na katerem so zavarovane stvari. Poplava je tudi poplavljanje voda zaradi utrganega oblaka, kakor tudi naključno poplavljanje voda, ki zaradi izredno močnih padavin derejo po pobočjih, cestah in poteh (hudourniki). Prav tako se za poplavo  šteje talna voda, če je nastala zaradi poplavljanja zemljišča v neposredni bližini zavarovanih stvari.

 

Zavarovanje pa ne krije škode, ki nastane zaradi mehaničnega učinkovanja vode v notranjosti cevovoda, kanalov in predorov, hišne gobe ali zaradi posedanja tal kot posledice poplave.

 

Izliv vode je posledica poškodbe znotraj zgradbe

V večstanovanjskih zgradbah nas, kot smo videli na zgornjem primeru, veliko bolj pogosto ogroža možnost izliva vode iz vodovodnih ali odvodnih (kanalizacijskih) cevi, iz naprav za toplovodno in parno gretje oziroma drugih naprav, priključenih na cevovodno omrežje. Zavarovanje izliva vode krije škodo, do katere lahko pride, če se te cevi ali naprave poškodujejo ali zamašijo. Toda le, če tovrstne naprave in cevi ustrezno ter redno vzdržujete. 

 

Zavarovanje DOM pri paketih B in C poskrbi tudi za škodo na samih vodovodnih in odvodnih ceveh, napravah ter kotlih. Pozor! Če boste sami pustili pipe odprte oziroma jih boste pozabili zapreti, vam škodo, ki bi v tem primeru nastala, zavarovanje ne krije.

 

Kadar ste ustrezno zavarovani za izliv vode in ta ni nastala zaradi vaše malomarnosti,naj bo po prvem presenečenju vaš naslednji korak klic na številko 080 2864. Asistenca doma, ki jo imate v sklopu paketnega zavarovanja doma, vam bo v sodelovanju z mojstri pomagala in popravila nastalo škodo.

 

Škodo prijavite čim prej

Najpogostejše prijave pri premoženjskih zavarovanjih so ravno izliv vode iz dotočnih ali odtočnih cevi (kopalnica, kuhinja - obloge). Za vse škodne dogodke priporočamo, da jih prijavite čim prej. Vendar pa je najpomembneje, da preprečite nadaljnjo škodo. Če je le mogoče, naredite nekaj fotografij in poskrbite, da se do prihoda cenilca ohranijo dokazila o nastali škodi. Škodo lahko prijavite na spletni strani, po telefonu 080 555 555, s posredovanjem obrazca, ki je dostopen na naši spletni strani po pošti, po elektronski pošti ali osebno v eni izmed naših poslovalnic.

drobni tisk, prijava škode, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.