Drobni tisk: Zakaj potrebujete požarno zavarovanje?

Požar je le ena od temeljnih nevarnosti, ki jih krije požarno zavarovanje.

»Če mislite, da je varnost draga, si privoščite nesrečo,« pravi pregovor, ki najbolje povzame nujnost dobrega požarnega zavarovanja. Njegov namen je namreč povrnitev predmetov in drugih zavarovanih stvari v prvotno stanje. To je zavarovanje, ki vam zagotovo pride prav, saj krije vse najpogostejše nevarnosti, ki lahko ogrozijo vaš dom.

 

Temeljne nevarnosti

Kljub imenu je požar le ena od temeljnih nevarnosti, ki jih krije požarno zavarovanje. Zavarovanje namreč vključuje vse tiste nevarnosti, za katere zavarovalnice ocenjujemo, da lahko domove najpogosteje ogrožajo: kot so strela, eksplozija, vihar in toča.

 

Ne pogost, vendar možen je tudi padec letala ali drugega zračnega plovila na zgradbo, škodo pa vam lahko povzročijo tudi udeleženci različnih manifestacij in demonstracij, ki kot neobvladljiva množica ljudi uničujejo premoženje.

 

Temeljno požarno zavarovanje krije tudi škodo na zavarovanih zgradbah zaradi udarca zavarovančevega motornega vozila.

 

Kritje lahko razširite tudi na dodatne (požarne) nevarnosti kot npr. nevarnost zaradi potresa, poplave, izliva vode, zemeljskega plazu, snežnega plazu, ipd.

 

Z njim lahko zavarujete zgradbe z vsemi njihovimi deli, vključno s temelji in kletnimi zidovi, vse vgrajene instalacije in drugo vgrajeno opremo (centralno kurjavo s cisterno za gorivo, grelnike, klimatske naprave, hidroforje, dvigala ipd.).

 

Paketno ali posamično zavarovanje?

Zavarovanje proti nevarnosti požara je možno skleniti kot posamično zavarovanje ali pa v okviru paketnih zavarovanj.

 

Najbolj enostavno je, če izberete paketno zavarovanje, saj smo v že sestavljene pakete zavarovanj zložili zavarovalna kritja za najbolj pogoste nevarnosti, ki lahko ogrožajo vaš dom.

 

Naš zastopnik pojasnjuje: 5 stvari, ki jih morate vedeti o paketu DOM.

 

Če pa imate posebne želje in potrebe, recimo določene predmete visokih vrednosti (pohištvo, preproge, slike), bo za vas bolj primerno sklepanje posamičnih požarnih zavarovanj in zavarovanj stanovanjskih premičnin, ki omogoča več fleksibilnosti glede kritih nevarnosti in limitov za te nevarnosti.

 

Zavarovanje na novo vrednost

Ker lahko požar uniči vaše domovanje v celoti, je najbolj smiselno, da sklenete zavarovanje na novo vrednost. To pomeni, da vam v primeru uničenja zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti zavarovanih predmetov.

 

Če požar uniči vašo kuhinjo, zavarovalnica povrne škodo v višini enake ali primerljive nove kuhinje (če npr. točno takšne kuhinje ni več v prodaji in jo je nadomestil nov model).

 

Strošek zavarovanja

Cena osnovnega požarnega zavarovanja je odvisna od vrste zgradbe (masivno grajena, lesena, montažna, večnadstropna) in opremljenosti zgradbe s sistemi za odkrivanje, gašenje požara.

 

Pri dodatnih požarnih zavarovalnih kritjih, kot sta npr. poplava in potres, je premija odvisna tudi od tega, kje se vaš dom geografsko nahaja.

 

Omejitev zavarovalnega kritja

Zavarovanje ne krije škode na dimnikih, ki nastane ob njihovi uporabi. Če bi zagorelo zaradi uporabe dimnika, bi vam plačali škodo na ostalih zavarovanih prizadetih stvareh, ne pa na dimniku samem. Če pa bi denimo zagorelo zaradi udara strele, bi zavarovalnica povrnila škodo tudi na dimniku, ki je sestavni del zavarovane zgradbe.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

drobni tisk, škodni primer, sklepanje zavarovanj, požarno zavarovanje, paketno zavarovanje DOM
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.