Drobni tisk: vse o zavarovanju doma

Pojasnjujemo, zakaj potrebujete zavarovanje doma in kaj morate poznati.

»Če mislite, da je varnost draga, si privoščite nesrečo«, pravi pregovor, ki najbolje povzame nujnost dobrega zavarovanja doma. Njegov namen je namreč povrnitev predmetov in drugih zavarovanih stvari v prvotno stanje. Tako je prvo dejstvo zagotovo, da tovrstno zaščito potrebujete. Kaj je še dobro vedeti o zavarovanju doma?

 

Temeljne nevarnosti

Temeljne nevarnostni so tiste nevarnosti, za katere zavarovalnice ocenjujemo, da lahko domove najpogosteje ogrožajo. Požar je le ena od temeljnih nevarnosti, ki jih krije zavarovanje doma. Mednje spadajo še strela, eksplozija, vihar in toča. Ne pogost, vendar mogoč, je tudi padec letala ali drugega zračnega plovila na zgradbo, škodo pa vam lahko povzročijo tudi udeleženci različnih manifestacij in demonstracij, ki kot neobvladljiva množica ljudi uničujejo premoženje. Temeljno požarno zavarovanje krije tudi škodo na zavarovanih zgradbah zaradi udarca motornega vozila.

 

Kritje se lahko razširi tudi na dodatne nevarnosti, kot npr. nevarnost zaradi potresa, poplave, izliva vode, zemeljskega plazu, snežnega plazu, ipd.

 

Zavarujete lahko zgradbe z vsemi njihovimi deli, vključno s temelji in kletnimi zidovi, vse vgrajene inštalacije in drugo vgrajeno opremo (centralno kurjavo s cisterno za gorivo, grelnike, klimatske naprave, hidroforje, dvigala ipd.).

 

V sklopu zavarovanja doma so premičnine zavarovane do določene zavarovalne vsote. Če imate predmete visokih vrednosti (pohištvo, preproge, slike), ki presegajo to vsoto, bo najbolje, da se z zastopnikom posvetujete glede višine kritja.

 

Zavarovanje na novo vrednost

Ker lahko požar uniči vaše domovanje v celoti, je najbolj smiselno, da sklenete zavarovanje na novo vrednost, kar pomeni, da vam v primeru uničenja zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti zavarovanih predmetov. V primeru škode (npr. požar uniči vašo kuhinjo) zavarovalnica povrne škodo v višini enake ali primerljive nove kuhinje (če npr. točno takšne kuhinje ni več v prodaji, nadomestil jo je nov model).

 

Bi želeli osvežiti znanje, kako se zaščititi pred požarom, kako ravnati, če zagori, in kako zavarovati svoj dom za primer požara? O tem so na webinarju Vsi mislimo, da je naš dom varen pred požarom. Pa je res? spregovorili poklicni gasilec Boštjan Žagar, cenilec Sandi Tomše in Boštjan Boh, predstavnik GZS za gradbene dejavnosti pri GZS. Oglejte si posnetek webinarja.

 

 

Strošek zavarovanja

Cena osnovnega požarnega zavarovanja je med drugim odvisna od vrste zgradbe (masivno grajena, lesena, montažna, večnadstropna), površine objekta, leta izgradnje ali obnove ter opremljenosti zgradbe s sistemi za odkrivanje in gašenje požara. Pri dodatnih zavarovalnih kritjih, kot sta npr. poplava in potres, je premija v znatni meri odvisna tudi od geografske lokacije objekta.

 

Omejitev zavarovalnega kritja

Pomembno je poznati naslednjo omejitev. Zavarovanje ne krije škode na dimnikih, ki nastane ob njihovi uporabi. Če bi torej prišlo do požara ob uporabi dimnika, bi vam plačali škodo na ostalih zavarovanih prizadetih stvareh, ne pa na dimniku samem. Če pa bi prišlo do požara na drugačen način, npr. zaradi udara strele, bi zavarovalnica povrnila škodo tudi na dimniku, ki je sestavni del zavarovane zgradbe.

 

Zavarovalnica v primeru požara, katerega izvor je kurišče ali dimnik, zbere vsa dokazila o vzrokih škode in požarni varnosti in ukrepa glede na zbrano dokumentacijo. Če se pokaže, da škoda ni posledica nepričakovanega in od zavarovančeve volje neodvisnega dogodka, lahko izplačilo zavarovalnine odkloni.

 

Zavarovanje doma lahko le v nekaj korakih sklenete tudi preko spleta.

 

drobni tisk, škodni primer, sklepanje zavarovanj, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.