Drobni tisk: Zavarovalna kritja zimskih škod

Pozimi gre marsikaj lahko narobe. Pojasnjujemo, kdaj lahko pomaga zavarovanje.

Sneg, led in nizke temperature so glavni razlogi za številne škode v zimskem obdobju, od prometnih nesreč do poškodb strehe in doma. V katerih primerih lahko računate na zavarovalnico? Preberite, kakšno zavarovanje in kritje potrebujete. Hkrati pa preglejte vaše zavarovalne police in jih po potrebi prilagodite.

Moj avto je na zasneženem cestišču zaneslo v drug avto. 

Škoda, ki ste jo povzročili drugemu avtu, bo poravnana iz vaše avtomobilske odgovornosti. Če pa ste vozili z letnimi pnevmatikami, zavarovalnica oceni, ali se je nesreča zgodila zato, ker vozilo ni imelo ustrezne zakonsko določene zimske opreme.

 

Zavarovalnica lahko od vas zahteva povračilo škode, če niste bili ustrezno opremljeni in se je zaradi tega zgodila nesreča. Več.

 

Za kritje škode na vašem vozilu morate imeti sklenjeno splošno kasko zavarovanje. To namreč krije škodo, ki jo kot voznik povzročite sami sebi, in škodo, ki je nastala zaradi dogodkov, ki niso odvisni od vas in jih niste mogli predvideti.

 

Tudi pri zavarovanju avtomobilskega kaska velja, da zavarovalnica lahko zavrne izplačilo škode, če je ta nastala zaradi neustrezne zimske opreme. Tako na primer vaša škoda ne bi bila krita, če ste vozili po zasneženem cestišču z letnimi pnevmatikami in zaradi tega zdrsnili.

 

Avto zjutraj noče vžgati. 

Nobeno avtomobilsko zavarovanje ne krije težave, ko vaše vozilo ne vžge, in to ne glede na razlog.

 

Če imate sklenjeno zavarovanje avtomobilske asistence, pa vam zavarovalnica 24 ur na dan zagotavlja pomoč v Sloveniji in po Evropi.

 

Če imate z vozilom težave na cesti ali doma, pokličite Asistenčni center Zavarovalnice Triglav in pomagali vam bodo v najkrajšem možnem času. Na voljo vam je telefonska številka 080 28 64 ali za klice iz tujine + 386 2222 2864.

 

Preverite, če ste vaše vozilo dobro pripravili na zimo.

 

Zmrznila je vodovodna napeljava in se poškodovala. 

Zavarovalno kritje je podano v okviru zavarovanja domske asistence. Zavarovanje krije potne stroške izvajalca storitve, dve delovni uri in pol ter strošek drobnega materiala do 10 EUR po zavarovalnem primeru, če je sklenjeno zavarovanje v obsegu paketa B ali C.

 

Toda škode vam ne bomo povrnili, če sami niste zagotovili, da je v prostorih, kjer se nahaja vodovodna napeljava, vsaj nekaj stopinj nad ničlo, oziroma vodovodne napeljave niste izpraznili. Posebno skrb morate nameniti vodovodni napeljavi v vikendih in drugih objektih, ki niso stalno naseljeni.

 

Količina snega je poškodovala streho. 

To kritje je vključeno v paketu C zavarovanja DOM. Če imate požarno polico za zavarovanje zgradb in premičnin, jo lahko razširite in vključite tudi to nevarnost. 

 

Toda škoda je krita le, če je sneg težji od 100 kg na kvadratni meter in če je škoda nastala v manj kot 24-tih urah, odkar je prenehalo snežiti. To pomeni, da zavarovanje ne krije škode zaradi teže snega, če je ta že več dni ležal na strehi, ne da bi ga očistili. 

 

Na avto so padle ledene sveče. 

Če strehe ne čistite redno, se lahko zgodi, da z nje pade sneg ali ledena sveča in poškoduje sosedov avto. V takih primerih lahko vi odgovarjate za nastalo škodo in morate plačati odškodnino lastniku poškodovanega avtomobila. Zato je priporočljivo imeti sklenjeno paketno zavarovanje doma, ki med drugim vsebuje tudi kritje splošne odgovornosti iz zemljiške posesti. Brez tega zavarovanja bi morali sami plačati za popravilo poškodovanega vozila.

drobni tisk, avto, varnost doma, varna vožnja, prijava škode, škodni primer, zima, avtomobilska asistenca, domska asistenca, paketno zavarovanje DOM
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.