Drobni tisk: Zavarovanje doma

Vse, kar morate vedeti, da boste svoj dom ustrezno zavarovali.

Izliv vode iz pomivalnega stroja vam uniči kuhinjo. Škoda na oplesku in tleh znaša 500 evrov, na gospodinjskih aparatih in pohištvu pa več kot 3000. Ker ste imeli sklenjeno zavarovanje doma, si oddahnete, saj vam bo škodo povrnila zavarovalnica. Potem sledi presenečenje, ko ugotovite, da boste dobili izplačano škodo na nepremičnini v celoti, za premičnine pa le deloma. Zakaj in kaj bi morali narediti, da se ne bi znašli v taki situaciji?

 

Prvi korak, da bi se izognili takšnemu razočaranju, je, da gledate na svoj dom v dveh delih, kot nepremičnino in premičnine, ter poskrbite, da je oboje ustrezno zavarovano.

 

Kot nepremičnino običajno zavarujemo zgradbe, vključno s temelji in kletnimi zidovi, vse vgrajene instalacije in drugo vgrajeno mehansko opremo (dvigala, centralna kurjava s cisterno za gorivo, bojlerji, klimatske naprave...).

 

Premičnine so praviloma stvari, ki jih lahko premikamo: vaša stanovanjska oprema - pohištvo in osebne stvari.

 

Drugi korak je, da si odgovorite na naslednja tri vprašanja:

 

  1. Katere stvari naj bi krilo zavarovanje?
  2. Kakšne nevarnosti najbolj ogrožajo moje imetje (vlom, poplava, izliv vode …)?
  3. Kolikšno vsoto mi mora zavarovalnica v primeru škode povrniti, da bo dovolj za povrnitev poškodovane stvari v prvotno stanje? Kot smo videli v zgornjem primeru, je bila zgornja meja prenizka, zato ste del škode morali povrniti sami. 

 

Na podlagi odgovorov na ta tri osnovna vprašanja boste lahko ustrezno izbrali zavarovanje doma.

 

V pomoč pri vprašanjih bodo naslednja pojasnila:

 

  • Zavarovanje doma vključuje nevarnosti, za katere zavarovalnice ocenjujemo, da lahko domove najpogosteje ogrožajo. Te nevarnosti imenujemo temeljne nevarnosti.

 

Temeljne nevarnosti so požar, strela, eksplozija, vihar, toča, udarec motornega vozila, padec zračnega plovila, manifestacije in demonstracije.

 

Če veste, da je vaš dom izpostavljen tudi kakšnim drugim možnim nevarnostim, na primer, da je področje, na katerem živite, lahko poplavno ogroženo, potem je dobro, da se zavarujete tudi za tovrstne primere. Skupaj z zavarovalnim zastopnikom poskrbite, da bo vaša zavarovalna polica res pokrila vse težave, ki bi vas utegnile prizadeti.

 

Preverite tudi, do katerega zneska so določeni riziki kriti, na zavarovalnici to imenujemo limit zavarovalnega kritja. Če menite, da limit za izliv vode v stanovanju ne bo dovolj, saj je vrednost predmetov, ki jih tovrstna škoda lahko povzroči, precej višja, se dogovorite za ustrezno povišanje jamstva.

 

Sklepanje zavarovanja ni enostavna odločitev, zato si je treba zanjo vzeti dovolj časa in tehten premislek. Dober zastopnik je tu vedno ključnega pomena, saj boste ob njegovi pomoči zagotovo lažje prišli do odgovorov na zgoraj zastavljena vprašanja. Toda del domače naloge morate narediti tudi sami, saj v nasprotnem tvegate plačevanje stroškov zavarovanja, ki pa vam ob škodi ne bo prišlo prav.

 

Zavarovanje doma lahko le z nekaj kliki sklenete tudi po spletu, kjer lahko izbirate med tremi prednastavljenimi paketi, ki se med seboj razlikujejo v naboru kritij.

 

drobni tisk, škodni primer, sklepanje zavarovanj, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.