Grafiti na fasadi?

Tudi proti tovrstni škodi se lahko zavarujete.

Lepa nova fasada. Za vas predstavlja zaključek dragega in dolgotrajnega projekta. Za nepridiprave pa morda vabilo k »ustvarjanju«. Tudi če je fasada že starejša, škoda v nobenem primeru ni zanemarljiva. Kaj lahko naredite, če odkrijete grafit na fasadi? Tudi za tovrstne primere se lahko zavarujete, strošek čiščenja pa vam povrne zavarovalnica.

Kritje objestnih dejanj za lastnike stanovanj

Če živite v večstanovanjskem objektu, vas grafiti na fasadi in kritje za tovrstno škodo morda niti ne zanimajo preveč. S sanacijo se tudi po naših podatkih bolj ukvarjajo upravitelji blokov, ki lahko sklenejo tudi zavarovanje za kritje morebitnih škod. V nasprotnem primeru je odstranjevanje grafitov lahko vaš strošek.

 

Preverite, kaj morate vedeti o zavarovanju večstanovanjskih objektov.

 

Vseeno vam morda prav pride informacija, da če imate za svoje stanovanje sklenjen paket B ali C zavarovanja DOM, potem imate vključeno tudi kritje objestnih dejanj. Pod objestna dejanja zavarovalnica uvršča: razne napise, risbe in madeže po fasadi in drugih delih zgradbe. Kritje je omejeno pri paketu B do 250 evrov in pri paketu C do 500 evrov.

 

Kritje objestnih dejanj za lastnike hiš

Če ste lastnik hiše, pa vas grafiti lahko bolj skrbijo, sploh če živite v urbanem naselju. Nepridipravi z grafiti uničujejo vašo lastnino in za razliko od lastnikov stanovanj se vi morate s tem problemom soočiti sami. Tudi za vas velja, da se lahko za škodo, ki vam nastane, ker vam nekdo poriše ali popiše fasado, zavarujete s sklenitvijo domskega paketa B ali C ali z razširitvijo požarnega zavarovanja za nevarnost objestnih dejanj.

 

Kot omenjeno zgoraj, je višina kritja odvisna od izbranega paketa. Pri paketnem zavarovanju B je kritje omejeno do 500 evrov, pri paketu C pa do 1000 evrov.

 

Zavarovanje se sklene na dejansko vrednost. To pomeni, da zavarovalnica pri obračunu škode upošteva oz. odbije zastarelost (starost fasade) oziroma amortizacijo (obrabljenost fasade).

 

Ste pa kot zavarovanec pri škodah zaradi objestnih dejanj soudeleženi s franšizo, njena višina je odvisna od vrste sklenjenega zavarovanja.

 

Prijava škode zaradi objestnih dejanj

Če na fasadi bloka opazite grafit in imate urejeno zavarovanje preko upravnika, se boste lastniki stanovanja obrnili na svojega upravnika, ki bo škodo prijavil zavarovalnici. Če imate sklenjeno individualno polico za svoje stanovanje, boste zavarovalni primer prijavili zavarovalnici sami.

 

Tako upravnikom kot lastnikom hiš pa priporočamo, da škodni dogodek prijavite čim prej in, če je mogoče, naredite nekaj fotografij.

 

Škodo lahko prijavite:

 

Nujna prijava policiji

Pred prijavo zavarovalnici morate o tem nujno obvestiti in primer prijaviti policiji. Policija obravnava pisanje, risanje po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih kot prekršek, ki je opredeljen v 13. členu Zakona o javnem redu in miru.

 

Tako lahko kršitelja, ki riše ali piše po zidovih, policija oglobi v skladu z navedenim zakonom z 208,65 evri.

 

Če pa je nastala nepopravljiva škoda bodisi z risanjem grafita z neodstranljivo barvo ali pa z odstranjevanjem nastane škoda, potem je to sum storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

 

Za taka dejanja je storilcu zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let.

 

Čiščenje fasade

Domska asistenca ne zagotavlja storitev čiščenja grafitov, zato se boste po prijavi škode policiji in zavarovalnici morali obrniti na enega izmed ponudnikov teh storitev na trgu. V podjetju Sisapi, ki se ukvarja z odstranjevanjem grafitov, pravijo, da to zajema premaz grafitov s posebnimi geli, odvisno od površine fasade in uporabljene barve. Potem sledi čiščenje s paro pod pritiskom.

 

Strošek odstranjevanja grafita na fasadi naj bi bil nekje med 10 do 15 evrov na m2 fasade. Dodajajo, da je večinoma treba tisti del fasade ponovno prepleskati, ne pa vedno. Zato morate k čiščenju dodati tudi strošek pleskanja. Na ceno bo vplivala površina fasade, kot tudi vrsta barve, ki bo uporabljena itd.

 

Vedno je boljša preventiva, zato svetujejo, da svojo fasado zaščitite z antigrafitnim premazom, sploh če imate bolj občutljivo fasado. Premazov je več vrst in izbira pravega bo odvisna od več dejavnikov, predvsem pa od vrste površine. Njihova cena se giblje med 8 in 22  evrov na m2.

 

Grafiti se lahko odstranijo tudi na drugih površinah, opeki, kovini, lesu, plastiki in na različnih kamnitih površinah, enako se lahko te površine tudi antigrafitno zaščitijo.

 

Če imate antigrafitni premaz, naj bi bil strošek čiščenja morebitnih grafitov nižji, saj se hitreje odstranijo. Grafit se namreč ne more sprijeti s površino fasade, sprej ne prodre v globino, ampak ostane na površini in ne povzroča škode. Vendar pa je pri določenih antigrafitnih zaščitah to potrebno ponovno nanesti na mesto, kjer je bil odstranjen grafit. 

 

Ste vedeli, da paketa B in C zavarovanja DOM vključujeta tudi razbitje stekel? Preberite si, kaj to pomeni za vaša okna.

 

vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, paketno zavarovanje DOM, požarno zavarovanje, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.