Kako izbrati dobra okna

Odločite se premišljeno in izberite okna za dolgo časa

Pomembno je, da za svoj dom izberete kakovostna okna. Ta so tudi trajnejša in varnejša, z njimi je dom bolje toplotno in zvočno izoliran ter prijetnejši za bivanje. Ponujamo vam informacije za lažjo odločitev.

Če ste že izbirali stavbno pohištvo za svoj dom, potem veste, da odgovor na vprašanje, kako izbrati okna, ni preprost. Ponudba je pestra, tudi cene se lahko zelo razlikujejo.

 

Vendar pa oken ne izbirajte le po videzu ali samo po najnižji ceni. Preučite in primerjajte njihove lastnosti – uporabljene materiale, izolativnost, tesnjenje, kakovost izdelave, varnost...

 

PVC-, lesena, alu okna ali kombinacija?

Pri izbiri materiala za okna je možnosti še več kot pred leti, predvsem pa so razlike včasih manj jasne.

 

Poglejmo prednosti in slabosti različnih materialov v primerjavi z drugimi.

 

PVC-okna

PREDNOSTI:

 • + imajo izjemno dolgo življenjsko dobo;
 • + so preprosta za vzdrževanje;
 • + na voljo so v številnih barvah;
 • + običajno so cenovno ugodnejša.

 

SLABOSTI:

 • - so bolj občutljiva za UV-žarke in izpostavljenost soncu;
 • – izdelana so iz umetnega materiala;
 • – po videzu niso tako privlačna, kot so lahko lesena ali alu okna.

 

Lesena okna

PREDNOSTI:

 • + naravni material daje občutek topline;
 • + odlično izolirajo;
 • + kljub izvrstni toplotni in zvočni zaščiti dihajo ter tako poskrbijo tudi za primerno vlažnost prostora.

 

SLABOSTI (veljajo predvsem za manj kakovostne različice):

 • - so zahtevnejša za vzdrževanje (voskanje, oljenje, lakiranje);
 • - lahko hitreje izgubljajo kakovost (ne tesnijo več enako);
 • - so težka in zato manj primerna za večje dimenzije.

 

Pri novogradnjah ali renovacijah obstoječih objektov (menjava starih oken) preverite tudi možnosti spodbud, ki jih ponuja Eko sklad.

 

Alu okna

PREDNOSTI:

 • + imajo dolgo življenjsko dobo;
 • + odlično tesnijo;
 • + skoraj ne potrebujejo vzdrževanja;
 • + zaradi trdnosti materiala so primerna tudi za večje steklene površine (okna, drsna vrata).

 

SLABOSTI:

 • - paziti je treba, da so dobro izolirana;
 • - običajno so najdražja.

 

 

Vsekakor pa velja, da je pomembnejša kakovost izdelave in uporabljenih materialov kot denimo sama vrsta materiala. Lep primer so lesena okna. Bistveno večja razlika pri vzdrževanju je med osnovnimi modeli lesenih oken in izjemno kakovostnimi okni iz lesa kot pa med dobrimi lesenimi okni in PVC-okni. Kvalitetna lesena okna ne potrebujejo nič več vzdrževanja kot PVC-okna.

 

Okna vzdržujejo primerno toploto in varujejo pred hrupom

 

Ob izbiri oken boste naleteli na dve vrsti podatkov o izolativnosti zasteklitve. Pri toplotni izolativnosti oziroma prehodnosti gre za to, kako dobro okna ohranjajo želeno temperaturo v domu. Ta podatek vam pove, kako učinkovito vas branijo pred izgubami toplote pozimi in pregrevanjem poleti.

 

Najmanjšo (in s tem najboljšo) prehodnost omogočajo trislojna okna, pri dvoslojnih je ta nekoliko večja, najmanj toplotno izolativna pa so navadna enoslojna okna, ki so sicer danes že zelo redka. Cena trislojnih oken je seveda najvišja.

 

Pri izbiri premislite, kje stoji vaš dom. Če bodo žarki večino dneva sijali neposredno v notranjost, se varčevanje pri toplotni izolativnosti ne obrestuje.

 

Podobno kot za toploto velja tudi za zvok. Kjer je okolica glasnejša (v mestih, ob cestah ali železnici, v bližini industrijskih obratov ...), bodite še pozornejši, da bodo okna vsaj ublažila hrup.

 

Pri primerjavi podatkov o zvočni izolativnosti bodite pozorni na koeficient Rw. Ta pove, koliko zvoka (v decibelih) okno zaduši.

 

Če izberete okno z Rw 35 decibelov, zunaj pa hrup s ceste doseže 75 decibelov, boste v notranjosti slišali razliko, torej 40 decibelov. Glede na to, da je približno tolikšen (od 30 do 50 dB) tudi vsakdanji hrup v domu (ob korakih, običajnem pogovoru, brez glasnega gospodinjskega aparata), je to dober podatek.

 

Na izolativnost in varnost pa vpliva tudi montaža. Pri tej bodite pozorni tudi na to, ali je energetsko učinkovita.

 

Pri energetsko učinkoviti montaži, po navadi gre za tako imenovano RAL-montažo, se spoštujejo smernice, ki omogočajo optimalno tesnjenje rež ter stika med okenskimi okvirji in stenami.

 

Izberite zanesljivega in dobrega izvajalca

Kakovost oken samo na papirju pa ne bo dovolj, če ta ne bodo tudi kvalitetno izdelana – če bo denimo steklo slabo, okvirji pa ne bodo narejeni dovolj natančno – ali dobro vgrajena. Pri izdelavi oken sta med drugim pomembni tudi trdnost materiala in kakovost uporabljenega stekla.

 

Od kakovosti izdelave in vgradnje oken je odvisna tudi njihova odpornost proti neželenim udarcem, tudi poskusom razbitja ob vlomu.

 

Kako torej izbrati izvajalca? Ne glede na to, ali gre za proizvajalca oken ali pa podjetje, ki okna le montira, se prepričajte o njegovih referencah in izkušnjah, ki so jih z njim imeli drugi.

 

Oken ne boste menjali zlahka, saj je to finančni in logistični zalogaj, zato dobro pretehtajte, komu boste zaupali.

 

Včasih bo kakšen nov ali manj uveljavljen ponudnik poskusil pridobiti stranko tudi z nekoliko nižjo ceno. Tudi tu morate biti pozorni, ali gre le za boj na trgu ali pa bo ugodnejšo ceno kompenziral tudi z nižjo kakovostjo.

 

Okna tudi zavarujte

Ko izberete dobra okna, jih je smiselno tudi primerno zavarovati. Ogrožajo jih veter, prepih in vlomilec, včasih pa z nekaj smole okna lahko poškodujete kar vi sami in razbijete steklo.

 

Katere so najpogostejše nevarnosti za okna? Kako in za koliko jih zavarovati, sploh če so dražja in jih je veliko? Več izveste v brezplačnem priročniku za zavarovanje doma.

 

Če imate okna dovolj zavarovana, vas ne bo bolela glava zaradi cene njihove zamenjave.nRazbitje stekla, če se to razbije ali poči zaradi vzroka, ki ni krit z drugo zavarovano nevarnostjo (npr. požar, toča, strela, vihar …), je pri Zavarovalnici Triglav že vključeno v Veliki in Comfort paket Zavarovanja doma, ki ju lahko sklenete po spletu.

 

Razširjeno kritje, denimo za večje steklene površine ali dražja okna, pa lahko vključite tudi v polico zavarovanja doma, sestavljeno po vaši meri.

zavarovanje doma, vzdrževanje doma, varnost doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.