Kako opremiti otroško sobo

Z vami delimo 6 nasvetov arhitektov o tem, kako se lotiti urejanja otroške sobe.

S strokovnjakinjo za notranje oblikovanje Jasmino Nukić iz arhitekturnega biroja Nooktura smo se pogovarjali o pasteh, trikih in nasvetih, kako opremiti otroško sobo. Sodelovanje z arhitektom tako ne bo predstavljalo stroška, temveč investicijo, ki se vam bo obrestovala še leta.

1. Kaj so najpogostejše napake pri oblikovanju otroške oziroma mladinske sobe? Čemu se je bolje izogniti?

Več dejavnikov je, na katere moramo biti pozorni. Moje prvo vodilo pri oblikovanju otroške sobe je, da moramo predvideti odraščanje otroka in temu primerno pripraviti sobo, ki se bo z leti zlahka prilagajala otroku. Pri načrtovanju moramo upoštevati trajnostni vidik. Cilj je, da zagotovimo dolgo in pametno zasnovo sobe.

Naslednji dejavnik, ki je pogosto spregledan, je vlaganje v bolj obstojne in kvalitetnejše materiale in izdelavo, ki nam bo dobro služila v daljšem obdobju uporabe. Pogoste napake so še pozabljanje na funkcionalnost sobe, ustrezna naravna in umetna osvetlitev ter primerna zasnova sobe, ki v enem prostoru zagotavlja dovolj prostora za shranjevanje in primerne kotičke za učenje, igro in počitek.

Arhitekti poleg funkcionalnih dejavnikov pazimo še na estetski vidik, ki ponudi otroku prijeten in čudovit prostor v stanovanju.


 2. Zakaj se je pri opremljanju otroške sobe smotrno odločiti za sodelovanje z arhitektom oziroma notranjim oblikovalcem?

Če imate priložnost, se pravočasno, torej pred začetkom prenove ali opremljanja, vsaj posvetujte z arhitektom. Če imate možnost, z njim speljite projekt opremljanja otroške sobe, saj boste skupaj strokovnjakom primerno 'oboroženi' z novim  znanjem, idejami in rešitvami, hkrati pa podprti pri sami izvedbi, koordinaciji projekta in realizaciji.

Prihranjene vam bodo nepotrebne napake, ki terjajo čas in denar ter povzročajo stres, vam in vašemu otroku pa bo omogočeno dolgoročno prijetno bivanje, enostavno prilagajanje sobe in tranzicija med posameznimi obdobji odraščanja, torej v zaporedju dojenček – malček – otrok – najstnik – mlada odrasla oseba. Nenazadnje je dobro počutje v sobi, kjer otrok odrašča in preživi veliko časa, izjemnega pomena. 


Ali vaš otrok potrebuje novo sobo, vi pa nimate ideje, kako jo opremiti? Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za 3D izris otroške sobe po vaši meri.


3. Kako zasnovati sobo, da bo »rasla« z otrokom? 


 Zasnova sobe, ki raste z otrokom, je ena izmed pomembnejših dejavnikov. Načrtujemo vnaprej in predvidimo npr., da bo v roku treh let posteljico za dojenčka zamenjala postelja, predvidoma nižje višine in manjših dimenzij, ter kasneje postelja z enojnim ležiščem, minimalno standardne dimenzije 90 cm x 200 cm.

Pri tem moramo biti pozorni na primerno umestitev ostale opreme in zagotoviti, da menjava preostalih pohištvenih kosov ne bo potrebna v krajšem obdobju.

Ravno tako kot posteljo bo sprva igralno mizico zamenjala pisalna miza, ki bo z leti potrebovala več shranjevalnih površin in prostora. 

 

Previdni smo pri postavitvi pohištva in dostopnosti glede na potrebe in zmogljivosti otroka.


 4. Na kaj moramo biti pozorni pri načrtovanju in urejanju, da zmanjšamo možnost nevarnosti ali nesreč?


Otroci so živahni, včasih neprevidni in niso vedno seznanjeni z vsemi nezgodami, ki se lahko pripetijo. 

 

Pri načrtovanju smo skrbni, da je oprema ustrezno montirana ter čvrsta.

 

Preverimo stabilnost večjih omar, poskrbimo za dobro pritrditev polic, najpogosteje spregledani so predalniki, talni poličniki, previjalne mize, ki se zlahka prevrnejo pri nadobudnem plezalcu ali že ob napačnem odpiranju.

Če odpremo vse predale predalnika, se lahko ta namreč zaradi težišča zvrne naprej, če ni dodatno pritrjen na steno. Prav tako poskrbimo za zaščito vtičnic in primerno izbiro stenskih ali talnih ter namiznih luči. Če v sobo umestimo zavese, pazimo, da izberemo take, da se otrok po njih ne more obešati oziroma so vsaj pritrjene na tanke ali lahke karnise. Pri manjših otrocih smo pozorni na ostre robove in izbiro materialov.


5. Kako lahko čim bolj trajnostno opremimo otroško sobo? Zakaj je to tako pomembno? 


Trajnostno oblikovanje je pomembno z okoljskega kot tudi finančnega vidika. Kot že omenjeno, je dolgoročno planiranje otroške sobe ključnega pomena. Omara ali pohištvo za manjšega otroka je lahko vnaprej predvideno za šolarja/mladinca. Če razpolagamo z dovolj prostora, umestimo v sobo posteljo velikosti 120 cm ali 140 cm x 200 cm, ki jo bo kasneje lahko uporabljal tudi mladinec. Uporaba ustreznih barv, primernih dekorjev ali tapet, ki jih razigramo z dodatki in premičnimi kosi, omogoča dolgoročnejšo uporabo sobe. 

 

Načrtovanje nevtralnih svetil, ki niso starostno pogojena, se ravno tako obrestuje.

 

 V kakovostno svetilo vložimo enkrat in nam nato služi dolgo časa. Pogosto kupovanje in menjavanje opreme pomeni finančno obremenitev, ekološko obremenitev in dodaten stres za starše. Arhitekti vse te faktorje predvidimo in jih vključimo v vaš projekt.


6. Kako primerno je v sobo vključiti tehnologijo? Kdaj jo je smiselno vključiti in kakšno? 


Tehnologija je odvisna od same kapacitete, ki nam jo stanovanje ali hiša omogoča. Pametne instalacije, ki omogočajo regulacijo temperature, prižig luči, nastavljanje zunanjih senčil glede na vreme, osončenost ali elektro pomik, so predvsem smiselne v gospodinjstvih,  ki so s pametnimi instalacijami že opremljene. Če imamo priložnost, se lahko odločimo še za centralno ali lokalno mehansko prezračevanje, tako da otroku zagotovimo vedno svež in predogret zrak v njegovi sobi. To je v večini primerov vezano na možnost mehanskega prezračevanja v celotnem objektu oziroma stanovanjski enoti.

 

Osnovna tehnologija, ki jo lahko zagotovimo v vsaki otroški sobi, se naj nanaša na ustrezne elektro priključke, in sicer za televizijo, računalnik in razsvetljavo.

 

Predvsem se v prvi fazi pogovorimo o pristopu k starševstvu in kaj nam je sprejemljivo. Nekateri se ne strinjajo s televizijami v otroških sobah. Če pa se vam zdi to sprejemljivo, je dobro, da se ob oblikovanju otroške sobe vnaprej postavijo instalacije in predviden prostor, kjer bo televizijski sprejemnik.
Nuja v sodobnem svetu je računalnik za šolsko delo, zato instalacije in zadostno število vtičnic pripravimo na mestu, kjer bo stala ali stoji pisalna miza. Ravno tako lahko v vsaki sobi poskrbimo za ustrezno ambientalno svetlobo in primerno tehnično razsvetljavo, ki je po možnosti zatemnitvena. Ne pozabimo na nujno potrebno bralno luč ob postelji in primerno delovno razsvetljavo ob pisalni mizi.

 

Si želite biti na prenovo 100-odstotno pripravljeni? Skupaj s portalom Mojmojster vas vabimo k sodelovanju v nagradni igri. Z nekaj sreče lahko brezplačno sodelujete z arhitektom, ki bo naredil 3D izris otroške sobe po vaših željah.
zavarovanje doma, nepremičnine, vzdrževanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.