Kako ravnati po poplavah?

Priporočila s koristnimi povezavami, kako ravnati po poplavah in kako prijaviti škodo.

Reke, hudourniki in potoki so se po poplavah, ki so prizadele velik del Slovenije, počasi vrnili v struge. Življenje pa se za mnoge ni moglo vrniti v običajne tirnice. Voda in zemeljski plazovi so mnogim poškodovali domove, vozila in drugo lastnino. Zbrali smo najpomembnejše nasvete in priporočila, kako ravnati po poplavah, da boste k čiščenju in sanaciji pristopili varno in premišljeno, ter pripravili navodila, kako najenostavneje prijaviti škodo.

 

Previdnost je potrebna tudi, ko se voda umakne

Tudi ko padavine prenehajo in ko se razmere že nekoliko umirijo, je na območjih, ki so jih prizadele poplave, še vedno potrebna dodatna previdnost.

 

Sledite navodilom pristojnih služb in spremljajte informacije o tem, katere ceste so zaprte, katera območja so še vedno nevarna. Ne približujte se rečnim brežinam, ker so lahko poškodovane, in izogibajte se območjem zemeljskih plazov.

 

Najpomembnejše in najnovejše informacije, kako ravnati po poplavah in zemeljskih plazovih, spremljajte na portalu vlade Republike Slovenije.

 

Tukaj boste našli vse:

  • o aktualnih opozorilih na nevarnosti in priporočljivih ukrepih,
  • o možnostih glede odsotnosti z dela,
  • kako lahko zamenjate izgubljene dokumente,
  • o zbiranju in nudenju pomoči …

 

Pomembnejšim dogodkom s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami lahko sledite tudi s pomočjo dnevnega informativnega biltena Centra za obveščanje Republike Slovenije.

 

Priporočila glede poplavne in pitne vode

 

Voda, ki je poplavila območja in prostore, je onesnažena. V njej so lahko poleg blata še številne nevarne snovi in mikroorganizmi, ki lahko ogrozijo zdravje ter sprožijo nalezljive bolezni. Zato se ob odpravljanju posledic in čiščenju ustrezno zaščitite. Ko zaključite z delom se vedno temeljito umijte.

 

Če je bil za območje, na katerem živite, izdan ukrep o prekuhavanju vode za uživanje in pripravo hrane, to dosledno upoštevajte.

 

Če morate pitno vodo razkužiti s prekuhavanjem, za to zadošča 3 minute vretja.

 

Vse nasvete in priporočila glede pitne vode, za ravnanje z živili, ki so bila v stiku s poplavno vodo, ter o čiščenju in razkuževanju prostorov po poplavah, si preberite na straneh NIJZ.

 

Nasveti za starše ob poplavah

 

Neurja in posledice, ki ostanejo za njimi, nemalokrat povzročajo stiske, tako pri odraslih kot tudi pri otrocih. Da bi lahko starši po neurjih nudili ustrezno podporo svojim otrokom, morate najprej poskrbeti zase. Pomaga lahko pogovor z bližnjimi, znanci ali pa organizacijami, ki nudijo psihosocialno pomoč.

 

Otrokom pa boste najbolje pomagali z odkritim odgovorom, v katerem jim pojasnite, kaj se je zgodilo in zakaj, z njimi preživite več časa in jim pomagajte, kolikor le lahko, da se čim prej vrnejo k normalni rutini.

 

Preberite več nasvetov, ki so jih na UNICEF-u ob neurjih in poplavah v Sloveniji pripravili za starše, vzgojitelje, učitelje in mladinske delavce.

 

Sanacija škode in sušenje zgradb

 

Ko je varno, se lahko lotite sanacije škode, črpanja vode iz zgradb, čiščenja naplavin ter notranjosti doma, odvoza odpadkov in nato tudi sušenja zgradbe. Upoštevajte navodila svoje občine, ki je izdala natančna navodila, kako ravnati z odpadki.

 

O sušenju zgradb po poplavah pa so za Radio Prvi spregovorili strokovnjaki z Gradbenega inštituta ZRMK.

 

Kako prijavite škodo po poplavah? 

 

S prijavo škode ni treba hiteti

Zavedamo se, kako pomembno je, da v teh zahtevnih razmerah škodo čim prej sanirate in da zanjo čim prej prejmete zavarovalnino.

 

Vse škodne zahtevke se trudimo obravnavati čim prej, naši cenilci in sodelavci neutrudno obiskujejo teren in popisujejo škodo ter rešujejo škodne zahtevke. Vendar prosimo za razumevanje, saj bo zaradi velikega obsega škodnih prijav lahko prihajalo do zamud.

 

S prijavo škode ni treba hiteti in ni treba upoštevati tridnevnega roka za prijavo.

 

Običajno je treba škodo prijaviti v treh dneh od nastanka. V primeru izrednih dogodkov, kot so tudi letošnje poplave, pa bomo upoštevali tudi kasnejše prijave.

 

Vsa potrebna navodila za prijavo škode, ki jih sproti posodabljamo, najdete na spletni strani Prijava škode po neurjih.

 

Škodo prijavite na daljavo

Da vam olajšamo postopek prijave in prihranimo nepotrebne poti, omogočamo prijavo škode na daljavo.

 

Priporočamo, da škodo prijavite na daljavo.

 

To lahko storite na naslednje načine: 

 

Prijava škode na daljavo je enostavna, hitra in zanesljiva. Korak za korakom vas bomo vodili skozi celoten postopek, prijava pa bo takoj zabeležena v našem sistemu. Za pomoč pri oddaji škodnega zahtevka se lahko obrnete tudi na svojega zastopnika ali se oglasite v eni od naših poslovalnic ali zastopstev.

 

Po prijavi na daljavo vas bo v najkrajšem možnem času kontaktiral naš sodelavec in se z vami dogovoril o nadaljnjem reševanju škodnega primera. Če bo treba, se boste z njim dogovorili za ogled škode.

 

Prijava škode na objektih

Najprej preverite svojo zavarovalno polico za zavarovanje doma, ali je poleg temeljnih nevarnostih vključeno tudi kritje za poplave in meteorne vode.

 

Pred prijavo škode preverite svojo zavarovalno polico in kritja. Do nje lahko kjerkoli in kadarkoli dostopate v digitalni poslovalnici i.triglav.

 

Pri hitrem in učinkovitem reševanju škodnega primera nam bo najbolj v pomoč, če boste ob prijavi oddali vse potrebne dokumente:

  • natančen seznam poškodovanih in uničenih objektov in stvari,
  • fotografije poškodovanih in uničenih objektov in stvari,
  • račune in predračune za sanacijo.

 

Pripravite čimbolj natančen popis poškodovanih in uničenih stvari s fotografijami. Tako bo reševanje škode hitrejše in bo postopek zaključen prej.

 

Prijava škode na vozilih

Kot pri prijavi za nepremičnine tudi tukaj najprej preverite zavarovalno polico. Škoda zaradi poplave, hudourniške ali visoke vode in zemeljskega plazu kot tudi prevoz in reševanje vozila so kriti po kombinaciji B delnega zavarovanja avtomobilskega kaska.

 

Ob prijavi škode boste morali posredovati nekatere podatke o vozilu in priložiti fotografije poškodovanega vozila.

 

Če je bil avto zalit, ne poskušajte prižgati motorja, da ne povzročite še dodatne škode. Najprej ga mora pregledati strokovnjak na servisu.

 

Za konec še enkrat poudarimo, da se vseh del: ogleda, fotografiranja, čiščenja, popravil in sanacije po poplavah lotite zbrano in premišljeno. Predvsem poskrbite, da boste najprej varni sami in vsi, ki vam pomagajo, in da s svojim ravnanjem ne povzročite nadaljnje škode.

prijava škode, škodni primer, popravila, zavarovanje doma, varnost doma, avtomobilsko zavarovanje