Kako se izogniti napakam pri nakupu nepremičnine?

Napačna odločitev lahko močno vpliva na naše življenje in finančno stanje.

Nakup nepremičnine predstavlja velik korak, zato naj bo to premišljen proces. Napake, ki jih pri tem lahko zagrešimo, lahko namreč močno vplivajo na naše življenje in na naše finančno stanje. Zato si za odločitev vzemimo dovolj časa in nepremičnino pred nakupom spoznajmo z vseh zornih kotov. Šele nato se odločimo za nakup.

Pozorni bodimo predvsem na naslednje:

 

1. Izberimo lokacijo, na kateri želimo živeti

Pretehtajmo vse možne lokacije, ki so za naš stil življenja najprimernejše. Od lokacije ni odvisna le cena nepremičnine, temveč tudi z njo povezani stroški in naše zadovoljstvo.

 

2. Raziščimo nepremičninsko ponudbo – trg

Preglejmo ponudbo nepremičnin v okolju, ki nam ustreza. S tem bomo dobili občutek za ceno in boljša pogajalska izhodišča.

 

3. Podrobno preglejmo objekt kot celoto in samo stanovanje

Pri nakupu starega, pa tudi novega stanovanja podrobno preglejmo objekt in notranjost stanovanja.

 

Paziti moramo predvsem na:

  • Vgrajene materiale (ali jih bo potrebno kmalu zamenjati?)
  • Strop (ali so kje sledi vlage ali plesni - to lahko kaže na napake v konstrukciji, ki jih verjetno ne bomo mogli hitro odpraviti)
  • Nadstandardne dodatke (ali je cena tega res vredna, ali sploh potrebujemo takšen dodatek in ali si lahko privoščimo njegovo vzdrževanje?)
  • Ogrevanje (kakšen je sistem ogrevanja in kakšni so stroški le-tega?)

 

Priporočljivo je angažirati gradbenega strokovnjaka in pridobiti strokovno mnenje. Tako kot zunanji videz stavbe je pomembna tudi razporeditev prostorov in mikrolokacija stanovanja v objektu.

 

4. Pri nakupu novogradnje obvezno preverimo investitorja – prodajalca

V poslovnih registrih preverimo poslovno sposobnost prodajalca oziroma investitorja, kateremu bomo plačali kupnino. Od prodajalca zahtevajmo garancije za vidne in skrite napake.

 

5. Preverimo pravno stanje nepremičnine

Vpoglejmo zemljiškoknjižni izpisek, iz katerega izhaja lastništvo, morebitne plombe in obremenitve. V primeru vsakršnih nejasnosti se posvetujmo s pravnim strokovnjakom.

 

6. Upoštevajmo želje in pričakovanja ostalih članov družine

Pri izbiri stanovanja prehitro podležemo le lastnim željam. Za kasnejše vsestransko zadovoljstvo je potrebno upoštevati tudi pričakovanja ostalih članov družine, ki bodo živeli v stanovanju.

 

7. Vzemimo si čas

Nepremičnine se na trgu izmenjujejo in morda se bo v nekaj dnevih pojavila boljša, nam bolj všečna. Tudi cene lahko postanejo bolj ugodne. Vendar, ko se pojavi prava, ne odlašajmo. Čeprav nakup nepremičnine prinese določene obveznosti in finančne obremenitve, pa je občutek življenja v svojem stanovanju ali hiši neizmeren.

nepremičnine