Hiša z bazenom?

Kako se zavarovati, da bo res tako lepo, kot se sliši.

Kaj je lahko lepšega od lastnega bazena pred hišo? Za osvežitev ob vročih dnevih vam ni treba nikamor, ni vam treba stati v koloni, iskati parkirišča ali prostega kotička za brisačo. Na domačem bazenu ste vedno takoj na vrsti. A to pomeni, da je tudi varnost in zaščita odvisna zgolj od vas. Naj vam pri tem pomaga zavarovanje bazena.

Zavarovanje bazena?

Če boste postavili ali pa na domačem vrtu bazen ali masažni bazen (jacuzzi) že imate, vam svetujemo, da ga redno vzdržujete in poskrbite za varnost kot tudi za ustrezno zavarovanje.

 

Zavarovanje? Dobra novica je, da vaša polica zavarovanja doma morda že krije določene nevarnosti.

 

Paketno zavarovanje DOM vključuje tudi bazen

Če imate sklenjeno paketno zavarovanje DOM, imate vključeno tako kritje vašega bivalnega prostora kot tudi pomožnih gradbenih objektov (kot so klet, vrtne lope, drvarnice, itd).

 

Vgrajen bazen ali jacuzzi sodi med pomožne gradbene objekte.

 

Vendar pa za vse navedene objekte velja, da morajo ležati na parceli, na kateri je vaša stanovanjska hiša, ali na sosednji parceli, in so vaša last. 

 

Kaj je krito z vašo polico zavarovanja doma?

Za kakšne nevarnosti je zavarovan in kolikšne so višine kritij za vaš bazen? To bo odvisno od paketa, ki ste ga ali boste izbrali: paketa A in B krijeta nevarnosti, kot so požar, vihar, toča, paket C pa nudi najširši obseg nevarnosti, tukaj je vključena denimo tudi škoda zaradi utrganja zemljišča.

 

Primer: če vihar podre drevo, ki poškoduje vaš montažni bazen, in imate sklenjeno zavarovanje DOM, paket A, bi zavarovalnica krila tovrstno škodo.

 

Če vihar denimo uniči ponjavo ali pokrov bazena, škoda po paketu A ne bi bila krita, saj gre v teh primerih za premičnine, ki pa so krite le v vaših - zavarovančevih prostorih in ne na prostem. Enako velja tudi za razne napihljive bazene, ki niso pritrjeni v podlago.

 

Tu dodajmo še, da je škoda krita na novo vrednost, kar pomeni, da vam v primeru uničenja stvari - bazena, zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti te stvari.

 

Vendar navedeno ne velja pri zavarovalnem kritju za tatvino na bazen pritrjenih elementov, pri zavarovalnem kritju objestnih dejanj in pri dodatnem strojelomnem zavarovanju inštalacij, ki pripadajo bazenu. Tu gre za zavarovanje na dejansko vrednost, kjer zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo.

 

Preglejte polico in premislite, ali je zaščita zadostna in ali je vključeno vse, kar vas lahko ogroža.

 

Kaj če nimate paketnega zavarovanja doma?

Če nimate sklenjenega paketnega zavarovanja DOM ali pa morda ugotovite, da imate bazen višje vrednosti in  potrebujete višja oziroma drugačna kritja, kot jih omogočajo paketna zavarovanja DOM,  se lahko z zastopnikom dogovorite za sklenitev posamičnega zavarovanja. To vam omogoča večjo fleksibilnost pri nevarnostih, ki jih zavarovanja krijejo, in izbiri limitov za te nevarnosti.

 

Strojelomno zavarovanje za bazen

A tudi pri polici paketnega zavarovanja DOM lahko za določene nevarnosti izberete višja kritja kot tudi razširite kritja nevarnosti. Pomembna razširitev zavarovanja DOM je strojelomno zavarovanje instalacij. Zakaj? Ker je namen tega zavarovanja, da poskrbi za povrnitev škode, če se sestavni deli inštalacije v bazenu pokvarijo  (na primer črpalka bazena).

 

Razširitev zavarovanja DOM na strojelomno zavarovanje instalacij je možna samo v okviru paketov B ali C. To zavarovanje krije napake v materialu ali v delovanju elektrike, okvare, udarce in padce.

 

Krite so vse inštalacije doma. V primeru bazena torej kritje velja za bazensko tehniko, ki omogoča, da vaš bazen ali jacuzzi brezhibno deluje. Če se pokvari bazenska črpalka, bo to potem krilo zavarovanje. Je pa zavarovana na dejansko vrednost. 

 

Kako je s kritji, če bazen začne puščati vodo?

Ob skrbi za ustrezno zavarovanje, je ključno, da bazen redno vzdržujete. Tako boste namreč preprečili marsikatero škodo. 

 

Primer: če vaš bazen začne puščati, zavarovanje ne bo krilo škodo na bazenu, če bi se pokazalo, da je ta nastala zato, ker ga niste ustrezno in redno vzdrževali. Obenem pa tudi ne bi krilo škode, če bi voda iz bazena poškodovala teraso ali tekla v hišo ipd.

 

Škoda pa bi bila krita, če bi bazen začel puščati zaradi padca drevesa zaradi viharja ali zaradi utrganja zemljišča v primeru zavarovanja paketa C. V tem primeru bi bila krita tudi škoda, ki bi jo povzročila izlita voda na terasi, v hiši. 

 

Zavarovanje odgovornosti na bazenu

Z rednim vzdrževanjem bazena pa boste poskrbeli tudi za lastno varnost kot tudi za varnost svojih gostov na bazenu. Kljub temu vam bo prav prišla informacija, da je zavarovanje odgovornosti del police zavarovanja DOM.

 

To pomeni, da imate kritje, če se na vašem bazenu prijatelj poškoduje in zahteva odškodnino za škodo, ki mu je bila povzročena in za katero ste vi kot lastniki lahko odgovorni. Višina kritja pa je odvisna od vrste paketa, ki ga izberete.

 

Ko ste uredili vsa kritja, poskrbeli za varnost in redno vzdrževanje, potrebujete le še sončno vreme, da lahko preživite čim več lepih trenutkov v vašem bazenu.

 

Nadaljujte z branjem in preverite, kako ustrezno zavarovati vrt in vrtno pohištvo.

Nepremičnine, varnost doma, popravila, vzdrževanje doma, paketno zavarovanje DOM, zavarovanje premičnin, požarno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.