Katera vhodna vrata izbrati?

Zavarujte se z vrati iz kakovostnih materialov.

Izbirate vhodna vrata za svoj dom, pa se v poplavi različnih možnosti ne morete odločiti? Na vprašanja, kot so, kaj je pri izbiri nujno upoštevati, se vhodna vrata hiš razlikujejo od vhodnih vrat stanovanj, kakšne so lastnosti dobrih ključavnic, odgovarja direktor podjetja Maksi okna in vrata, d.o.o., Miodrag Maksimović. Mi pa dodajamo, kako vam pri vratih pomaga domska asistenca in zavarovanje doma.

Katera vhodna vrata izbrati? 

Kot pravi gospod Maksimović, je na trgu je velika izbira različnih vrst vrat, ki se v prvi vrsti razlikujejo po materialu. Na kratko poglejmo, kakšne so glavne značilnosti:

 

  • PVC vrata imajo odlične toplotne izolativne  lastnosti. Odporna so na vremenske vplive, pojav plesni in so zato zelo preprosta za vzdrževanje.
  • Aluminijasta vrata so vzdržljiva in ponujajo dobro izolacijo ter večjo varnost od PVC vrat. Ponašajo se tudi z dolgo življenjsko dobo.
  • Lesena vrata imajo relativno dobre izolativne lastnosti. Ker pa so iz naravnih materialov, jih je težje vzdrževati, saj so bolj pod vplivom vremenskih razmer. Če jih želite ohranjati sveža, bodo po nekaj letih potrebovala novo barvanje in lakiranje.
  • Protivlomna vrata predstavljajo poseben tip vrat, ki so jeklena, več o njih pa pišemo v nadaljevanju. 

 

Protivlomna vrata najbolj pogosta izbira za stanovanja

V podjetju trenutno opažajo, da v stanovanjih v bloku ljudje večinoma želijo protivlomna vrata z maksimalno varnostno zaščito in visoko zvočno izolacijo, ki preprečujejo prehajanje zvoka iz hodnika in obratno.

 

Če tudi vas zanimajo protivlomna vrata, morate vedeti, da so ta lahko različnih kakovosti in da je dobro preveriti, iz kakšnih materialov je njihova notranjost.

 

Predvsem bodite pozorni na prerez vrat, ki pove, kaj se skriva v notranjosti in kako kvalitetno vas bodo ta vrata varovala pred morebitnim vlomom.

 

Lastnosti kakovostnih protivlomnih vratih:

  • Tista, ki so res boljše kakovosti in nudijo maksimalno zaščito, imajo po celotni sredici vrat kovinsko ploščo.
  • Kovinski okvir mora biti čim debelejši oziroma mora zapolniti vse robove in teči tudi po celotni višini vrat po obeh straneh sredinske plošče.
  • Podboj vrat mora biti prav tako ojačan s kovino. Ojačan podboj se sčasoma ne bo ukrivil. Tako bodo vaša vrata še dolgo ostala takšna, kot so, in služila svojemu namenu.
  • Protivlomna vrata so iz več kakovostnih materialov, kot so dvojni jekleni podboj, lesene obloge.

 

Tovrstna vrata bodo poskrbela tudi za maksimalno protihrupno zaščito, obenem pa je skoznje veliko težje vlomiti kot v vrata, ki imajo po dolžini le kovinske paličice. Vlom je otežen tudi zato, ker imajo ključavnice pri dobrih protivlomnih vratih ščit iz manganovega kaljenega jekla, ki preprečuje, da bi se v ključavnico lahko zavrtalo. Zaradi tega je ključavnica odporna tudi na lomljenje.

 

Vhodna vrata za hišo

Trenutni trend vrat za stanovanjske hiše je po opažanju podjetja pretežno vgradnja PVC, aluminijastih ali lesenih vrat.

 

Dodajajo, da bolj moderen slog gradnje dovoljuje uporabo PVC ali aluminijastih vrat, medtem ko lesene gradnje kličejo po lesenih vratih.

 

Če izbirate vrata za hišo, pa je še bolj kot sledenje trendom pomembno, da pri izbiri upoštevate to, ali so vhodna vrata pod streho, ali pa so izpostavljena večjim vremenskim vplivom. Temu primerno s pomočjo ponudnika potem izberite ustrezna vrata.

 

Tako se boste tudi izognili najbolj pogosti težavi vseh vhodnih vrat –  da materiali niso odporni na vremenske vplive, zaradi česar se lahko vrata krivijo, povešajo itd.

 

Tako vhodnim vratom hiš kot stanovanj pa je skupno, da so lahko najboljše kakovosti, a ob nestrokovni montaži ne bodo služila svojemu namenu. Vrata, ki denimo niso pravilno vgrajena, ne bodo dobro tesnila.

 

Kako primerno vzdrževati vrata?

Ko ste že vložili toliko truda v izbiro vrat in poskrbeli za ustrezno montažo, je prav, da svoja vhodna vrata tudi ustrezno vzdržujete. V podjetju pravijo, da je vzdrževanje vrat odvisno od izbire materiala vrat, tako da pri tem ravnajte v skladu z navodili proizvajalca. Na prvem mestu pa je zagotovo previdno ravnanje z vrati: nežno odpiranje, zapiranje in normalna uporaba ključavnice.

 

Vsa vrata lahko čistite z mehko in rahlo vlažno krpo in tako poskrbite, da bodo vedno izgledala kot nova.

 

Potrebno je tudi, da pregledujete njihova tesnila. Če opazite, da vrata ne tesnijo več dobro, pokličite strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali in ponastavili vrata.

 

Ne pozabite na ključavnice

Nikakor pa v članku o vhodnih vratih ne moremo mimo ključavnic. Dobra vhodna vrata bodo svoje delo dobro opravljala, če bodo opremljena s kakovostnimi ključavnicami, z zaščitnim okovjem in s ščitom proti lomljenju ključavnic.

 

Dobre ključavnice poleg tega, da so iz kakovostnih materialov, ločimo tudi po tem, da imajo varnostno rozeto in lastninsko kartico za zagotavljanje dodatne varnosti pri izdelavi ključev.

 

Še tako dobra ključavnica pa ne bo pomagala, če svojih vhodnih vrat ne boste zaklepali. Zaklepanje vrat je ključno za vašo varnost, saj s tem odvrnete nepridiprave ali pa jim vsaj močno otežite delo. Da je svoj dom zaklepate, pa je pomembno tudi, če boste želeli uveljavljati škodo za vlomsko tatvino.

 

Vlomska tatvina je, če storilec vlomi v zaklenjen prostor.

 

Kritje vlomske tatvine boste lahko uveljavljali za nastalo škodo, če bo storilec:

 

  • vlomil v zaklenjen prostor in vam odtujil stvari ter pri tem poškodoval vhodna vrata, ključavnico, dele zgradbe ali premičnine, 
  • poskušal vlomiti v zaklenjen prostor in pri tem poškodoval vhodna vrata, ključavnico, dele zgradbe.

 

Poenostavljeno to pomeni, da zavarovalnica škode ne bo krila, če je vlomilec vstopil skozi odklenjena vrata. 

 

Kritje vlomske tatvine je mogoče priključiti k zavarovanju doma kot dodatno zavarovanje. S tem zavarovanjem so vrata krita tudi za vse druge nevarnosti, ki so zavarovana s sklenjenim zavarovanjem, denimo za škode, ki so posledica požara, poplave ali potresa. Zavarovalnica vrata obravnava kot del stavbe.

 

Zavarovanje doma lahko le z nekaj kliki sklenete tudi preko spleta.

 

 

Popravila vhodnih vrat povezana s ključavnicami

V sklopu zavarovanj doma pa imate na voljo tudi pomoč asistenčnega centra. Težave z vrati so eden najpogostejših vzrokov, zaradi katerih se zavarovanci obračajo na naš asistenčni center. Tam pravijo, da gre pri vhodnih vratih za dve pogosti težavi: okvaro ključavnice in poškodbo ključavnice zaradi poskusa vloma.

 

Z zavarovanjem asistence za dom oziroma domske asistence vam je med drugim na voljo tudi odpiranje vhodnih vrat zaradi okvare ključavnice kot tudi varovanje doma zaradi denimo vloma.

 

O tem, kako vse vam lahko pomaga asistenca, da vam ni treba biti sam svoj mojster, si preberite v članku Popravilo vrat ni edino, kar krije asistenca za dom.

 

vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, zavarovanje doma, zavarovanje premičnin, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.