Mi praznujemo, oni delajo več

Ko mnogi praznujemo, oni običajno delajo še več – rešujejo nas iz težav.

V času, ko se mi prepustimo čarobnemu decembrskemu vzdušju, praznikom in slavju, so oni običajno še bolj delavni kot v navadnih dneh. Policisti, reševalci, gasilci pa tudi zaposleni v našem asistenčno-storitvenem centru nas 24 ur na dan rešujejo iz različnih življenjskih neprilik. Nemalokrat, še posebej med prazniki, pa rešujejo tudi situacije, v katere se zapletemo zaradi lastne nespametnosti.

Upoštevajmo njihove preventivne nasvete glede varnosti in tako zmanjšajmo verjetnost za nepotrebne intervencije.

 

POLICIJA

Telefon: 113

24. 12. 2015 – 3. 1. 2016: 750 intervencij

 

MITJA ZADRAVEC, pomočnik komandirja PP Šentilj

 

Najpogostejši razlogi za intervencijo med prazniki?

V prazničnem obdobju je zaznana večja stopnja prepirljivosti posameznikov tako v družinskem okolju kot tudi na javnih krajih, kar v posameznih primerih privede tudi do ravnanj, ki so opredeljena kot kazniva ravnanja, zlasti s področja javnega reda in miru. Gre predvsem za neprimerna vedenja, ki so posledica verbalnih pa tudi fizičnih obračunavanj med posamezniki. Takšno vedenje zelo pogosto spodbudi alkohol.

 

Najbolj neprijetna praznična intervencija?

Moja najbolj nenavadna in neprijetna praznična intervencija je bila 31. decembra 2012. Na območju Svete Ane v Slovenskih goricah smo obravnavali dimniški požar peči na trda goriva, ki je zajel celotno hišo. Pri tem pa smo ugotovili, da so bili ognjeni zublji usodni tudi za starejšo stanovalko hiše.

 

Največja nevarnost?

Najnevarnejša intervencija je bila intervencija, pri kateri sem se znašel v situaciji, ko je bilo zaradi grožnje policistom neposredno ogroženo moje življenje in življenje sodelavcev, ki sem jim poveljeval.

 

Vaš preventivni nasvet ob prihajajočih praznikih?

Svetujem predvsem strpnost posameznikov. Če se znajdejo v situaciji, ko menijo, da se dogaja kaznivo ravnanje, pa naj ne ukrepajo, temveč naj o tem obvestijo pristojni organ, torej policijo.

 

REŠEVALCI

Telefon: 112

 

TOMAŽ AJTNIK, zdravstveni reševalec, UKC Ljubljana, Reševalna postaja

 

Najpogostejši razlogi za intervencijo med prazniki?

V prazničnih dneh prevladujejo predvsem intervencije zaradi uživanja prevelike količine alkohola in zaradi raznih telesnih poškodb, pridobljenih med pretepi, ki so predvsem posledica prej omenjenih opojnih substanc. Prav tako ugotavljamo tudi večje število pacientov z duševnimi težavami oziroma vedenjskimi motnjami.

 

Najbolj neprijetna praznična intervencija?

Predlani za božič okoli poldneva sva bila s kolegom skupaj s policisti napotena v neko zasebno stanovanje, kjer naj bi bila oseba z vedenjskimi motnjami, nevarna sebi in drugim prebivalcem. Ob prihodu v stanovanje smo naleteli na žensko, ki ni bila pripravljena sprejeti naše pomoči ter je odreagirala zelo negativno in nevarno. Na srečo se nam ni zgodilo nič, predvsem zaradi preudarnega ravnanja in varnosti pri delu, ki smo jo upoštevali že na začetku.

 

Največja nevarnost?

Reševalci se pri svojem delu dnevno srečujemo z nevarnostjo. Že sama nujna vožnja na kraj intervencije in nazaj predstavlja neko tveganje. Vsak dan se srečujemo tudi s posamezniki, ki zavračajo pomoč, ali ljudmi pod vplivom alkohola in raznih psihoaktivnih substanc, ki prav tako večinoma odreagirajo negativno. Izpostavljeni smo tudi nevarnim snovem, kot so kemikalije in razna eksplozivna sredstva. Na kolege so v preteklosti že streljali ali jim grozili s strelnim orožjem.

 

Vaš preventivni nasvet ob prihajajočih praznikih?

V teh prazničnih dneh poslušamo veliko raznih nasvetov o uporabi pirotehnike in čezmerni uporabi alkoholnih pijač. Jaz pa bi dodal še, da poleg upoštevanja vseh opozoril o varnosti ter varovanju zdravja sebe in drugih preživite praznike kar se da mirno v družbi svoje družine in svojih najdražjih ter da maksimalno izkoristite vsak dan, ki vam je dan.

 

GASILCI

Telefon: 112

December 2015: 1674 intervencij, vključenih 10.692 gasilcev.
Januar 2016: 1722 intervencij, vključenih 11.598 gasilcev.

 

MATEJ KEJŽAR, poveljnik gasilske operative, Gasilsko-reševalna služba Kranj

 

Najpogostejši razlogi za intervencijo med prazniki?

Del intervencij, na katerih gasilci posredujemo med prazniki, je povezan z prednovoletnimi zabavami, vendar bistveno povečanega števila posredovanj v naši službi ne morem izpostavljati. Vsekakor pa velja opozoriti na previdnost pri uporabi pirotehničnih sredstev, ki verjetno predstavljajo najpogostejši vzrok za poškodbe ob koncu leta. Omenjena sredstva lahko povzročijo tudi požare na objektih, kar pomeni dodatno nevarnost tako za stanovalce kot tudi za gasilce in druge reševalce, ki posredujemo ob nesreči oziroma požaru.

 

Najbolj nenavadna praznična intervencija?

Zadnje silvestrovanje, ki sem ga preživel kot vodja izmene, se je končalo s prometno nesrečo nekaj minut pred polnočjo – na srečo sicer le z materialno škodo, udeleženci prometne nesreče pa so novo leto začeli z dodatnimi skrbmi.

 

Največja nevarnost?

V Gasilsko-reševalni službi Kranj v zadnjih desetih letih nismo imeli večje poškodbe gasilcev kot posledice reševanja in upam, da bo tako tudi ostalo. Na vsaki intervenciji pa obstajajo bolj ali manj nevarne naloge, zato je odločitev vodje posredovanja vedno povezana z večjim ali manjšim tveganjem. Še posebej to pride do izraza takrat, ko je treba določiti ekipo za izvedbo posebno zahtevnih in nevarnih nalog. Tiste minute, ki so potrebne za izvedbo tovrstne naloge, pa naj bo to zapiranje plina nekje v objektu, gašenje nevarnih snovi ali druge z velikim tveganjem povezane naloge, se verjetno najbolj vlečejo prav vodji posredovanja.

 

Vaš preventivni nasvet ob prihajajočih praznikih?

Najprej bi opozoril na varnost na cesti, torej če uživate alkohol, pokličite taksi. Bodite previdni pri uporabi pirotehničnih sredstev oziroma se jim, če je mogoče, izognite. Bodite pozorni na ljudi okoli sebe, v primeru morebitne nesreče je najpomembnejša prva pomoč, zato takoj pokličite na številko 112. In spomnite se ostarelih, osamljenih ljudi, morda celo sorodnikov, ki čez praznike nemalokrat ostanejo sami.

 

V okviru novoletne preventivne akcije Za boljši jutri je Zavarovalnica Triglav podprla že več kot 200 preventivnih projektov po vsej Sloveniji.

 

ASISTENČNO-STORITVENI CENTER ZAVAROVALNICE TRIGLAV

Telefon: 080 2864

 

FRANC BRANKO FLORJANČIČ, vodja asistenčno-storitvenega centra Zavarovalnice Triglav

 

Najpogostejši razlogi za intervencijo med prazniki?

Okvare so vsakodnevno najbolj pogost razlog za klic, je pa v času, ko so temperature blizu ali pod lediščem, ta odstotek še nekoliko višji predvsem zaradi pogostejših težav z vžigom vozila. Med prijavljenimi okvarami vozil jih je v zimskem času kar slabih 40 % povezanih z odpovedjo akumulatorja.

 

Najbolj nenavadna praznična intervencija?

Glede na skupno število intervencij, v katere smo vključeni dnevno, je nenavadnih primerov veliko, velja pa izpostaviti tiste, pri katerih niso bila ogrožena življenja, nastala pa je sorazmerno majhna gmotna škoda. Opaziti je, da se praznično vzdušje prenese tudi na stranpoti, polja in v odmaknjene zaselke, kjer se v tem času precej poveča število intervencij zaradi izpraznjenega akumulatorja.

 

Vaš preventivni nasvet ob prihajajočih praznikih?

Vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo, da se pred bližajočimi prazniki, ko je na cestah pričakovati zimske razmere in večjo gostoto prometa, še dodatno pripravijo. Vozilo naj bo opremljeno z zimskimi pnevmatikami, ki omogočajo boljši oprijem, krajšo zavorno pot in lažje krmiljenje vozila. Vozilo naj bo očiščeno snega in ustrezno servisirano. Ker je pozimi povprečna hitrost manjša, se na pot odpravite pravočasno, preverite pa tudi obvestila o razmerah na cestah. Vozite le trezni, način vožnje pa naj bo defenziven, saj v nasprotnem primeru ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

 

V primeru, ko vaše vozilo postane nevozno ali neprimerno za varno vožnjo, pa izkoristite storitve zavarovanja Avtomobilska asistenca na telefonski številki 080 2864 oziroma + 386 2222 2864 za klice iz tujine, kjer prejmete tudi vse informacije glede morebitne prijave škode.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

varnost doma, avto, avtomobilska asistenca, škodni primer, zima
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.