7 korakov do novega doma

Nakup nepremičnine ni enostaven, a bo lažji, če se nanj pripravite in veste, kaj vas čaka.

Tanja si je želela hišico nekje na obrobju Ljubljane, Blaž pa stanovanje čim bliže delovnemu mestu v centru. A želje so eno, finančne zmožnosti pa drugo, sta nam zaupala v poglobljeni zgodbi Na svoje. Nujen je bil kompromis in ni šlo brez kredita. Toda danes uživata v starejšem trisobnem stanovanju v nizkem stanovanjskem bloku, obdanim z zelenjem. Ste tudi vi v podobni situaciji? Svetujemo vam, kako se lotiti nakupa novega doma.

1. Idealnega doma ni

Izbira nepremičnine je predvsem stvar osebnih želja in življenjskega sloga. Enoznačnega odgovora na vprašanje, kakšen je idealen dom, v resnici ni, kar potrjuje tudi zgoraj omenja izkušnja. Želje Tanje in Blaža so bile različne in na koncu sta našla drugačen dom, kot sta pričakovala, a sta danes s svojo izbiro zadovoljna.

 

Kljub temu, da boste idealen dom težko našli, pa zagotovo že sedaj veste, kaj si s partnerjem želita in kaj za vaju ni spremenljivo.

 

Na podlagi odgovorov na ta vprašanja, se bosta lažje odločala za izbiro nepremičnine:

 

 • Kakšno lokacijo si želite?
 • Kakšna naj bosta velikost in razporeditev prostorov?
 • Koliko ste pripravljeni vložiti v infrastrukturo nepremičnine ali njene okolice?
 • Koliko sredstev ste pripravljeni nameniti za stroške vzdrževanja nepremičnine in življenja v njej?
 • Kaj pričakujete od novega doma: kakšni so vaši srednjeročni in dolgoročni načrti, ki jih želite uresničiti v novem domu (hobiji, povečanje družine ...)?

 

Ob tem pa si še zapišite, kateri od teh kriterijev je za vas ključen, bolj pomemben od ostalih.

 

2. Ocenite svoje finančne zmožnosti

Želje so eno, a preden sploh začnete gledati ponudbo nepremičnin na trgu, realno ocenite svoje finančne zmožnosti.

 

Koliko denarja potrebujete za nakup novega doma? Odvisno, kje kupujete. Preverite, kakšne so cene nepremičnin v različnih regijah.

 

Če boste za nakup novega doma morali najeti kredit, si zabeležite prihodke, predvidene stroške in redne mesečne odhodke – tako dobite približen znesek, koliko vam še ostane na mesec, torej koliko od tega lahko na mesec namenite za poplačilo kredita, svetujejo v Abanki. A nikoli se ne obremenite do roba finančnih zmožnosti.

 

3. Ugotovite, koliko kredita si lahko privoščite

Pri približni oceni si lahko pomagate s priporočilom, naj višina kredita ne presega 2- do 2,5-kratnika letnega bruto prihodka (skupaj z morebitnimi dohodki iz popoldanskih dejavnosti in otroškimi dodatki).

 

Če je letni zaslužek vašega gospodinjstva 40.000 evrov, je torej še vzdržna višina kredita 100.000 evrov.

 

Drugo vodilo je lahko višina mesečnega obroka za kredit skupaj z zavarovanjem kredita, ki naj ne bi presegala 28 oziroma največ 30 % mesečnega bruto prihodka.

 

Tanja in Blaž sta se pri preračunu zanašala na lastne izkušnje: pri najemanju kredita sta se odločila, da mesečni obrok ne sme presegati zneska, ki sta ga prej namenjala za najem stanovanja.

 

Ob najemu kredita pomislite tudi na Življenjsko zavarovanje za primer smrti, s katerim bi vaši najbližji lahko pokrili neodplačane dolgove in ohranili primerljiv življenjski standard, če bi se vam zgodilo najhujše. Izračunajte, kako visoka bi morala biti vaša zavarovalna vsota.

 

4. Preverite ponudbo

Potem ko ste pripravili in uskladili seznam želja in kriterijev ter ugotovili okvire svojih finančnih zmožnosti, je čas za resno iskanje.

 

Resno iskanje lahko traja od dva do štiri mesece, pravi Boris Veleski, namestnik direktorja nepremičninske agencije Mreža nepremičnin.

 

Odločiti pa se boste morali tudi, ali boste iskali sami ali s pomočjo nepremičninske agencije. Spletni oglasniki, kot je denimo Nepremicnine.net, omogočajo dober in hiter pregled nad ponudbo, zato se plačevanje posrednika marsikomu zdi odveč.

 

A Boris Veleski pravi, da ni tako. Vloga dobrega nepremičninskega agenta namreč ni le pomoč pri iskanju, ampak predvsem prihranek časa in strokovno vodenje skozi celoten proces nakupa.

 

5. Pripravite se na oglede nepremičnin

Brskanju po spletu sledijo ogledi v živo, za nekatere najrazburljivejši, za druge pa najbolj stresen del iskanja in izbiranja. Da bi se izognili neznosnemu pritisku in napačni odločitvi, je nujno, da se ogledov lotite dobro pripravljeni.

 

Pri tem vam bodo v pomoč podatki iz oglasa, pametni telefon za fotografiranje in zapiske ter nekaj opornih točk, po katerih boste lažje ocenili stanje in ustreznost nepremičnine.

 

Preverite:

 

 • realno stanje nepremičnine,
 • pravno stanje nepremičnine,
 • mesečne stroške,
 • okolico nepremičnine,
 • upoštevajte subjektivni občutek.

 

Natisnite si podroben seznam, ki ga lahko vzamete s seboj na oglede.

 

6. Nakup novega doma

Ko ste izbrali svoj bodoči dom, pri nakupu sledite zaporedju spodnjih korakov. Kako poteka vsak od njih, si natančneje preberite tu.

 

 1. priprava kupoprodajne pogodbe,
 2. sklenitev predpogodbe in plačilo are,
 3. odobritev kredita za nakup nepremičnine (na banki),
 4. podpis kupoprodajne pogodbe,
 5. pridobitev kredita in odmera davka na promet nepremičnin,
 6. primopredaja nepremičnine,
 7. Notarska overitev kupoprodajne pogodbe in vpis v zemljiško knjigo.

 

7. Sebe in svoj dom zavarujte

Hkrati z lepimi obeti lastni dom prinaša tudi odgovornosti, z njimi pa skrbi. In čeprav v veselih trenutkih nihče ne želi razmišljati o neprijetnih scenarijih, je prav, da se nanje pripravite:

 

 • Ne pozabite na zavarovanje doma, tako na zavarovanje objekta kot tudi opreme. Le v nekaj korakih lahko zavarovanje doma sklenete tudi preko spleta.

 

 • Premislite o sklenitvi pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij (predporočna pogodba), ki omogoča, da se s partnerjem vnaprej dogovorita o vseh podrobnostih tega, kako bi se v primeru razhoda delilo vajino premoženje, vključno z nepremičnino.

 

 • Če vas skrbi, da ne bi zmogli plačevati kredita, se posvetujte s svojim bančnikom, saj obstaja kar nekaj možnosti reprogramiranja kredita.

 

 

družina, otroci, vzdrževanje doma, nepremičnina, zavarovanje doma, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.