Lahko vaš dom ogrozi zemeljski plaz?

Preverite, ali potrebujete zavarovanje nevarnosti pred zemeljskim plazom.

Menite, da živite na območju, ki ga lahko ogroža nevarnost zemeljskega plazu? Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije je takih območij v Sloveniji kar četrtina in škoda, ki jo povzročijo, je velika. Plazov ne morete preprečiti. S pravilnim ravnanjem lahko le zmanjšate, kako pogosto se pojavijo in kako veliko škodo povzročijo. Poskrbite tudi za pravočasno zavarovanje. Poglejmo, kako.

Ste med 18 odstotki prebivalstva, ki so izpostavljeni zemeljskim plazom?

Pred nevarnostjo zemeljskih plazov se lahko zavarujete, vendar je to smiselno le, če ste temu tveganju izpostavljeni.

 

18 odstotkov prebivalstva po grobih ocenah Geološkega zavoda Slovenije živi na ozemlju, izpostavljenemu zemeljskim plazovom.

 

Kako lahko ugotovite, ali ste tudi vi eden izmed njih? Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je pripravila hiter test za oceno plazljivosti območja.

 

V pomoč so vam lahko naslednja vprašanja:

 

  • Ali leži vaša stavba/parcela na strmem pobočju ali blizu njega?
  • Ali je v bližini izvir, potok, reka ali ribnik?
  • Ali opažate v vaši okolici nagnjeno drevje, ograje, električne drogove?

 

Če ste pritrdilno odgovorili na večino vprašanj, oziroma opažate določene navedene znake, potem vaš dom lahko ogrožajo zemeljski plazovi.

 

Zaščitni ukrepi in zavarovanje

Uprava RS za zaščito in reševanje svetuje, da se o zaščitnih ukrepih posvetujete z ustrezno usposobljenim strokovnjakom: inženirskim geologom ali geomehanikom. Z družinskimi člani in sosedi se posvetujte o morebitni nevarnosti zaradi plazenja in izdelajte načrt evakuacije ter redno spremljajte spremembe na stavbi in v bližnji okolici.

 

Uprava RS za zaščito in reševanje navaja naslednje znake: stene in tla se nagibajo, vrata in okna se pri odpiranju oz. zapiranju zatikajo, nastanek razpok v nosilnih stenah, nagnjen ali razpokan dimnik, odstopanje/ločevanje zunanjih sten, poti, stopnic od objekta, izcejanje vode zaradi napak in/ali prekinitev v vodovodnih in kanalizacijskih sistemih, uhajanje plina skozi novonastale razpoke.

 

Mi pa vam predlagamo tudi sklenitev zavarovanja nevarnosti zemeljskega plazu, saj ta lahko povzroči ogromno škodo.

 

Zavarovanje nevarnosti zemeljskega plazu

Škoda, ki nastane zaradi plazu, ni temeljna nevarnost, ki bi bila vključena v osnovno zavarovanje, zato jo morate dodatno posebej zavarovati. 

 

Če sklenete paketno zavarovanje DOM, potem je nevarnost zemeljskega plazu za zgradbo in za stanovanjsko opremo vključena v paket C.

 

Lahko pa nevarnost plazu zavarujete tudi kot razširitev posamičnega požarnega zavarovanja vašega doma.

 

Zavarovanje lahko načeloma sklene vsak. Vendar pa si mora pred prvo sklenitvijo zastopnik ogledati vaš dom in okolico. Če ob ogledu ugotovi, da gre za posebej rizično območje, se temu prilagodijo pogoji za sklenitev zavarovanja, kot je denimo franšiza, dodatne omejitve, povišanje zavarovalne premije, ipd. Zavarovalnica pa ima tudi možnost, da takšnega tveganja ne sprejme v zavarovanje.

 

Z ogledom se prepreči tudi možnost,  da bi bila lahko zavarovalna pogodba ob škodi neveljavna. To bi bilo možno, če bi zavarovalnica  ob sklepanju zavarovanja ugotovila, da je škoda zaradi zemeljskega plazu že nastala, oziroma je bila v nastajanju ali pa je bilo gotovo, da bo nastala.

 

Zemeljski plaz povzroči poplava

Padavine predstavljajo enega izmed glavnih sprožitvenih dejavnikov za pojavljanje plazov v Sloveniji. Geološki zavod Slovenije opozarja, da so intenzivne kratkotrajne padavine vzrok nastanka mnogih zemeljskih plazov.

 

Kljub temu v takem primeru nastala škoda ne bi bila krita iz zavarovanja nevarnosti poplave, temveč bi morali imeti sklenjeno dodatno zavarovanje za primer zemeljskega plazu. 

 

Kaj pa, če zemeljski plaz sproži potres?

Kadar je zemeljski plaz posledica potresa, je škoda zaradi zemeljskega plazu krita že, če imate sklenjeno samo potresno zavarovanje, tudi če nimate dodatnega zavarovanja za primer zemeljskega plazu.

%
Dodajte paketno zavarovanje DOM v Triglav komplet in pridobite 3 % dodatnega popusta.

Zanima me več
družina, vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, vremenski pojavi, prijava škode, sklepanje zavarovanja, škodni primer, paketno zavarovanje DOM, požarno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.