Ste opraskali parket?

Nikakor ne obupajte, saj je parketu mogoče povrniti prvoten sijaj.

Kvalitetno položen parket lahko zdrži desetletja, k čemur lahko pripomoremo tudi z ustreznim vzdrževanjem. A kaj storiti, ko se parket obrabi? Ko pobledi zaradi starosti? Je parket mogoče obnoviti? Je mogoče popraviti poškodbe od udarcev in zapolniti razpoke? Odgovori vas bodo presenetili, saj ima parket devet mačjih življenj.

Kaj določa življenjsko dobo parketa?

Naša življenjska doba je odvisna malo od genov, malo pa od tega, kako zdravo živimo. Podobno je tudi življenjska doba parketa odvisna tako od vrste lesa kot od vzdrževanja.

 

Najpomembnejša je vrsta lesa

Vsi smo že slišali za mehko smreko in trd hrast. Za najtrši les velja oljka, zraven pa prištevamo tudi bukev, jesen, javor in oreh. Drevesna vrsta je dober porok trdnosti, vendar k temu veliko prispeva tudi, v kakšnih razmerah je drevo raslo. V hladnejši klimi les raste počasneje, zato je bolj gost in trden. Tako je na primer nižinska smreka veliko mehkejša od gorske smreke.

 

A trdnost ni vse, saj pregovorno trdna bukovina precej hitreje vpija vlago in je zato manj primerna izbira za parket. Izkušeni gozdarji prisegajo tudi na ustrezen čas sečnje, saj je najboljši les posekan zgodaj spomladi, ko vsebuje najmanj drevesnih sokov.

 

Pred izdelavo parketa mora biti les ustrezno suh, da se neha krčiti in kriviti ter zavzame stabilno obliko.

 

Vse to je treba upoštevati, še preden položite prvo deščico parketa.

 

Pravilno polaganje

Naslednji dejavnik dolgoživosti parketa je, kako je parket položen. Kvaliteten parket se polaga le na trdno, ravno in očiščeno podlago.

 

Ustrezna stopnja vlažnosti

Če je bila stopnja vlažnosti pomembna za sečnjo lesa, igra pomembno vlogo tudi pri vgradnji, saj se suh les lahko ponovno napije vlage, zaradi česar se širi in zvije.

 

Kritični sta vlaga v prostoru in vlaga v konstrukciji.

 

Primerno vlažnost v prostoru je mogoče zagotoviti z rednim zračenjem ali klimatsko napravo. Še posebej problematična je lahko sveža betonska plošča ali estrih. Ustrezno stopnjo vlažnosti v podlagi in v zraku lahko preverite z merilno napravo. Podlaga naj ne vsebuje več kot 8–10 % vlage, zrak pa naj ima 18–22oC in 50–60 % relativne zračne vlažnosti. Če je relativna zračna vlagažnost previsoka, počakajte z vgradnjo parketa, saj boste s tem zagotovo prihranili na kasnejših stroških za popravila.

 

Ključna je zagotovitev stabilne vlažnosti, ki naj ne niha več kot za 5 % v eno ali drugo smer.

 

Tudi ko je parket enkrat že položen ter zaščiten z oljnim ali lakiranim slojem, stopnja vlažnosti še vedno igra dominantno vlogo.

 

Vse to so teoretični predpogoji za to, da vam bo parket služil dolga leta, vse pa bo odvisno tudi od ustreznega vzdrževanja.

 

Kako vzdržujemo parket?

Vzdrževanje parketa se razlikuje glede na to, ali gre za nezaščiten, oljen ali lakiran parket. Za vse vrste parketa velja, da ga enostavno pometamo ali sesamo, pri čemer se izogibamo uporabi trdih predmetov.

 

Kot že zapisano, je največji sovražnik parketa vlaga, zato to upoštevajte tudi pri čiščenju. Za mokro čiščenje parketa uporabljajte le vlažno krpo in ustrezno čistilo za lakiran ali oljen parket, saj lahko napačno čistilo poškoduje zaščitni sloj.

 

Trdovratne madeže, kot so sledi čevljev, najlažje odstranite s tekočim voskom.

 

Lakiran parket bo zdržal 10 let in več. Čeprav s časom izgubi sijaj, mu ga lahko povrnete s poliranjem parketa.

 

Oljen parket pa je potrebno enkrat letno premazati z negovalnim oljem.  Če boste oljili na daljša obdobja, boste parket morali hitreje zamenjati. Če ste parket pravkar položili, pa s kakršnimkoli čiščenjem počakajte vsaj tri tedne, da se olje dobro vpije oziroma, da se lak dobro posuši. Ponovno oljen parket je kot nov že po enem dnevu.

 

Nezaščiten parket, torej naravni les, je pohoden in pripravljen na vzdrževanje takoj po položitvi - podobno kot suhi estrih. Seveda le, če je vlaga v podlagi in prostoru primerna, parket pa ustrezno suh.

 

Preprečite praske in udrtine

Na dolgoživost parketa vpliva tudi vaš odnos do prostora. Če boste s parketom delali “v rokavičkah” oziroma v tem primeru “v copatkah”, vam bo skrb povrnil s spoštovanja vredno starostjo. Zato ni vseeno, ali po prostoru hodite s trdimi čevlji ali v copatih.

 

Mehkejši lesovi so bolj občutljivi, a praviloma mehkejši les poškoduje prav vse, kar je trše od njega.

 

Nekaj glavnih nasvetov, ki bodo zmanjšali možnost nastanka poškodb:

 

  • vnos kamenčkov v prostor preprečite s predpražniki,
  • na posebej obremenjenih delih tal lahko položite preproge,
  • na noge miz in stolov prilepite podložke.

 

Vendar les s časom obrabijo tudi mehkejši materiali.

 

Kdaj se lotiti obnove parketa?

Kljub temu da ste izbrali pravilen les, kljub temu da je bil parket pravilno položen, da ste ga redno čistili, vzdrževali in hodili v copatih, se v resnici ni nikoli mogoče izogniti poškodbam parketa.

 

Poškodba parketa je lahko lokalna. To se opazi v praskah, udrtinah ali v odstopanju posameznih deščic.

 

S časom pa se obrabi tudi celotna površina, kar zaznamo z izgubo leska, obledelostjo in znaki mehanske obrabe.

 

Vendar nikakor ne obupajte, saj je parketu mogoče povrniti prvoten sijaj.

 

Če imate nekaj znanja in izkušenj, lahko manjše poškodbe parketa odpravite tudi sami.

 

Praske na parketu

Praske in vdolbine lahko zapolnite z lesnim kitom ali voskom, ki ga na koncu še pobrusite.

 

Odstopanje parketa

Včasih posamezna deščica parketa odstopi od podlage. Takšno poškodbo ni težko sanirati:

 

  • Deščico odstranite, podlago očistite in nanjo nanesete novo lepilo.
  • V deščico izvrtjajte drobno luknjico, skozi katero ob položitvi odteče odvečno lepilo, in parket bo kot nov.

 

Pokanje parketa

Možni vzroki so nepravilno sušen parket, prisotnost vlage ob polaganju ali velika nihanja vlažnosti v prostoru, zato najprej poskrbite za stabilno temperaturo in vlažnost. Ti bosta parket stabilizirali, nastale razpoke pa zapolnite s kitom in ga obrusite.

 

Izliv vode

Tudi razlitje vode po parketu še ne pomeni konca sveta. Vodo čim hitreje popivnajte, parket do suhega obrišite in prostor nekaj časa dobro zračite. Če je parket nekaj vlage že vpil, bo prišlo do začasne deformacije. Takšen parket spremeni obliko, nabrekne in se dvigne.

 

Tudi to še ni razlog za obup, saj se lahko s časom parket vrne v prvotno stanje, zato pred odločitvijo za zamenjavo počakajte vsaj mesec dni.

 

Če parket ostane deformiran, nabrekel, zvit in razpokan, pa ga je treba zamenjati.

 

Tudi nevarnost izliva vode je lahko vključena v vaše zavarovanje doma. Škodo na parketu bo v takih primerih pokrilo zavarovanje.

 

Zavarovanje doma lahko enostavno sklenete tudi preko spleta.

 

 

Katere vrste parketa lahko obnavljate in kako?

Vsak parket se s časom obrabi, pobledi zaradi sonca, potemni zaradi umazanije, razpoka, odstopi ali se poškoduje zaradi brezštevilnih korakov in udarcev, ki so tekom desetletij padali po njem.

 

A kvaliteten masiven parket v rokavu skriva adut: prav vse vrste masivnega parketa je mogoče obnoviti. S tem se povrne tekstura in barva, s čimer je parket videti kot nov.

 

Parket je mogoče obrusiti večkrat, vse dokler je vrhnja plast lesa debelejša od 2,5 mm. Glede na intenzivnost obrabe se priporoča brušenje parketa na vsakih 10 do 15 let. Brušenje parketa stane okoli 15 EUR/m2 in traja 3 do 4 dni za 50 kvadratnih metrov parketa.

 

Posebnosti lakiranega parketa

Debel sloj trdnega laka poskrbi za odlično zaščito parketa. Preprečuje vdor vode in umazanije ter ščiti pred večino udarcev. Vendar tudi lak ni neuničljiv. Najprej izgubi sijaj, ki ga lahko povrnemo s poliranjem laka.

 

Ko pa se lak obrabi do konca, je potrebno ponovno lakiranje.

 

Najprej se obrusi in posesa stara plast laka po celotnem prostoru. To je tudi priložnost za brušenje parketa, ki mu povrne barvo in svežino. Nato se s kitom zapolnijo vse razpoke, špranje in udrtine, čemur sledi nanos temeljnega sloja laka in več slojev zaključnega laka.

 

Glede na stopnjo sijaja lahko izbirate med mat laki in laki z visokim sijajem. Nov parket je pohoden že po enem dnevu, vendar se vsaj še tri tedne izogibajte čiščenju z vodo in čistili.

 

Zamenjate lahko tudi le posamezne dele parketa, vendar pri popravilu lakiranega parketa morate zbrusiti lak po celotnem prostoru in parket ponovno lakirati. Iz naštetih razlogov je priporočljivo hkrati obnoviti celotno površino parketa, saj je obnova večje površine cenovno ugodnejša, celotna površina pa bo enotnega videza.

 

Posebnosti oljenega parketa

Za razliko od lakiranega parketa oljen parket zahteva več pozornosti. Nanos zaščitnega olja je priporočljivo obnoviti vsaj enkrat letno. Vendar oljen parket omogoča tudi obnovo le na enem mestu.

 

Če se pojavi poškodba, jo saniramo, okoliški parket pa ponovno naoljimo in že po nekaj urah ne boste opazili razlike. Oljen parket je mogoče tudi naknadno lakirati, vendar je pred tem treba obrusiti sloj parketa, ki je prepojen z oljem.

 

Parket je odlična izbira za tla. Je trden, topel na otip in prijeten na pogled. Lesovi omogočajo različne barve in teksture, s pravilno vgradnjo, vzdrževanjem in skrbjo pa bo dober gospodar z njim zadovoljen še desetletja … in niti takrat parket še ni rekel zadnje, saj mu lahko z brušenjem povrnete stari sijaj. Vse te odlične lastnosti lesenega parketa zagotavljajo, da še dolgo časa ne bo odšel iz mode.
 

Vam pri obnovi parketa lahko pomaga zavarovanje?

Naši cenilci ugotavljajo, da je najpogostejši vzrok za prijave pri zavarovanju doma škoda zaradi izliva vode, ki pogosto poškoduje tla. Izliv vode se zgodi iz poškodovanih ali zamašenih dotočnih oz. odtočnih cevi v kopalnici ali v kuhinji.

 

Najbolj pomembno je, da čim prej zaustavite izliv vode in odstranite izlito vodo. Če je mogoče, naredite nekaj fotografij, ki bodo cenilcu lahko v pomoč, kot dokaz o nastali škodi.

 

Več o tem, kako ukrepati, če se iz vašega pomivalnega stroja začne izlivati voda, in kako prijaviti škodo, najdete v članku Izliv vode iz pomivalnega stroja.

 

Poškodovana tla zaradi izliva vode lahko prenovite, postopek in stroški prenove pa bodo seveda odvisni od vrste in obsega poškodb. Če imate sklenjeno zavarovanje doma, v katerega ste vključili tudi nevarnost izliva vode, bo škodo krila zavarovalnica.

 

Zavarovanje doma je enostavno in fleksibilno. Sklenete ga lahko prek spleta in izberete enega izmed 3 že sestavljenih paketov, ali pa skupaj z zastopnikom izberete poljubna kritja, vam prilagojeno višino posameznega kritja ter tako oblikujete zavarovanje po vaši meri.

 

Pokličite asistenco

Če izliva vode ne znate zaustaviti in potrebujete nujno pomoč mojstra je najhitrejši način, da pridete do njega, klic na številko 080 2864. Domska asistenca, ki je vključena v zavarovanje doma, vam bo v sodelovanju z mojstri pomagala in popravila nastalo škodo.

vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, domska asistenca, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.