Ocena škode: Popis imetja je koristen

Kako se lotiti popisa imetja, kaj vse naj vključuje in kako ga hraniti.

Vnaprej pripravljen seznam vseh vrednih stvari olajša uveljavljanje morebitne škode, prav pa nam pride že ob zavarovanju doma. Pomaga nam namreč razmisliti, kakšna kritja sploh potrebujemo. Zato smo preverili, kako se ga lotiti in kaj naj vključuje.

Kaj sodi na seznam?

Kakšen način popisa boste izbrali, se odločite sami. Lahko si zgolj vse zapišete v beležko, ustvarite elektronsko tabelo ali poiščete ustrezno mobilno aplikacijo, ki vam omogoča ustvarjanje seznama. Pomembno je, da vanj vključite popis vseh pomembnih stvari v vašem domu, ki imajo večjo vrednost. In da o vsaki stvari vključite naslednje podatke:

  • opis stvari
  • serijsko številko
  • datum nakupa
  • okvirno ceno

 

Shranjujte račune

Skrbnemu popisu je priporočljivo dodati tudi račune. Ne le zaradi zavarovalnice, urejenost dokumentov pride prav tudi ob morebitnem uveljavljanju skritih napak na teh stvareh, ki se lahko pojavijo po daljšem času.

 

Še posebej velja shraniti originalne račune  vseh vrednejših predmetov, kot so denimo zabavna elektronika, bela tehnika, računalniki, mobilni telefoni in druga IT/IK oprema, dražja obleka in obutev, zlatnina, ure umetniški predmeti, kolesa, smuči in podobni dražji športni pripomočki itd. To namreč zelo olajša določanje vrednosti predmetov. Če računa ob uveljavljanju škode nimate, se vrednost stvari ugotavlja na druge načine, na primer s cenitvijo, s primerjavo malih oglasov za prodajo podobnih stvari itd.

 

Hranite tudi navodila za uporabo, garancijske liste, potrdila o pristnosti in skladnosti (certifikate).

 

Če pride do poplave, je priporočljivo shraniti tudi račune o sanaciji škode (beljenje, ometi, nakup nove opreme ipd.). Če bo v prihodnjih letih na isti lokaciji ponovno prišlo do poplave, bo zavarovalnica preverjala tudi, ali je bila oziroma v kolikšni meri je bila sanirana škoda iz prejšnje poplave.

 

Fotografije imetja, da ali ne?

Nič ne škodi, če stvari, ki ste jih vključili v popis, tudi fotografirate. Kljub temu fotografija ni neizpodbiten dokaz, ampak le indic o obstoju in vrednosti predmeta. Za zavarovalnico je veliko pomembnejše, da ob škodah temeljito fotografirate posledice škodnega dogodka in čim prej vložite zahtevek pri zavarovalnici. Najbolje je, da poškodovane predmete hranite, dokler ne pokliče cenilec, s katerim se dogovorite o nadaljnjem postopku reševanja škode.

 

Predvsem pri poplavi je treba škodo čim bolje fotografirati in čim prej prijaviti zavarovalnici. Vendar "čim prej" ne pomeni, da je treba škodo prijaviti takoj. Dan ali dva po škodnem dogodku bo povsem zadoščalo.

 

Seznam naj bo na varnem

Da bi vam v primeru večje škode popis sploh lahko pomagal, ga je seveda treba hraniti na ustreznem varnem mestu. Najbolj praktično bo zagotovo, če ga pripravite v elektronski obliki in shranite tako, da do njega lahko dostopate tudi preko spleta. Svetujemo pa vam tudi, da vaše zavarovalne police prenesete v spletno poslovalnico - i.triglav, ki vam omogoča enoten dostop do vseh zavarovalnih polic in škod. Tako bodo vaše police na varnem in dosegljive, kjerkoli in kadarkoli. 

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

nepremičnine, varnost doma, prijava škode, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.