Kateri paket zavarovanja doma izbrati?

Izberite kritja, ki jih res potrebujete.

Vsak dom je edinstven, nevarnosti, ki ogrožajo naša bivališča, pa so si med seboj podobne. Zato smo pripravili tri pakete zavarovanj za hiše, stanovanja in opremo, med katerimi lahko izberete najprimernejšega zase. Sklenete jih lahko po spletu ali z zavarovalnim zastopnikom, ki pakete lahko prilagaja vašim željam in potrebam.

Kako izbrati zavarovanje doma?

Požar, vihar, udar strele, morda vlom in rop: nihče si ne želi, da bi se mu pripetilo kaj od naštetega. A če imate smolo in nesreča prizadene prav vaš dom, je ključno, da lahko nastalo škodo sanirate brez dolgoročnih finančnih posledic. 

Odgovorno je dobro zavarovati dom. A marsikdo se vpraša, kako izbrati primerno zavarovanje. V osnovno pomoč so vam lahko tri vprašanja: 

  • Kaj želite zavarovati? Je to hiša, stanovanje, vikend, morda celo mobilna hiška? Boste zavarovali tudi opremo?
  • Katere nevarnosti ogrožajo vaš dom? Stoji ta, recimo, na poplavnem območju?
  • Kakšno zavarovalno vsoto bi potrebovali? Koliko škode vam lahko povzročijo posamezne nevarnosti, ki jih želite zavarovati? Bi se radi zavarovali za primer potresa, ki vam lahko poškoduje cel objekt, ali za primer poplave, v kateri bo poškodovana le ena etaža?

Zakaj zavarovalnica ponuja pakete?

Preden odgovorimo na to vprašanje, samo kratko pojasnilo: ni vam treba izbrati paketa. V poslovalnici zavarovalnice ali z zavarovalnim zastopnikom lahko zavarovanje oblikujete tudi po svojih željah in osnovnemu naboru kritih nevarnosti – v zavarovalniškem jeziku se jim reče temeljne nevarnosti – dodajate samo kritja, za katera menite, da jih res potrebujete. Če si namreč želite dom zavarovati pred tatvinami in objestnimi dejanji, to ne pomeni, da morate izbrati tudi kritje razbitja stekla, čeprav sta ti dve kritji del istega Velikega paketa. Vedno ste vi tisti, ki se odločate, katera zavarovalna kritja potrebujete. 

Tisto, s čimer lahko pomaga zavarovalnica, pa so izkušnje. Strokovnjaki so na podlagi najpogostejših primerov škod oblikovali pakete, poimenovane Mali, Veliki in Comfort. Ti pokrijejo potrebe večine strank in jih lahko enostavno sklenete tudi na spletu. 

Prednosti paketov zavarovanja doma so poleg ugodnejše cene tudi premišljeno sestavljene kombinacije kritij in možnost hitre sklenitve zavarovanja kar na spletu.


Je vedno najbolje izbrati največji paket zavarovanj?

Število kritij v treh paketih zavarovanja doma se stopnjuje. Kot pove že ime, je v Velikem paketu vključenih več kritij kot v Malem. Najobsežnejši je paket Comfort, saj je v njem kritih največ nevarnosti. A to še ne pomeni, da je ta paket vselej edina možnost za primerno zavarovanje doma. 

Pri temeljnih nevarnostih, kot so požar, toča, strela, vihar, eksplozija, padec zračnega plovila, udarec motornega vozila ter demonstracije in manifestacije, je zavarovalna vsota enaka v vseh treh paketih. Te nevarnosti namreč lahko dom uničijo v celoti, zato je zavarovalna vsota določena na podlagi njegove zavarovalne vrednosti. Enako je pri kritju škode za zavarovane stvari, ki so bile ukradene, uničene oziroma poškodovane pri vlomu, ropu ali poskusu teh dejanj. Pri drugih kritjih, kot so odgovornost iz hišne in zemljiške posesti, izliv vode ter stroški zlorabe plačilnih kartic in stroški škode na objektu z zamenjavo ključavnic zaradi vloma ali ropa, pa se kritja razlikujejo glede na izbrani paket. 

Po številu kritij pa je seveda najbogatejši paket Comfort. Še enkrat: paket zavarovanja za svoj dom izberite na podlagi realne ocene, kaj bi ga lahko ogrozilo. Pri tem vam lahko pomaga zavarovalni zastopnik, ki paket, če želite, prilagodi vašim potrebam. 

Kaj je vključeno v posameznih paketih zavarovanja doma?

Požar, toča, strela, vihar, eksplozija, padec zračnega plovila, udarec motornega vozila, manifestacije in demonstracije, odgovornost iz hišne in zemljiške posesti, vlom in rop, izliv vode ter asistenca so kritja, vključena v Mali paket. Za koga bo to že dovolj, lahko pa vanj po dogovoru z zavarovalnim zastopnikom vključite še druga kritja, na primer za primer poplave. 

Poletne poplave leta 2023 so žal prizadele številne domove po Sloveniji in nas resno posvarile pred nepredvidljivimi vremenskimi pojavi v prihodnosti. Če živite na poplavnem območju ali ocenjujete, da bi v ekstremnih vremenskih razmerah voda lahko prišla do vas, potem izberite Veliki paket, ki za razliko od Malega vključuje tudi kritje škode ob poplavi. 

Oglejte si webinar s koristnimi nasveti: Zaščita pred poplavo in izlivom vode.


V Velikem paketu sta vključeni tudi kritji za razbitje stekla ter tatvino in objestna dejanja. Kaj pa, če vaš dom stoji v naravi? Se nanj lahko podre mogočno drevo, ga ogrozi plaz ali pa je izpostavljen hujšim zimam? S paketom Comfort se zavarujete tudi pred takimi nevarnostmi, saj je v primerjavi z Velikim paketom nadgrajen še s kritjem za škodo, ki jo povzročijo zemeljski ali snežni plaz, teža snega, ledu in žleda, padec drevesa ter iztek tekočine (pri slednjem je vključena tudi škoda ob morebitnem uhajanju oziroma izteku plina).

Ne prezrite: zavarujete lahko več kot le gole stene. Paketi so pripravljeni za objekte in opremo (ali pa ločeno za objekt in opremo). Med stanovanjsko opremo sodijo pohištvo, predmeti za osebno rabo, umetnine, kolesa, druga prevozna sredstva in še kaj. Če imate doma urejeno pisarno ali pa fitnes, v katerega ste vložili več denarja, bodite pri izbiri paketa še posebej pozorni.

Kaj pa, če živim v stanovanju?

Če stanujete recimo v višjem nadstropju večstanovanjske stavbe v mestu, se na vaš dom ne bo podrlo drevo, pa tudi pred poplavo boste varni. Vsekakor pa upoštevajte možnosti, kot je na primer razbitje stekla zaradi vzroka, ki ni krit z drugo zavarovano nevarnostjo (to je že del Velikega paketa). Posebej pa bodite pri večstanovanjskih objektih pozorni na to, kaj zavarujete etažni lastniki sami, kaj skupaj z drugimi lastniki in kaj zavaruje upravnik. 

Podrobno o zavarovanju: v velikem brezplačnem Priročniku za zavarovanje doma med drugim najdete tudi podrobnosti o zavarovanju stanovanja ali vikenda, informacije o strojelomnem zavarovanju, zaščiti domače sončne elektrarne, zavarovanju robotskih kosilnic, zavarovanju doma med gradnjo, domski asistenci in še veliko več.


Kako sklenem zavarovanje z enim od treh paketov zavarovanja doma?

Dom je predragocen, da ga ne bi dobro zavarovali. Zato se splača premisliti in izbrati tisto, kar vam bo, če pride do nepredvidenih in neljubih dogodkov, res koristilo. Zato vam še enkrat predlagamo, da dobro pretehtate, kaj bi vam v primeru škode najbolj pomagalo. 

  • Premislite, kaj se je že zgodilo okrog vas ali kaj bi se lahko. 
  • Primerjajte že sestavljene pakete in ugotovite, kateri je pravi za vas. Na spletu lahko tudi izračunate, kakšna bi bila premija, ki bi jo plačevali. Informativni izračun si lahko shranite v digitalni poslovalnici i.triglav.
  • Če ste prepričani, da je eden od paketov pravi za vas, sklenite zavarovanje. Najhitreje lahko to uredite po spletu, če bi radi paket prilagodili svojim potrebam, pa se prav tako prek interneta dogovorite za sestanek z zastopnikom v živo ali na daljavo. 

Izberite paket in sklenite zavarovanje na spletu: Zavarovanje doma | Triglav.si.


Če se ne morete odločiti za enega od paketov, ker še niste prepričani, ali boste tako pokrili vse nevarnosti, vam bodo z veseljem pomagali naši zavarovalni zastopniki ali svetovalci v naših poslovalnicah.


dom, zavarovanje doma, vzdrževanje doma, varnost doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.