Požar: Gasilci so na poti, kaj medtem lahko storite vi?

Začetni požar lahko pogasite sami ali gasilcem omogočite čim hitrejši dostop na kraj požara. Veste, kako?

Danes ob 10. uri je zagorelo v Petrini in Rokovi kopalnici v stanovanju. Na kraj požara so prihiteli gasilci in reševalci, policija pa je v času intervencije zaprla cesto. Gasilci so v stanovanju pogasili goreče olje, ki ga je Rok v naglici, ko je zagledal ogenj, izlil v kad v kopalnici. To je resničen primer, eden izmed 1988 požarov, ki so se v stanovanjskih stavbah zgodili lani. Kako pa bi v času, dokler na kraj požara ne bi prispeli gasilci, ukrepali vi?

Požar se lahko širi zelo hitro. Zato je pomembno, da čim hitreje odkrijete, da je prišlo do njega. V trenutku, ko zagledate dim ali ogenj, je najpomembnejše to, da ohranite mirno kri in trezno glavo. Le tako namreč ravnate preudarno, se odzovete hitro in pravilno. Pa pojdimo lepo po vrsti.

 

Da bi preprečili nastanek požara, pri kuhanju vedno stojte ob štedilniku, redno čistite filter v napi ter prah iz ventilatorjev v kuhinji in tudi v kopalnici. Ko ne likate, izklopite likalnik. Napeljavo električne inštalacije prepustite strokovnjaku. Prav tako brez nadzora ne puščajte gorečih sveč.

 

Zaznavanje požara

Od naše pripravljenosti in ravnanja je torej odvisno, kakšno škodo bomo utrpeli. Ključen je čas, ki je minil od začetka do odkritja požara. Ta najbolj vpliva na to, kako hitro bo požar pogašen.

 

Kot pravita Jože Ložnar Kranjc iz Gasilske brigade Ljubljana in Julij Jeraj iz Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana je okoliščin, ki vplivajo na čas od nastanka do odkritja požarov, veliko:

 • ali ste ob požaru doma in budni ter vidite, vonjate tlenje, dim in ogenj;
 • ali ste doma in spite ter vas zbudi zvok javljalnika požara;
 • ali vas ni doma in požar na številko 112 javijo sosedje, ki na vašem stanovanjskem objektu opazijo dim in plamene;
 • ali vas ni doma in vam javljalnik požara po SMS-u na vaš mobilni telefon javi požar, lahko pa obvesti tudi varnostno službo itd.

 

Požar se torej lahko opazi takoj, lahko čez nekaj minut ali pa do njegovega odkritja preteče do 20 minut, če požar pri vas opazijo šele sosedje ali mimoidoči.

 

Gori! Kaj pa sedaj?

»Vsak požar praviloma najprej javite na številko 112, šele potem ga začnite gasiti sami. Tako bo pomoč prišla pravočasno, tudi če vam začetnega požara ne bo uspelo pogasiti ali bi se pri gašenju morda poškodovali,« svetujeta Jože Ložnar Kranjc in Julij Jeraj.

 

»Zato si zapomnite številko 112, zapomnite si, kje ste odložili telefon, dobro si je tudi zapomniti, kje na vašem telefonu sta tipki 1 in 2 ter kje je gumb za klicanje. Prav tako se poučite, katere informacije je treba povedati ob klicu v sili,« še dodajata Ložnar Kranjc in Jeraj. Da boste našli telefon, poklicali in dali vse potrebne informacije o požaru, boste porabili približno 2 minuti. In natančnejše ko bodo informacije, hitrejši in bolj prilagojen bo odziv gasilcev.

 

Začetne požare lahko poskusite pogasiti sami ...

Če imate opremo in znanje, se gašenja začetnega požara manjšega obsega, na primer gorečega predmeta, lahko lotite sami. Začetni požar pomeni, da vidite le dim ali povsem majhen plamen, ki ga lahko takoj pogasite.

 

Najprimernejše sredstvo za gašenje začetnih požarov so ročni gasilni aparati. Polnjeni so z različnimi gasilnimi sredstvi (vodo, peno, CO2 ali gasilnim prahom ABC) in so različnih velikosti.

 

Če živite v bloku, imate zagotovo nameščenih toliko skupnih ročnih gasilnih aparatov in na tak način, kot to narekujejo predpisi. Na vsakem gasilniku je tudi navodilo, kako ga uporabite.

 

Če živite v enodružinski stanovanjski hiši, je dobro, da je vedno pri roki vsaj en ročni gasilni aparat, najbolje pa je imeti po enega v vsakem nadstropju. Eden naj bo vsaj 6-kilogramski ročni gasilni aparat z večnamenskim gasilnim prahom ABC. Namestite ga na vidno in dostopno mesto, v prostoru v bližini izhodnih vrat ali na hodniku ob izhodu iz prostora.

 

Začetni požar različnih predmetov sicer lahko pogasite tudi z drugimi gasilnimi sredstvi, ki jih imate pri roki: z vodo, odejo, obleko, peskom, zemljo, vejami, lopato, metlo itn.

 

A da bo gašenje pravilno in učinkovito, najprej preverite, kaj gori. Voda, na katero navadno najprej pomislimo v povezavi z gašenjem, namreč ni vedno primerno gasilno sredstvo. Je električno prevodna in zelo burno reagira z nekaterimi snovmi, na primer s pregretimi maščobami.

 

Električnih naprav in pregretega olja v ponvi nikoli ne smete gasiti z vodo. Pregreto olje v ponvi najučinkoviteje zadušite s pokrovko ali mokro krpo.

 

... ali se varno evakuirajte in se pripravite na prihod gasilske enote

Če ste ocenili, da požara ne morete pogasiti sami, se varno in čim hitreje evakuirajte. Pravilno in hitro ukrepanje po vašem družinskem požarnem načrtu vam namreč lahko reši življenje.

 

Pri tem upoštevajte naslednja priporočila:

 • Če je v prostoru dim, se premikajte oziroma plazite po tleh, saj je zrak pri tleh čistejši.
 • Usta in nos si prekrijte z vlažnim robčkom ali krpo ter se umikajte v smeri evakuacije.
 • Izhod iz zadimljenega prostora boste lažje našli, če se boste gibali ob stenah.
 • Preden odprete vrata, kljuko preverite s hrbtno stranjo dlani. Če je topla, vrat ne odpirajte, kajti na drugi strani je požar.
 • Če zaradi ognja in dima ne morete zapustiti sobe, zaprite vrata. Pod vrata položite krpo, kar bo upočasnilo dotok dima v sobo.
 • Če se ne morete varno umakniti, odprite okno in pokličite na pomoč.
 • Nikoli ne uporabljajte dvigala, umaknite se po stopnicah.

 

V tem času bo gasilska enota že na poti proti kraju požara. Ker je čas pri nesrečah najpomembnejši dejavnik, bo namreč poklicna gasilska enota za pot pripravljena v pičli minuti od konca nujnega klica. Da bi gasilcem omogočili čim hitrejši dostop do mesta požara, po evakuaciji odstranite svoja neustrezno parkirana vozila, dvignite zapornice, odmaknite korita, odprite ograjna vrata idr.

 

Na požar opozorite tudi sosede. Tudi njih pozovite, da umaknejo svoja vozila z dostopne poti za gasilce in od hidrantov v bližini stavbe.

 

Hidranti morajo biti ves čas dostopni, ne smejo biti zaparkirani in ne založeni. Pozimi moramo z njih odstraniti sneg.

 

Ko umaknete vse ovire, ki jih lahko, stopite do javne ceste in pričakajte prvo gasilsko vozilo. Mahajte mu, da ga opozorite nase in ga usmerite do požara. Lahko pa zaprosite koga od sosedov, da to stori namesto vas.

 

Prihod gasilcev in gašenje

Ob prihodu gasilcem povejte, da ste uporabnik objekta, ter jim dajte vse potrebne informacije o objektu, inštalacijah, nevarnostih in požaru. Poveljnik gasilske enote si bo skupaj z gasilci ogledal kraj požara, naredil načrt reševanja in gašenja ter izvedel potrebne ukrepe.

 

Najpogosteje gasilci požar pogasijo z vodo, včasih uporabijo tudi druga gasilna sredstva, čas gašenja pa je odvisen od razvitosti in obsega požara: lahko nekaj minut, lahko pa tudi več ur.

 

Čas, ki mine od začetka požara do začetka gašenja, pa je torej zelo odvisen od vas samih. Če ste ustrezno opremljeni, imate na primer nameščene javljalnike požara, ročne gasilne aparate in ste vešči ravnanja z njimi, lahko požar zaznate in takoj pogasite sami. Sicer se rajši umaknite na varno in počakajte gasilce.

 

Kakšna bo vaša finančna sposobnost obnove doma, kako boste predmete in druge zavarovane stvari povrnili v prvotno stanje, pa je odvisno od vašega požarnega zavarovanja.

 

Viri:

Mestna občina Ljubljana, Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo

www.gasilci.org

www.sos112.si

 

Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

požarna varnost, varnost doma, požarno zavarovanje, nepremičnine
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.