Prava cena prenove kopalnice

Karmen Mlinar o svoji izkušnji s prenovo kopalnice.

»Načrt je bil izrisan, stroški znani. Z lahkoto smo si predstavljali, kam gredo armature, ploščice in druga oprema. Prenova kopalnice se je lahko začela. A potem se je vse odvilo nekoliko drugače,« Karmen Mlinar opisuje svojo tritedensko izkušnjo, ko je kljub dobro zastavljenim načrtom marsikaj šlo narobe. Kako v teh primerih lahko pomaga zavarovanje?

Dober načrt je ključen …

Pred leti, ko smo prenavljali hišo, sem sveto zaprisegla, da hočem imeti najmanj 5 let mir pred »štemanjem« v hiši. A smo prav pred kratkim spet zaključili s prenovo. Babičine kopalnice.

 

Babi je pri svojih 87 letih še zelo čila, a ne more več skakljati v banjo in iz nje kot nekoč. Zato njena kopalnica že nekaj časa ni bila več ustrezna. Obenem pa so po 50 letih tudi inštalacije in armature potrebovale prenovo.

 

Zato smo se kljub zaprisegi lotili opravila. Dobili smo izrisano kopalnico in v sliko so bile že umeščene armature, ploščice in druga oprema. Tako smo si lahko novo kopalnico res zelo dobro predstavljali. Poleg tega smo dobili tudi natančen izračun, koliko ploščic bomo potrebovali in koliko nas bo projekt stal.

 

Prenova se začne, a ne gre po načrtu

Prva težava se je zgodila že, ko se mojster, ki so nam ga priporočili, sploh ni prikazal. Poiskali smo drugega in prenova se je lahko zares začela.

 

Vsak, ki se je tovrstnega projekta že lotil, ne potrebuje pojasnila, kako je v času del izgledala naša hiša.

 

Svetujem, da se pripravite na tedne hrupa, svinjarije, smradu in trpljenja.

 

In tudi, če vam rečejo, da bodo dela trajala 10 dni, pričakujte, da se bo vseeno kaj zavleklo. Tudi če bo vse šlo brez težav.

 

»Kaj nam je bilo tega treba,« smo se v teh skoraj treh tednih prenove večkrat spraševali. Kopalnico so namreč »izštemali« do golega. Vmes je mojstrom uspelo narediti tudi ogromno luknjo v steni in v stropu zgornje kopalnice. Po celi hiši pa je bila grozna svinjarija.

 

Konec dober, vse dobro

Kljub težavam in slabi volji smo na koncu dobili čudovito uporabno kopalnico, ki jo bo babi lahko uporabljala brez težav. Zdaj ima namesto kadi kopalnico s tušem, ki nima pragov in ji v njem ne more spodrsniti. Tudi armature so uporabnejše in pritrjene v steno, da je čiščenje pod njimi enostavno.

 

Ker je tako kul, jo zdaj z veseljem uporabljajo tudi drugi člani družine. Jaz pa že razmišljam o prenovi naše zgornje kopalnice. Pa rada bi imela savno.

 

Ampak mislim, da bo trajalo še kar nekaj let, preden se kakšnega novega projekta zares lotimo. Najprej zaradi denarja, ki se mora znova nabrati. Pa tudi zaradi nejevolje, ki jo take prenove vsaj za določen čas povzročijo.

 

Še vedno pa nisem prebolela, da je električarju, ki je priklapljal talno gretje, pregorela varovalka in se je ob električnem udaru očitno pokvaril hladilnik. Da ne dela več, smo ugotovili 3 dni prepozno, ko je iz zamrzovalnika že tekla voda.

 

Kako lahko pomaga zavarovanje?

Verjamemo, da se mnogi prepoznate v delih zgodbe Karmen Mlinar. Drugi se morda prav zdaj pripravljate na prenovo, zato smo z vami delili njeno osebno izkušnjo. Pojasniti pa želimo tudi, kako v tovrstnih primerih lahko pomaga zavarovanje.

 

Svetujemo vam, da pred izbiro izvajalca in začetkom dela preverite, ali ima izbrani ponudnik sklenjeno ustrezno odgovornostno zavarovanje.

 

Izvajalec gradbenih del mora imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti. Vanj naj bo vključeno tudi kritje škod, ki jih lahko povzroči na obstoječih objektih oziroma kapacitetah, na katerih dela, in na vseh drugih kapacitetah, ki se nahajajo bližje od 5 metrov.

 

Takšno zavarovanje krije škode, ki jih izvajalec povzroči naročniku del, pa tudi tretjim osebam, ki s projektom nimajo ničesar.

 

S takim zavarovanjem bi bila škoda, ki bi jo povzročil mojster vam kot naročniku ali vašemu sosedu, krita iz njegove zavarovalne pogodbe. Enako velja tudi, če bi povzročil škodo na vaših ali sosedovih inštalacijah ali hladilniku.

 

Vendar pa velja odgovornostno zavarovalno kritje za izvajalce gradbenih del, katerih letna realizacija presega 850.000 EUR oziroma vrednost posameznega projekta presega 85.000 EUR le, če imajo sklenjeno tudi gradbeno zavarovanje za ta dela pri isti zavarovalnici, torej pri Zavarovalnici Triglav.

 

Potrebno je opozoriti, da mora škoda nastati, preden mojster zaključi delo. Tako se nedvoumno ve, da gre za odgovornost izvajalca gradbenih del.

 

Kot lastnik stanovanja oziroma stanovanjske hiše lahko ob sklenitvi zavarovanja doma tega še nadgradite z dodatnimi zavarovanji in sklenete tudi strojelomno zavarovanje naprav. Potem lahko povračilo škode, če bi vam izvajalec poškodoval hladilnik, od zavarovalnice uveljavljate tudi po svoji polici. Zavarovalnica v takem primeru lahko zahteva povračilo od povzročitelja škode, torej od izvajalca del.

 

Če bi kopalnico prenavljali sami, bi škodo, ki bi jo v takem primeru povzročili sosedu, krilo vaše zavarovanje odgovornosti. To je vključeno v zavarovanje doma. Škode, ki jo povzročite sami sebi, pa ne bi mogli uveljavljati. 

 

Le z nekaj kliki lahko zavarovanje doma sklenete tudi preko spleta.

 

družina, vzdrževanje doma, popravila, varnost doma, nepremičnine, zavarovanje odgovornosti, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.