Se selite?

Takoj uredite zavarovanje novega doma. Kaj pa z zavarovanjem prejšnjega?

Veselje ob tem, da imate v rokah končno ključe novega stanovanja, lahko hitro zamenja žalost, če v vašem novem domu nastane škoda, še preden se vanj vselite. Eden najhujših scenarijev je lahko, da ga uniči požar, a že manj grozni, kot je izliv vode, pomenijo dodatne stroške in slabo voljo. Zato vam svetujemo, da takoj, ko postanete lastnik, uredite zavarovanje novega stanovanja, odgovarjamo pa tudi na vprašanje, kdaj prekinete zavarovanje prejšnjega.

Kdaj zavarovati novo stanovanje?

Dolgotrajno iskanje, stresni dogovori, urejanje dokumentacije, vse to je končno za vami. Postali ste lastnik novega doma. Zdaj je čas za škatle in vprašanja, koliko jih potrebujete, kaj boste dali v katero in kdo vam jih bo pomagal nositi.

 

A preden svoje dragocenosti preselite, poskrbite, da bo vaše novo stanovanje zavarovano. Zakaj? Zato da bo zavarovalnica poskrbela za povrnitev stroškov morebitne škode in vam s pomočjo asistence pomagala najti izvajalca za popravila.

 

Če kupujete oziroma ste kupili stanovanje na kredit, veste, da je sklenitev zavarovanja za stanovanje pogoj banke, da vam sploh odobri kredit.

 

Banka zahteva, da stanovanje požarno zavarujete in zavarovalno polico vinkulirate v korist banke. To v praksi pomeni, da če vaš dom v celoti pogovori, bo zavarovalnica najprej pri banki kot vinkulantu preverila, komu se izplača zavarovalnina. Če bi do banke imeli neporavnane obveznosti, bi banka zahtevala, da se najprej poplačajo morebitne neporavnane obveznosti, preostalo zavarovalnino pa dobite vi kot zavarovanec.

 

Če je zavarovalna polica vinkulirana, ima vinkulant pravico, da prejme zavarovalnino, oziroma da določi, komu se izplača.

 

Če svoj dom kupujete oziroma ste ga kupili brez pomoči banke, potem vas nihče ne zavezuje k sklepanju zavarovanja za stanovanje. Mi pa vam svetujemo, da sledite primeru banke. Če se ta želi zavarovati in poskrbeti, da s škodo nima stroškov, je to dober razlog, da tudi vi storite enako.

 

In to takoj, ko postanete lastnik stanovanja. Ne čakajte na vselitev.

 

Kako zavarovati novo stanovanje?

Preden sklenete zavarovanje, se pozanimajte, kdo je upravnik bloka, kjer se nahaja vaše stanovanje, in preverite, kakšno zavarovanje za blok je že sklenjeno. Kaj praviloma urejajo upravniki, si lahko preberete v članku: Požar uničil več stanovanj.

 

Na kratko pa lahko zapišemo, da upravniki večinoma poskrbijo za kritje škode, ki nastane na nepremičnini in skupnih delih objekta.

 

Preverite lahko tudi, če je možno skupinsko zavarovanje preko upravitelja v vašem sorazmernem deležu vinkulirati v korist banke, pri kateri boste vzeli kredit. 

 

Vendar vam svetujemo, da se kot lastnik stanovanja ne zanašajte zgolj na to skupno zavarovanje. Vsekakor boste morali za kritje škode, ki nastane na vaših stanovanjskih premičninah, skleniti individualno zavarovanje, sicer jo boste morali pokriti sami.

 

Vam bo pa informacija o tem, kaj ima sklenjeno upravnik, v pomoč pri ugotavljanju, kakšna kritja in v kakšnem znesku (zavarovalna vsota) še potrebujete.

 

Več o tem si preberite v članku: Kako ima vaš blok urejeno zavarovanje?

 

Kaj narediti z zavarovanjem prejšnjega stanovanja?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, kaj boste naredili z vašim prejšnjim stanovanjem:

 

 • Boste stanovanje oddajali dolgoročno?

  Potem vam svetujemo, da nadaljujete z branjem članka 7 nasvetov, da ne bi imeli težav z najemnikom vašega stanovanja.

  Vsekakor obdržite zavarovanje tega stanovanja in svojim najemnikom svetujte, da za svoje stvari (kot so morebitna stanovanjska oprema, računalnik ipd.) poskrbijo z lastnim zavarovanjem.
 •  

 • Boste stanovanje oddajali kratkoročno – turistom?

  Vse o tej temi si lahko preberete v članku: Preden izročite ključe gostu.

  Tudi tu je ključno, da je stanovanje še vedno zavarovano, zato da lahko prihodek od oddajanja uporabite za druge stvari, ne pa za popravilo nastale škode.
 •  

 • Boste stanovanje prodali?

  V tem primeru lahko že sklenjeno zavarovanje stanovanja prekinete brez kakršnihkoli odpovednih rokov in dobite povrnjen sorazmerni del neizkoriščene premije. Zavarovalnica bo potrebovala kopijo primopredajnega zapisnika in kopijo kupoprodajne pogodbe.

 

Kaj se dogaja med selitvijo?

Na koncu pa se vrnimo na kratko še k škatlam z vašimi dragocenostmi, ki smo jih omenjali na začetku članka.

 

Paketno zavarovanje DOM stanovanja, ki ga zapuščate, krije tudi škodo, ki bi se lahko vašim stvarem pripetila med selitvijo v drugo stanovanje, vendar zgolj za nevarnosti, ki so krite že v temeljnem zavarovanju (požar, toča, …).

 

Če opremo do selitve hranite v kakšnem skladišču, jo lahko zavarujete sami s požarnim zavarovanjem, h kateremu lahko priključite dodatna kritja, denimo za poplavo ali izliv vode, lahko pa tudi za vlom. Druga možnost je, da opremo, zavaruje lastnik skladišča.

 

Vsekakor pa poskrbite za ustrezno zavarovanje, da se lahko sami brezskrbno prepustite uživanju v svojem novem domu.

vzdrževanje doma, družina, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, paketno zavarovanje DOM; požarno zavarovanje, zavarovanje premičnin
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.