Robotski sesalnik: pomočnik, ki spremeni življenje

Kako izbrati robotski sesalnik, ki je najbolj primeren za vaš način življenja?

Robotski sesalniki so se doma izkazali kot nepogrešljivi pomočniki. Toda večje povpraševanje je povečalo raznolikost, zaradi katere ni več preprosto izbrati pravšnjega. Izbor dodatno otežijo velikost prostora, njegova razvejenost in občutljivost talnih oblog.

Kako izbrati robotski sesalnik?

Kaj potrebujete? Samo sesanje ali tudi mokro brisanje? Odgovor na vprašanje pove, kateri modeli robotskih pomočnikov pridejo v ožji izbor. 

Sesanje ni skoraj nikoli problematično. Vsak robot bo najmanj zadovoljivo posesal trdna tla, večje težave povzročajo le pravi koti in debele preproge. 

Brisanje z mokro krpo je drugačna zgodba, saj zlahka povzroči nič koliko težav. Ne želite, da bi robot zmočil preproge, še manj, da bi mokrota v povezavi z rednim brisanjem poškodovala občutljiva tla, kot je naoljen parket in podobno. Če so tla takšna oziroma večinoma pokrita s preprogami ali tekstilnimi oblogami, potem nima smisla poseči po kombinirani napravi.

Poleg robotskega sesalnika je priporočljiv še pokončni ali običajni sesalnik, da občasno z njim posesate kote in stopnišča, ki so robotskemu sesalniku nedosegljiva.

Pri robotskem sesalniku je ključna navigacija 

Brez ustrezne navigacije robot ne bi mogel izpolniti poslanstva, zaradi katerega ste ga kupili. Večina modelov kitajskih izdelovalcev uporablja lasersko tipalo, drugi, med njimi so na prvem mestu sinonim tovrstnih naprav, Roombe ameriškega podjetja Irobot, pa kamere ali samo žiroskope. Vse oblike vodenja so dovolj natančne, da robot najde večino površin.

Roboti z laserskim tipalom do milimetra točno zaznajo vsako prepreko. V večini primerov je to dobro, vendar zaradi pretiranega zanašanja nanj ne bodo niti poskusili prodreti na drugo stran za zaveso ali se stisniti skozi prehode, ki so le kakšen centimeter širši od premera ohišja. Xiaomijevi, Roborockovi in še nekateri drugi modeli kitajskih izdelovalcev stavijo še na hitro gibanje in na algoritem, ki jih najprej pošlje po robovih okoli sobe. 

Nekateri roboti imajo kamero spredaj, da z njo vidijo in se izogibajo predmetom na tleh. Modeli, ki slik ne pošiljajo v internet, ne ogrožajo vaše varnosti.


Roombe se večinoma zanašajo na kamero. To imajo na hrbtu obrnjeno pod kotom navzgor ali spredaj. Ker je kamera manj natančna, se robot pogosteje odloča na podlagi tipala dotika in zapelje za zaveso ali pod posteljo, čeprav jo prekriva do tal segajoče prekrivalo. Ravno tako se ti robotski sesalniki gibljejo počasneje in robove očistijo nazadnje.  


Cenejši in nekateri starejši roboti nimajo ne laserskega tipala ne kamer, zato se orientirajo z manj zmogljivimi tipali. Še vedno se znajdejo v prostoru, a čistijo dlje in gredo večkrat preko nekaterih površin. Kar ni nujno slabo, vendar pogosto niso primerni za največja stanovanja.


Velikost stanovanja je pomemben dejavnik. Manjšega obvlada vsak robot. Večjega le modeli z veliko baterijo ali sposobnostjo, da jo med delom napolnijo.

Bolje sesa robotski sesalnik z dvema krtačama kot samo z eno

Robotski sesalnik najbolj pogosto uporabljate za sesanje, zato ne zanemarite učinkovitosti krtačnega mehanizma. Predvsem kitajski izdelovalci se na veliko hvalijo z velikimi sesalnimi močmi, kar samo po sebi ne pove veliko. 

Velika sesalna moč lahko pomeni hitrejši pretok zraka, ki je mogoč le v primeru, da so filtri prepustnejši. Ti pa v zrak vračajo prah, kar ni najbolje. Poleg moči motorja, ki ustvari tok zraka, je za učinkovito pobiranje smeti celo pomembnejši krtačni sistem. Pri tem velja, da sta dve krtači zagotovo boljši od ene. 

Iz gumijastih krtač je lažje ostraniti vanje zapletene smeti kot v krtače iz drugih materialov. Krtač iz ščetin je vse manj.

Kombiniran robotski sesalnik 

Vse več ja na trgu kombiniranih naprav, ki tla lahko še pobrišejo. Tu imamo na voljo cel kupček rešitev. Nekateri roboti krpo vlečejo za sabo, pri boljših se ta med brisanjem trese, novejši imajo dve okrogli krpi, ki se vrtita podobno kot čistilni del profesionalnih aparatov za pomivanje tal. Čeprav je v primeru, ko robota pošljete čistit v prostor s preprogami, bolje krpo preprosto odstraniti, jo znajo dražji kitajski modeli med premikanjem po preprogi dvigniti za največ centimeter. Dovolj, da se ne zmočijo tanjše preproge in nezadostno v primeru debelejših.

Roombe so tudi v tem primeru posebneži. Kombinacijo sesanja in brisanja dosegajo na dva načina. Pri cenejših modelih z zamenjavo koška. Ko robotski sesalnik potrebujete samo za sesanje, je v njem večji košek in ko želite, da opravlja obe opravili, potem ga opremite z drugim, ki ima prostor za vodo in pod sabo še krpo. Pri najdražjih so naredili še korak naprej. Takšna Roomba ima krpo na hrbtu, od koder ju roki spustita pod robota šele tedaj, ko je površina pod robotom primerna za pomivanje.

Med pomivanjem umazanih tal morate krpo redno izpirati, zato pri večini robotov ni priporočljivo, da naenkrat pobrišejo celo stanovanje. Posebej ne, če je stanovanje veliko in so tla zelo umazana.

Uporabljajte aplikacijo in ne pozabite urediti tlorisa

Večina sodobnih sesalnikov omogoča povezavo v internet in krmiljenje z aplikacijo. Ta ima več prednosti. Poleg nadzora na daljavo in oblikovanje urnika še prikaz in urejanje tlorisa. Smiselno ga je prilagoditi potrebam: poimenovati sobe, da ga lahko pošljete samo v določene sobe ter vnesti področja, na katera robot ne sme, ali meje, ki jih ne sme prestopiti. 

Aplikacija doda robotu novo raven uporabnosti in ga naredi za priročnega pomočnika tudi v primerih, ko nikogar ni doma, da bi ga ročno zagnal.

Preko aplikacije robot pridobiva nadgradnje programske opreme ter preko njih nove sposobnosti in funkcije.

Kako pomembne so samodejne postaje

Pomembni del vsakega robota je postaja, na katero se vrne po zaključenem delu in počaka na novo misijo. Preproste postaje omogočajo, da zgolj napolni baterije. Sodobni robotski sesalniki celo med delom polnijo baterijo, če ugotovijo, da zaloga energije ne bo zadoščala za dokončanje naloge.

Večje postaje nudijo še celo vrsto dodatnih funkcij, ki izboljšajo avtonomnost robota in obenem zmanjšajo vzdrževanje. Najbolj osnovna ima vgrajen sesalnik, da iz koška izsesa pobrane smeti in jih shrani v večjo posodo ali vrečko, novejše morda še rezervoar z vodo, da po potrebi napolni posodico s tekočino v robotu. 

Kombinirani sesalniki tako postanejo bolj avtonomni še v funkciji pomivanja. Pri nekaterih so na voljo postaje s tremi samodejnimi funkcijami. Takšna izprazni košek, napolni posodo z vodo, zmoči krpico pred brisanjem, jo med delom v rednih intervalih očisti in po zaključku še osuši, da ne postane gojišče neželenih organizmov.

Redna uporaba robotskega sesalnika poskrbi, da je dom čist. Za čist dom pa vem, da je varen dom. Za dodatno varnost doma pa poskrbite še z zavarovanjem doma

Je glasnost pomembna?

Za konec ostane še nekaj vprašanj. Glasnost robota je vsaj delno povezana s sesalno močjo. Lahko je tih, a potem kaj prida ne sesa, ali glasen ter bolj učinkovit. Splača se potrpeti in ne izbirati robota na podlagi hrupa. Naj bo tako nizek in majhen, da se lahko giblje pod na primer kavno mizico in drugimi prostori pod pohištvom. Estetika tudi ni popolnoma odveč, kajti ko ne dela, je nekje, kjer ga lahko vsi vidijo. To seveda velja za robota in za postajo. Grde stvari nihče ne želi ves čas gledati. Še posebej, če je obilnejša, kar gotovo velja za postaje z vsemi samočistilnimi funkcijami.

Robotski sesalnik kot vso ostalo stanovanjsko opremo lahko zavarujete v okviru zavarovanja doma.
Družina, vzdrževanje doma, zavarovanje doma, zavarovanje naprav
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.