Škodljivci na vrtu

5 najbolj pogostih škodljivcev in nasveti, kako jih odpraviti.

Listne uši, polži, koloradski hrošči … Nekateri škodljivci na vrtu lahko naredijo manjšo škodo, drugi pa v eni noči pospravijo celo solato. Dokaj hitro je lahko naš trud in čas, ki smo ga vložili v vrt, zaman. Zaradi tega je smiselno, da jih poznamo in vemo, zakaj se pojavijo in kako jih lahko odpravimo. Piše Jan z Janovega vrta.

Poglejmo si nekaj najbolj pogostih škodljivcev na vrtu in kaj narediti, če se pojavijo.

 

Listne uši

Gre za zelo majhne insekte, ki se hranijo z rastlinskim sokom. Listne uši se lahko pojavijo na številnih rastlinah, kot so solata, fižol, jagode, bob in drugje. Povzročijo vihanje listov, listi porumenijo in postanejo lepljivi in večkrat so prisotne tudi mravlje.

 

Listne uši lahko preprečimo z domačimi pripravki ali kakšnimi kupljenimi naravnimi izdelki, ki jih je na trgu čedalje več.

 

Najbolj enostaven in naraven pripravek proti listnim ušem je, da za 24 ur v vodo namočimo koprive (približno kilogram kopriv na 10 l vode). Nato pripravek odcedimo in z njim že lahko poškropimo napadene rastline. Pazimo, da koprive niso namočene več kot 24 ur, ker se potem naš pripravek spremeni v gnojilo.

 

Če škoda ni prevelika, lahko uši pustimo. Nabrano solato na primer za nekaj časa pomočimo v vodo in uši počasi speremo.

 

Polži

Polži so lahko velik problem na vrtovih, saj se hranijo z mnogimi različnimi rastlinami, kot so zelje, cvetača, solata in druga listnata zelenjava. Najbolj pomembna je preventiva, saj želimo preprečiti, da polži sploh zaidejo na vrt. Zaželeno je, da lepo uredimo rob vrta, da ta ni povezan s travo.

 

Z vrta pospravimo lesene deske ali druge stvari, pod katerimi se lahko polži skrivajo in razmnožujejo. Prav tako poskrbimo, da ni veliko mest, kjer je več vlage.

 

Polži so najbolj dejavni ponoči, zato jih lahko na delu največkrat zalotimo v nočnem času ali zgodaj zjutraj. Takrat jih lahko ročno poberemo in odstranimo. Sam ravno bijem to borbo na svojem vrtu.

 

Kapusova muha

Kapusova muha največkrat napade kapusnice. To so zelje, cvetača, brokoli … Hitro nam lahko uniči srčke rastlin (ali tudi celotno rastlino) in tako izgubimo celoten pridelek.

 

Za kapusovo muho je najboljša rešitev, da čez gredo kapusnic postavimo manjše loke in nanje napnemo insektno mrežo.

 

Gre za fizično zaščito pred škodljivci, taki ukrepi pa so najbolj učinkoviti. Muha tako ne pride do sadike in tudi ne izleže ličink, ki nam sadiko kasneje uničijo.

 

Koloradski hrošč

Ta hrošč je imel na mojem vrtu zelo dobro taktiko. Zelo rad gloda liste krompirja kot tudi jajčevcev. In ko je lani sosed pospravil krompir, so se hrošči preselili k meni na jajčevce. Hitro so si našli nov dom. Če jih pustimo, se bodo naglo razmnožili in oskubili tudi celotno rastlino. Zaradi tega je najbolje, da se napadene rastline večkrat pregleda in hrošče tudi odstrani.

 

Večje živali

Mogoče bi v zadnji sklop sodile vse večje živali, ki se lahko prikradejo na naše vrtove. S slednjimi na srečo na svojem vrtu nimam težav. Gre za zajčke, srne, voluharje, ptiče itn.

 

Tudi tukaj imam preprosto pravilo. Če nam ne naredijo preveč škode, jih pustimo pri miru.

 

Na vrtovih imamo zagotovo vsako leto obilje zelenjave. In tako kot mi želimo hrano, jo tudi škodljivci. Na koncu jo je zagotovo za vse dovolj. Zaradi tega se preveč ne obremenjujte za vsak malo obgrizen list, ampak uživajte v naravi in v vrtnarjenju.

 

Ali z urejanjem vrta šele začenjate? Preverite Janove nasvete, kaj upoštevati pri načrtovanju vrta in kako se ga lotiti.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Imate na vrtu vrtno lopo, v kateri imate pospravljeno pripomočke za odpravljanje škodljivcev, orodje za vrtnarjenje ter morda tudi robotsko kosilnico? Z zavarovanjem doma je zavarovana tudi vaša vrtna lopa, če se nahaja v istem kraju (naselju) kakor stanovanjski objekt, in sicer za nevarnosti, za katere ste zavarovali tudi hišo oz. stanovanje. Zavarovanje doma lahko sklenete pri zastopniku, z le nekaj kliki pa tudi po spletu.

 

dom, zavarovanje doma, aktivno življenje, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.