Ste po vlomu doživeli stisko?

Zaupajte nam svoje izkušnje in nam pomagajte ustvariti članek.

Ne le denarna škoda, marsikateri posameznik oziroma družina, ki so bili žrtve vloma, po njem preživljajo tudi bolj ali manj hudo psihično stisko. Če ste med njimi, delite svojo izkušnjo, želeli bi vas spoznati. Pripravljamo namreč članek po izkušnjah naših bralcev, s katerim lahko pomagate drugim, ki doživljajo podobno stisko.

Pri vlomih v nepremičnino je na prvi pogled najbolj očitna materialna škoda, ki jo s svojim dejanjem povzročijo nepridipravi. Manj pa se opazijo negativni psihološki učinki, ki lahko nastanejo zaradi posega v nedotakljivost doma in neodtuljivost lastnine.

 

Študije so si namreč enotne, vlomi načnejo občutke varnosti v lastnem domu. Če upoštevamo, da je bilo pri nas v obdobju od 2014 do 2016 skoraj 11.100 vlomov v stanovanjske objekte, kakor kažejo podatki Generalne policijske uprave RS, je posameznikov in družin z negativnimi občutki veliko.

 

Po raziskavi nemške zavarovalnice Allianz iz 2016 namreč vlomi povzročijo:

  • občutke krivde, da za varnost doma nismo poskrbeli dovolj,
  • izgubo zaupanja v družbo,
  • občutke jeze, nezaupanja in strahov.

 

V povprečju traja kar 8 mesecev, da se žrtve vloma doma vnovič počutijo varne, kaže raziskava iz Združenega kraljestva. Pri tem se nekateri začnejo (pretirano) obremenjevati z varnostjo svojega doma, spet drugi živijo v nenehnem strahu pred ponovitvijo vloma.

 

V enem od 10 primerov so posledice tako hude, da se oškodovanci odločijo za selitev, navaja raziskava.

 

Če ste bili žrtev vloma, vas vabimo, da z nami delite svoja občutja po vlomu. Pripravljamo namreč članek o psiholoških posledicah vlomov, v katerem bodo vaše izkušnje komentirali usposobljeni strokovnjaki s področja psihologije. Z deljenjem svojih zgodb tako lahko pomagate drugim s podobnimi izkušnjami, da se bodo lažje soočili z negativnimi občutji, ki jih lahko povzroči vlom.

 

Za začetek vas prosimo, da izpolnite spodnji vprašalnik. Nato pa bomo z vami stopili v stik in vas prosili za dodatne informacije.

 

 

Na kratko opišite, kaj se vam je zgodilo ob vlomu.


Kako je vlom negativno psihološko vplival na vas ali na vašega družinskega člana?


Kako dolgo ste se počutili tako


Prosimo, da nam pustite svoj e-mail naslov


  Soglašam s splošnimi pogoji poslovanja.
  Zavarovalnica lahko moj e-mail naslov obdeluje za namen vzpostavitve kontakta za potrebe priprave članka.

 

Vnaprej se vam zahvaljujemo in se veselimo sodelovanja z vami!

 

POMEMBNO:

Zavarovalnica vaš elektronski naslov, ki ga obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene kontaktiranja za potrebe priprave članka, hrani 2 leti, oz. do poteka zakonskega roka hrambe, če zakon za posamezne vrste osebnih podatkov določa drugače.

Posameznik lahko kadarkoli zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži preklic ali ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Zavarovalnica Triglav, d.d., Miklošičeva cesta 19, 1000 Ljubljana, ali info@triglav.si ali s pomočjo spletnega obrazca, dostopnega na spletnih straneh Zavarovalnice www.triglav.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov v Zavarovalnici lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglav.si.

Več informacij o varstvu osebnih podatkov v Zavarovalnici si lahko preberete v Politiki zasebnosti, objavljeni na spletnih straneh Zavarovalnice www.triglav.si.

varnost doma, nepremičnine, prijava škode, škodni primer, zavarovanje doma