Tatovi niso izbirčni, kradejo vse vrste koles

Kako se lahko učinkovito zavarujete pred krajo kolesa.

Tudi če vam še nikoli niso ukradli kolesa, zagotovo poznate koga, ki so mu ga. Po podatkih policije je namreč v Sloveniji ukradenih oziroma prijavljeno pogrešanih okoli 3.000 koles na leto. Pri tem tatov niti ne zanima, katere znamke je vaše kolo, temveč le, da ga lahko hitro in enostavno izmaknejo. Rešitev je kakovostna zaščita in ustrezno zavarovanje.

Otežite jim delo

Z upoštevanjem nekaj osnovnih nasvetov, ki jih lahko najdete na spletni strani policije, lahko veliko naredite za varnost svojega kolesa. Že ob samem nakupu si zapišite čim več podatkov o njem (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.) in ga fotografirajte.  Prav ti podatki pomagajo policiji pri preiskavi kaznivega dejanja.

 

Da do kraje ne pride, pa predvsem velja upoštevati nasvet, da kolo, ki ga dlje časa ne uporabljate, hranite v zaklenjenem prostoru. Ko ga puščate na prostem, pazite, da je to na obljudenem in dobro razsvetljenem prostoru. Zaklenite ga, če je le možno, ga priklenete k ograji (za okvir kolesa).

 

Pri tem je izrednega pomena kakovostna ključavnica. Izberite jeklene, ki jih storilci ne morejo odstraniti z navadnimi ščipalkami za jekleno armaturo. Tovrstne ključavnice ali cilindričnega vložka ne pozabite namestiti tudi na vrata kolesarnice, kleti oziroma prostora, kjer shranjujete kolesa. 

 

Zavarujte kolo

Ker je dovršen del koles ukraden z vlomsko tatvino, velja ob primerni tehnični zaščiti premisliti tudi o ustreznem zavarovanju, ki krije nevarnost vlomske tatvine iz zaklenjenih prostorov.

 

Če svoje zavarovanje doma razširite na nevarnost vlomske tatvine in ropa, potem bo kolo, ki se nahaja v vašem stanovanjskem oziroma pomožnem prostoru, vključeno v zavarovalno kritje proti vlomskim nevarnostim. Če pride do škode, zavarovalnica izplača novo ali dejansko vrednost kolesa, odvisno od izbranega zavarovalnega kritja. Ob tem pa velja poudariti, da je kolo v pomožnih prostorih (klet, shramba, garaža, podstrešje …) vedno krito na dejansko vrednost.

 

Posledice vlomske tatvine, ropa ali kraje zavarovančevega mikro prevoznega sredstva pa krije tudi zavarovanje mikro mobilnosti, in sicer, če kritje razširite s kasko zavarovanjem.  

 

Zavarujte tudi sebe

Na kolesu obstaja vedno verjetnost, da s svojim ravnanjem nehote povzročite škodo tretjim osebam ali poškodujete njihove stvari, posebej takrat, ko so v kolesarske izlete vključeni tudi otroci. Zato je v teh primerih dobro imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti. Tudi kolesarska asistenca je vsekakor koristna, saj je prazna pnevmatika povsem vsakdanja nevšečnost. Če gre za hujšo poškodbo kolesa, pa je pomoč tako pri odvozu kolesa kot pri prevozu kolesarja pravi obliž na rano oškodovanca. Zavarovanje koles z vsemi zgoraj naštetimi kritji lahko pri nas sklenete v sklopu zavarovanja mikro mobilnosti, ki vključuje tudi e-kolesa, e-skiroje in ostala mikro prevozna sredstva.

 

Če ste pred sklenitvijo ali podaljšanjem avtomobilskega zavarovanja in pogosto uporabljate tudi kolo, skiro ali druga mikro mobilna prevozna sredstva, pa izkoristite prednosti AvtoMobilnega zavarovanja. V akciji lahko zelo ugodno sklenete zavarovanje odgovornosti, asistence, nezgode in prtljage uporabnikov mikro prevoznih sredstev, zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu, zavarovanje prtljage in zavarovanje malih živali med prevozom. Ob tem pa prejmete tudi druge ugodnosti. Zavarovanje vključuje razširjeno asistenco za tujino (Hrvaška, Avstrija in Italija) in velja za vso družino.

kolesarjenje, varnost doma, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.