Ko namesto ključa odklepa telefon

Kako varna je pametna ključavnica.

Pametna ključavnica? Zna biti sila udobna. Ni si treba beliti glave, če bo otrok izgubil ključ. Telefona gotovo ne bo, saj zna bolje paziti nanj, zato naj še vhodna vrata odklepa z njim. Enako tudi ostali člani družine. Pa še z drugega konca sveta jih lahko odklenete, če je nuja. In vedno ste obveščeni, če so vrata odprta, odklenjena ali zaklenjena. Bi sploh lahko šlo kaj narobe?

Kaj je pametna ključavnica?

Pametne ključavnice niti približno še niso tako pametne kot v znanstveno fantastičnih zgodbah, v katerih nas vrata prepoznajo, se zapletejo v krajše prijazno čvekanje in nas nato spustijo noter. Ali pa tudi ne, če nismo pravi.

 

To so električne ključavnice, ki vhodna vrata odklenejo, če od mobilne naprave ali po internetu dobijo pravi signal. Kar pomeni, da jih je večina povezanih in znajo tudi informirati, ne le odklepati. A ravno zaradi te povezave so, kot večina tovrstnih naprav, občutljive na napade s spleta.

 

Pametnih ključavnic je cel kup, ene je lažje druge pa za odtenek težje vgraditi v obstoječa vrata. Najbolje je, če so del novih pametnih vhodnih vrat.

 

Ključ ali brez njega?

Ne bi jih radi pospravljali v predalčke, a vseeno vidimo dva tipa pametnih ključavnic. Ene so celovite in imajo vse, kar je potrebno za zaklepanje vrat, torej tudi zapiralo in mehanizem. Druge so nekakšen dodatek, ki ga namestite nad obstoječo ključavnico s ključem v njej, motorček v dodatku pa obrne ključ, kot bi ga obrnili z roko. Zato naj bo ključavnica varnostna, da jo lahko odklenete s ključem z zunanje strani, saj je na notranji pod dodatkom pač drugi ključ.

 

Pametno ključavnico Teodoor je razvilo slovensko zagonsko podjetje in jo lahko namestite na skoraj vsako cilindrično ključavnico.

 

Od kod energija?

Brez električne energije nobena pametna ključavnica ne deluje, zatorej jo mora imeti. Vlečenje električnega kabla zna biti Sizifovo delo, še posebej v starejših bivališčih, ali kadar želite moderno napravo vgraditi v obstoječa vrata. Zato se najdejo tudi ključavnice, ki delujejo na baterije. A ne smete jih pozabiti redno menjavati.

 

Pametne ključavnice imajo način, kako vrata odkleniti, kadar energije ni. Največkrat je to dobri stari ključ.

 

Kako deluje odklepanje s telefonom

Pri odklepanju s telefonom največkrat priskoči na pomoč tehnologija bluetooth. Na pametni telefon namestite posebno aplikacijo. Ko ste dovolj blizu omenjene radijske povezave,  lahko preko nje odklepate in zaklepate. Pri tem je komunikacija med napravami šifrirana. Ker gre za krajšo razdaljo, je možnost, da bi na tak način nekdo prišel do »virtualnega ključa«, zanemarljivo majhna.

 

Mobilna aplikacija ni edini način odklepanja. Druge možnosti so radijski ključek, ki ga prislonite na ključavnico, čitalec prstnih odtisov in (ali) tipkovnica za vnos kode.

 

Dostop od daleč?

Nekatere tovrstne ključavnice so povezane tudi z internetom, največkrat preko domačega brezžičnega omrežja Wi-Fi. Govorimo o t. i. wifi ključavnicah. Poleg tega, da v aplikaciji spremljajo dogajanje doma (odklepanje in zaklepanje pametne ključavnice), ponujajo še nekatere možnosti. Dodajate lahko uporabnika, ki ima vstop za določen čas, ali pa po potrebi vrata odklenete od daleč.

 

Ponudniki, ki oddajajo stanovanja za krajši čas, tovrstne ključavnice uporabljajo, da gostu ni treba iskati lastnika in se z njim dogovoriti o prejetju in kasnejši oddaji fizičnega ključa.

 

Kako je z varnostjo?

Večina pametnih ključavnic, predvsem najnovejši modeli, katerih cena je veliko bolj prijazna do družinskega proračuna, sodi med izdelke zagonskih podjetij. To samo po sebi še ne pomeni veliko, vendar po drugi strani ne moremo prezreti opozoril varnostnih strokovnjakov, da je v veliko tovrstnih naprav moč vdreti in od daleč prevzeti nadzor nad njimi.

 

Kar še ne pomeni, da so pametne manj varne od klasičnih ključavnic. Pomeni, da so varne, če jih znamo varno uporabljati.

 

Kašno je varno vedenje?

Tako kot morate varovati ključ, da ga nihče ne ukrade, morate varovati tudi naprave, s katerimi odklepate pametno ključavnico. Če gre za telefon, naj bo ta zaklenjen. V primeru, da  vam ga ukradejo, tako ne morejo vstopiti vanj in uporabiti aplikacije za odklepanje doma.

 

Če ima aplikacija dodatno varovanje, recimo, da morate pred zagonom, ali ko ste v njej za odklepanje vrat na bralnik prstnih odtisov prisloniti prst (ali vpisati geslo za odklepanje telefona), toliko bolje. Načeloma pa velja, da je odklepanje preko povezave bluetooth varnejše od odklepanja preko interneta.

 

Cene pametnih ključavnic se začnejo že okoli 50 evrov naprej, lahko pa stanejo nekaj stotakov, odvisno od kakovosti, zmogljivosti itd.

 

Je odklepanje na daljavo potrebno?

Gotovo je za večino uporabnikov možnost, da vrata odklenejo, ko se nahajajo nekje drugje, dokaj nepotrebna. Zakaj bi to sploh hoteli početi, če ste zato lahko varnostno izpostavljeni? Če vam nekdo vdre v aplikacijo oziroma pridobi uporabniško ime ter geslo, s katerim vstopate vanjo, potem imate veliko težavo. Glavna varnostna težava pametnih ključavnic je, da tovrstno možnost dopuščajo.

 

Varneje je, da lahko ključavnico odklenete le, če ta zazna, da ste pred vrati, torej prek povezave bluetooth, povezava v internet pa naj služi zato, da lahko od daleč spremljate le njen status.

 

Gotovo ima pametna ključavnica prednosti in slabosti.  Večina se nas je že naveličala nositi ključe, saj sodijo v neko drugo obdobje. Ne moti pa nas nositi pametnega telefona ali morda celo zapestnice oziroma pametne ure. Te naprave lahko poleg biometrije (prstni odtis, skeniranje očesne šarenice) postanejo nov način za odklepanje bivališča.

 

Prav tako pa ni odveč imeti informacije o stanju ključavnice, ko vas krajši ali daljši čas ni doma. Zato je po našem mnenju idealna pametna ključavnica takšna, da odklene zgolj, če je prepričana, da oseba, ki stoji pred vrati, lahko vstopi, preko interneta pa lastniku pošilja informacije o osebi. To naredi seveda tudi po morebitnem nasilnem vstopu v prostor, zaradi česar je pametna ključavnica delček domačega varnostnega sistema.

družina, vzdrževanje doma, nepremičnine, varnost doma, zavarovanje doma, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.