Vaša streha pušča?

V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma.

Ste ugotovili, da vaša streha pušča? Ker je glavni namen strehe, da ščiti vaš dom pred neprijetnimi vremenskimi vplivi, vas zanima, kako jo lahko čim hitreje popravite, predvsem pa, koliko vas bo popravilo strehe stalo. Če imate sklenjeno zavarovanje doma, vam bo ta strošek v določenih primerih krila zavarovalnica. Poglejmo, v katerih.

Zavarovanje doma krije nastalo škodo na vaši strehi, vendar je kritje odvisno od tega, kako se je streha poškodovala.

 

Streho poškoduje vihar

Vihar sodi med tako imenovane temeljne nevarnosti, med katerimi so še požar, strela, eksplozija, toča, padec letala, udarec motornega vozila, manifestacije in demonstracije. Te nevarnosti so vključene v zavarovanje doma.

 

Če vašo streho poškoduje vihar ali katerakoli druga izmed navedenih nevarnosti, bi zavarovanje krilo strošek popravila strehe. Krita pa bi bila tudi škoda, ki bi jo zaradi poškodovane strehe povzročila voda v sami hiši, recimo poškodovan parket.

 

Če ste zavarovanje doma sklenili tudi za stanovanjsko opremo, bo zavarovanje krilo tudi stroške poškodovane stanovanjske opreme, denimo pohištva ali sedežne garniture.

 

Streho poškoduje padec drevesa

Ključno je, zakaj je drevo padlo. Ali je padlo zaradi viharja? V takem primeru bi bila škoda krita po nevarnosti viharja, ki spada med temeljne nevarnosti, ki so krite po zavarovanju doma.

 

Če pa bi drevo padlo zaradi razloga, ki ni posledica temeljne nevarnosti, kamor poleg viharja med drugim spadajo še požar, toča in strela, potem bi bila vaša škoda krita le, če bi zavarovanju doma dodali še kritje za nevarnost, ki bi povzročila padec drevesa.

 

Streha se poškoduje med potresom

Škoda, ki jo povzroči potres, je krita le, če pri zavarovanju doma sklenete tudi razširitev kritja za nevarnost potresa.

 

Če kritje za nevarnost potresa k svojemu zavarovanju doma ne dodate, potem škoda, ki bi jo povzročil potres na vaši strehi, ne bi bila krita.

 

Streho poškoduje teža snega

Zavarovanje doma lahko nadgradite tudi s kritjem za nevarnost teže snega, letu ali žledu in snežnega plazu. Če boste zavarovanje doma sklepali preko spleta, boste lahko izbirali med tremi prednastavljenimi paketi, omenjena dodatna nevarnost pa je vključena v paket Comfort.

 

Toda škoda je krita le, če teža snega presega 100 kg na kvadratni meter in če je škoda nastala v manj kot 48-tih urah, odkar je prenehalo snežiti.

 

To pomeni, da zavarovanje ne krije škode zaradi teže snega, če je ta že več dni ležal na strehi, ne da bi ga očistili.

 

Streha se poškoduje zaradi slabega vzdrževanja

Vaše zavarovanje doma ne bo krilo škode na strehi, ki bi nastala zaradi slabega vzdrževanja, tudi če vključuje nevarnost poplave oz. vdora meteorne vode. Zato svojo streho redno pregledujte, še posebej po vsakem večjem nalivu. Preverjajte stanje žlebov in jih po potrebi očistite.

 

Pomembno je, da opravite jesensko čiščenje žlebov in odstranite odpadlo listje tudi pred večjim nalivom, sicer obstaja nevarnost, da vam padavinska voda zalije stanovanje.

 

Če zavarovalnica ugotovi, da je škoda posledica neustreznega vzdrževanja, vam lahko zavrne izplačilo škode.

 

Sicer pa je kritje škode zaradi vdora meteorne vode vključeno v prednastavljena paketa, Veliki in Comfort, ki ju lahko le z nekaj kliki sklenete preko spleta.

 

 

Streha pušča zaradi nestrokovne izvedbe

Zavarovanje vam ne bo moglo pomagati, če vam streha začne puščati, ker delavci niso strokovno opravili svojega dela ali popravila.

 

V tem primeru vam ne preostane drugega, kot da zahtevate povračilo škode od izvajalca del.

 

Pri tem velja omeniti tudi to, da ste verjetno ob izdelavi strehe prejeli garancijo na strešno kritino, določeni izvajalci pa vam bodo dali garancijo tudi na izvedeno delo.

 

Z garancijo vam proizvajalec zagotavlja le brezhibno delovanje stvari v določenem obdobju – v tem primeru strehe. Če stvar ne deluje brezhibno, lahko zahtevate od prodajalca oziroma proizvajalca,  da napako v primernem roku odpravi.

vzdrževanje doma, nepremičnine, popravila, varnost doma, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.