Redno vzdrževanje doma je nujno

S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju.

Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda zalije kopalnico, izplačilo škode pa se zaplete ali pa ga zavarovalnica celo zavrne, ker je ugotovila, da je bila cev dotrajana in slabo vzdrževana. Pojasnjujemo, zakaj je redno vzdrževanje doma nujno in zakaj zavarovalnica škod zaradi dotrajanosti ne krije.

Kaj krije zavarovanje doma?

Z zavarovanjem doma si kupite varnost. Če se zgodi nepredvidljiv, lahko celo katastrofalen dogodek, na katerega ne morete vplivati, bo za povračilo škode poskrbela zavarovalnica in strošek ne bo bremenil vas. Tako lahko nadomestite svoje stvari brez dolgoročnih finančnih posledic.

 

Vendar mora biti po zakonu zavarovalni primer nepričakovan in od vaše volje neodvisen: toča poškoduje streho, na streho pade drevo, v hišo udari strela, ker se pralni stroj pokvari, iz njega izteče voda … Na vse te dogodke ne morete vplivati, lahko pa se zavarujete.

 

Zavarovanje ne more biti nadomestek za redno vzdrževanje in zato ne krije škode, ki nastane zaradi dotrajanosti, starosti, malomarnosti itd., saj tovrstno škodo lahko pričakujete.

 

Kako se lotiti vzdrževanja doma?

Da se izognete težavam pri izplačilu, je torej nujno, da svoj dom redno vzdržujete. Naši cenilci navajajo nekaj ključnih delov vašega doma, kjer so lahko pogoste težave zaradi dotrajanosti in ki lahko povzročijo tudi možne zaplete pri izplačilu škode ter kako se jim lahko izognete.

 

  • Vzdrževanje strehe

Redni pregled strehe je prvo, kar lahko naredite sami. Morda zadošča že skrben pogled s tal proti strehi. Če opazite kaj neobičajnega, na primer premaknjen slemenjak ali strešnik, štrlečo obrobo ali zvit žleb, to popravite takoj ali pa naročiti popravilo. Zavarovalnice namreč ne krijejo škode, ki nastane zaradi zamakanja strehe.

 

Svetujemo vam, da pregled opravite tudi po vsakem večjem nalivu. Preverite stanje žlebov in jih po potrebi očistite.

 

Opravite jesensko čiščenje žlebov in odstranite odpadlo listje pred večjim nalivom, sicer obstaja velika verjetnost, da vam padavinska voda zalije stanovanje.

 

Če bi vam padavinska voda zalila stanovanje, ker niste očistili listja, ki se je nekaj časa nabiralo v žlebovih, bi se lahko celo zgodilo, da bi zavarovalnica zavrnila izplačilo škode. Seveda pa to ne velja, če vam v očiščene žlebove neurje nanese listje in povzroči zamašitev. Tedaj zavarovalnica krije škodo.

 

Premislite tudi, ali je že čas za zamenjavo vaše strehe. Povprečna življenjska doba strehe bo odvisna od tipa in material vaše strešne kritine, zato ravnajte po navodilih proizvajalca.

 

  • Vzdrževanje cevi, kablov, napeljave, inštalacij in naprav, priklopljene na te inštalacije …

To ne pomeni, da morate vse inštalacije, cevi, napeljavo stalno pregledovati. Če so te strokovno vgrajene in iz kakovostnih materialov, je njihova življenjska doba lahko dolga. Sploh to velja za cevi iz materialov, ki se vgrajujejo v novogradnje danes. Vendar pa to ne drži za razna tesnila, ventile, druge dele inštalacij in naprave, kot so toplotna črpalka, bojler, hidrofor itd., ki se amortizirajo hitreje in lahko povzročajo težave že nekaj let po vgradnji. Zato je pomembno tudi, da vse našteto tudi pravilno uporabljate in popravite že manjše napake.

 

Na primeru cevi to pomeni, da vanje ne zlivate maščob, še posebej ne vročega olja, ostanke hrane in kavne usedline itd. Če se cevi zamašijo, ne čakajte, da se škoda veča, temveč takoj ukrepajte. Če se zamaši mrežica na pipi ali voda ne odteka iz kuhinjskega korita, se dela lahko lotite sami.

 

Vsa zahtevnejša opravila, kot je menjava počenega umivalnika ali popravilo ventila, ki ne tesni, pa raje prepustite vodoinštalaterju. Pomaga pa vam tudi domska asistenca.

 

Hitro gre lahko kaj narobe in različne improvizacije so lahko vzrok za okvare.

 

Zavarovanje izliva vode krije škodo, če se cevi ali naprave poškodujejo ali zamašijo. Toda le, če tovrstne naprave in cevi ustrezno ter redno vzdržujete.

 

  • Vzdrževanje zunanjih oken in vrat

Okna in vrata najvišje kakovosti, ki so strokovno vgrajena imajo lahko dolgo življenjsko dobo, tudi do 40 let, a zopet le, če jih dobro vzdržujete. Nadalje morate pri oknih poskrbeti, da ni prepiha, zato da ne loputajo, ker se pri tem lahko poškodujejo in se razbijejo.

 

Ob napovedi nevihte ali ko vas ni doma, ne puščajte odprtih oken.

 

Skozi odprta okna lahko namreč veter v hišo nanosi vodo, ki vam poškoduje parket. Zavarovanje doma tovrstne škode ne krije, saj je nastala zato, ker ste vi pozabili zapreti okno. Kritje pa bi veljalo, če vihar poškoduje/razbije okno in skozi odprtino zanaša vodo.

 

  • Vzdrževanje fasade

Tako kot pri vsem do sedaj omenjenem je tudi pri fasadi ključna strokovna izvedba in kakovosten material, potem ste po mnenju naših strokovnjakov lahko preskrbljeni tudi do 70 let, seveda odvisno od tipa samega fasadnega ovoja. Do takrat pa morate fasado redno vzdrževati s čiščenjem, po potrebi tudi z nanosom novega sloja barve. Pazite pa tudi, da se po njej denimo ne cedi voda z balkona ali z okenskih polic.

 

  • Vzdrževanje doma

Če povzamemo zapisano, biti dober gospodar svojega doma pomeni, da poskrbite, da so vsa dela doma strokovno izvedena in da stvari uporabljate v skladu z navodili proizvajalca.  Ko pa opazite, kakšno napako, ukrepajte takoj in ne čakajte, da se škoda povečuje.

 

Ni pa treba, da ste sam svoj mojster. Pomaga vam asistenca za dom. Nadaljujte z branjem in preverite, v katerih primerih vam je na voljo.

 

S tem poskrbite, da bo vaš dom varen in da ne bo zapletov pri izplačilu škode, ki je niste mogli sami preprečiti.

 

Preberite več o tem, kako doma preprečiti lesno glivo in plesen ali kako vzdrževati streho.

vzdrževanje doma, popravila, nepremičnina, paketno zavarovanje DOM, zavarovanje premičnin, požarno zavarovanje, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.