Vzdrževanje streh

Šibke točke, na katere morate biti pozorni pri strehah, da preprečite škodo.

Streha ščiti stavbo pred neprijetnimi vremenskimi vplivi. A le, če je ustrezno vzdrževana. Vse pogostejše vremenske ujme hitro premaknejo kak strešnik ali povzročijo kako drugo poškodbo. Od neodkrite napake do škode pa vas lahko loči le en močnejši naliv.

Redno vzdrževanje podaljšuje življenjsko dobo

Najpogostejše poševne lesene strešne konstrukcije zdržijo 70 let ob rednem vzdrževanju kritine, kleparskih izdelkov in preprečevanju zamakanja. Sama opečna kritina traja 30 let, če ob rednem spomladanskem in jesenskem pregledu nadomeščate poškodovane strešnike z novimi. Kakovostnejše kovinske kritine so trajnejše, valovitke pa je potrebno zamenjati že po 20 letih. Vendar se zaradi klimatskih sprememb povečuje število in obseg ekstremnih vremenskih pojavov. Orkanski veter v ujmah razkrije tudi kakovostno izdelane in redno vzdrževane strehe.

 

Zavarovanje ne more preprečiti poškodbe streh v vremenskih nesrečah, lahko pa precej pripomore pri odpravljanju posledic.

 

Šibke točke

Strehe so zelo raznolike, vsaka oblika strehe in vrsta kritine imata svoje posebnosti. Na splošno so glede zamakanja kritični vsi preboji in robovi, torej dimniške obrobe in obrobe strešnih oken, žlote ter žlebovi. Prav tako prihaja do zamakanja ob poškodovani ali pomanjkljivi toplotni izolaciji, ko se na delu strehe tali sneg in voda pronica skozi netesne rege. Lahke strehe, nadstrešnice ali večji napušči pa so zelo občutljivi na močnejše sunke vetra.

 

Posebnosti

Opozoriti je potrebno na strehe z azbestno kritino, ki je v naših krajih pogosta. Azbestna vlakna, ki se sproščajo v zrak, so strupena. Zato svojo azbestno kritino čim prej zamenjate. Za odstranjevanje je treba najeti usposobljenega in pooblaščenega izvajalca, odstranjeno kritino pa je treba ustrezno odložiti na deponijo. Tega ne počnite sami!

 

Veliko lahko naredite sami

Redni pregled strehe je prvo, kar lahko naredite sami. Morda zadošča že skrben pogled s tal proti strehi. Če opazite kaj neobičajnega, na primer odvit vijak, premaknjen slemenjak, štrlečo obrobo ali zvit žleb, je to potrebno takoj popraviti ali naročiti popravilo.

 

Pregled opravite tudi po vsakem večjem nalivu. Preverite stanje žlebov in jih po potrebi očistite. Pomembno je, da opravite jesensko čiščenje žlebov in ostranitev odpadlega listja pred večjim nalivom, sicer obstaja velika verjetnost, da vam padavinska voda zalije stanovanje. V takem primeru se lahko celo zgodi, da bo zavarovalnica zavrnila izplačilo škode, če bo ugotovila, da je ta posledica neustreznega vzdrževanja. 

 

Kritje škode zaradi vdora meteorne vode je sicer vključeno v paket C zavarovanja DOM.

 

Delo na višini je nevarno.
Ta dela lahko izvajajo le osebe, ki so zdravstveno sposobne za izvajanje del na višini. Delajo lahko samo v ugodnih vremenskih razmerah, zagotovljeni pa morajo biti ukrepi za preprečitev zdrsa oz. padca v globino.

 

Če pade ledena sveča s strehe

Med vzdrževanje strehe spada tudi odstranjevanje ledenih sveč in preprečevanje zdrsa snega. Vendar pa se tudi ob skrbnem vzdrževanju zgodi, da s strehe pade led ali sneg, ki lahko poškoduje mimoidoče osebe ali avtomobile.

 

Preveč snega lahko poruši streho ali stavbo. Zato v primeru večjih količin snega poskrbite, da ga pravočasno varno odstrnite s strehe.

vzdrževanje doma, popravila