Zakaj potrebujete družinski požarni načrt in kako ga pripraviti?

Pravilno in hitro ukrepanje ob požaru vaši družini lahko reši življenje.

Čim hitrejša evakuacija je v primeru požara izjemnega pomena. Podatki namreč kažejo, da ljudje v zadimljenem prostoru ne preživijo dlje kot pet minut. Z Gasilsko-reševalno službo Kranj smo preverili, kaj je še vredno upoštevati pri pripravi in izvajanju požarnega načrta doma.

Vse gre po načrtu

Čeprav za vaše domovanje že obstaja požarni načrt, je dobro, da skupaj z otroki naredite tudi lasten družinski načrt in ga postavite na vidno mesto v domu. Najbolje bo, če ga narišete sami, otrokom pa pustite, da ga pobarvajo in dopišejo imena sob. Tako bo družinski načrt res vaš, obenem pa bo tudi otrokom učenje lažje in bolj zabavno.

 

Družinski požarni načrt mora vsebovati: tloris stanovanja, pot evakuacije, oznako, kje je shranjen gasilni aparat, in zbirno mesto zunaj stavbe.

 

Večkrat si vzemite čas in si ga skupaj oglejte. Z otroki se pogovorite, kako boste ukrepali v primeru požara – poudarite, da se morajo hitro umakniti iz stanovanja in se nikakor ne smejo skrivati recimo pod posteljo. Določite kraj, kjer se boste zunaj lahko srečali, tako boste vedeli, da so vsi na varnem. Narišite evakuacijske poti iz vašega doma – najboljši je običajni izhod. Razmislite tudi, kaj bi lahko preprečilo to pot. Če se to zgodi ob požaru, je najbolje, da ostanete v enem prostoru, po možnosti z oknom, in počakate na gasilce. Da pa do tega ne bi prišlo, vedno skrbite, da je evakuacijska pot prehodna. Ob pripravi načrta  preverite, če je možen še kakšen drug izhod, na primer, če ste v pritličju, je lahko to tudi okno. Nikoli pa ob požaru ne uporabljate dvigala, saj lahko v njem obtičite. 

 

Ne bo odveč , če boste z otroki  vadili evakuacijo skozi igro in jih opozorili, na kaj vse morajo biti pozorni ter pripravljeni. Najbolj pomembno pa je, da vedo, na koga se lahko ob nevarnosti obrnejo.

 

Številko 112 morajo poznati vsi

Številko 112 mora poznati vsak družinski član. Zapišite si jo na papir, morda najbolje kar na družinski evakuacijski načrt.

 

Otroke opozorite, da naj, če vidijo oziroma vonjajo dim (ob nastanku požara bodo vedno najprej zagledali dim in ne ogenj), odidejo iz stanovanja in pokličejo številko 112. Gasilci v Sloveniji v povprečju namreč potrebujejo med šest in osem minut, da prispejo na kraj požara.

 

Če so otroci sami doma, morajo v primeru požara najprej poklicati številko 112, preden kličejo vas ali koga drugega.

 

Ob klicu na številko 112 je treba povedati naslednje:

  • KDO kliče,
  • OD KOD kliče – kraj dogodka; pomembno je predvsem, da navedejo  ulico in mesto, saj ima več krajev enaka imena ulic.
  • naj na kratko razloži, KAJ SE JE ZGODILO,
  • ali je KDO POŠKODOVAN, kakšne so poškodbe, kakšno pomoč potrebuje,
  • kakšne so DRUGE OKOLIŠČINE.


Saša Kapetanovič je s hčerkama obiskal Gasilsko brigado Ljubljana, kjer so jim dežurni gasilci v klicnem centru razložili, kaj morata vedeti in kaj povedati ob klicu 112.  
4 nasveti za boljšo požarno varnost vaše družine

  1. Otroci si najlažje zapomnijo jasna navodila, zato naj velja, da vse, kar je toplo, vroče in se segreva, ni za igro.
  2. V primeru požara se ne skrivajte v hiši ali stanovanju, temveč čim prej pojdite ven, na varno. Ne ugotavljajte vzroka požara, ne iščite vrednih predmetov, dokumentov ali hišnih ljubljenčkov.
  3. Nikoli se ne vračajte v gorečo stavbo, ne glede na razlog. Če koga pogrešate, to sporočite gasilcem. 
  4. Če ogenj zajame vaša ali otrokova oblačila, se ustavite, vzemite najbližji kos oblačila in z njim pokrijte oziroma pogasite ogenj. V nobenem primeru ne tecite, saj tek povzroča še hitrejše gorenje.

 

Družinski požarni načrt lahko narišete na predlogo, ki smo vam jo pripravili.

 

Prenesi požarni načrt (1,87 MB)

požarna varnost, družina, otroci, varnost doma