Da vas na podstrešju ne bo strah

Pojasnjujemo, kako urediti zavarovanje prenovljenega podstrešja.

Ste na podstrešju, ki je prej služilo odlaganju stvari, uredili stanovanje ali pa pisarno, morda otroško sobo? Da boste v novem prostoru brez skrbi, ga ne pozabite ustrezno zavarovati. Vaša obstoječa polica zavarovanja doma namreč ne bo več dovolj. Pojasnjujemo, zakaj ne, in svetujemo, kaj morate narediti.

Zakaj obstoječe zavarovanje doma ni dovolj?

S preureditvijo podstrešja v nov prostor, pa naj bo to nova soba, pisarna ali celo novo stanovanje, boste morali obstoječo zavarovalno polico za svoj dom spremeniti zaradi dveh razlogov. Poglejmo prvega.

 

Podstrešje je zavarovano kot pomožni prostor

Do sedaj ste podstrešje uporabljali za shrambo in hrambo manj vrednih stvari ali pa je bilo morda prazno in neuporabljeno. Tako na podstrešje gleda tudi zavarovalnica, ki pri domu ločuje med bivalnim prostorom in pomožnimi prostori. Ocenjuje, da v pomožnih prostorih najpogosteje shranjujete stvari, ki imajo manjšo vrednost od tistih, ki jih imate v stanovanjskih prostorih. 

 

Pomožni prostori so tako na primer klet, garaža, drvarnica, vrtna uta, kurilnica in pa podstrešje.

 

Stvari v pomožnih prostorih so tako pri zavarovanju DOM vedno zavarovane na dejansko vrednost. To pomeni, da zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo.

 

Poglejmo na primeru: če vam pušča streha in voda celotni družini uniči smučarsko opremo, ki ste jo imeli shranjeno na podstrešju, bi v primeru škode  zavarovalnica ocenila amortiziranost takšne opreme v višini npr. 40 %  (če predpostavimo, da je življenjska doba smučarske opreme 10 let, in starost uničene smučarske opreme 4 leta). Tako bi vaša zavarovalnina, če predpostavimo, da je nabavna vrednost smučarske opreme 842,00 evrov, ob 40-odstoni amortizaciji znašala 505,20 evra (izračun je informativne narave).

 

Ob prenovi mansarde morate zato spremeniti način zavarovanja, saj predvidevamo, da boste imeli na podstrešju po novem tudi novejše predmete in stvari, ki imajo večjo vrednost.

 

Povečana kvadratura

Z novo sobo pa ne bo več pravilen niti podatek o kvadraturi na vaši polici in tudi zato morate to čim prej popraviti, lahko tudi v času trajanja zavarovanja. Ni treba, da čakate, da vam obstoječe zavarovanje poteče.

 

Skupaj z zastopnikom ustrezno popravite zavarovalno polico, ki mora odražati spremembo kvadrature bivanjskih prostorov.

 

Vaš dom bo v nasprotnem primeru podzavarovan, kar pomeni, da bi vam zato zavarovalnica v primeru škode izplačala manjšo zavarovalnino.

 

Če ste podstrešje preuredili v stanovanje

Če ste podstrešje preuredili v stanovanje in niste pridobili le ene sobe, to pomeni novo gospodinjstvo v isti hiši. Za novonastalo stanovanje pa potrebujete ločeno zavarovalno polico. V nasprotnem primeru vam morebitna škoda ne bi bila izplačana, saj stanovanje ni pravilno zavarovano.

 

Preverite, katere možnosti imate na voljo za zavarovanje vašega novega podstrešnega stanovanja.

 

V podstrešni pisarni opravljate pridobitno dejavnost

Če ste si na podstrešju uredili pisarno, ki je namenjena opravljanju pridobitne dejavnosti, morate podstrešje vključiti v zavarovanje, ki ga imate sklenjeno za dejavnost oziroma za svoje podjetje.

 

Po pogojih zavarovanja DOM namreč vaše podstrešje v takem primeru ni zavarovano.

 

Izjema je le, če dejavnost opravljate v sklopu stanovanjske hiše in vrednost podstrešja – prostora, kjer opravljate dejavnost – pri paketnem zavarovanju DOM ne presega 30 % celotne vrednosti stanovanjske hiše. Podstrešje se v tem primeru zajame v velikost stanovanjske hiše (bruto površina objekta), zavarovalno kritje pa v tem primeru velja za gradbeni del, ne pa za premičnine, ki služijo pridobitni dejavnosti.

 

Kaj to pomeni v praksi?

Na podstrešju imate pisarno. V njej zagori. Če je računalnik, ki je uničen, vaša osebna last, vam zavarovalnica povrne škodo.

 

Če so računalnik in drugi predmeti last vašega podjetja, pa vam po paketnem zavarovanju DOM zavarovalnica ne bo izplačala škode, razen če ste zavarovanje ustrezno uredili v sklopu vašega podjetja.

 

Rešite test in preverite, katere nevarnosti ogrožajo vaš dom in katero zavarovanje za dom potrebujete.

 

paketno zavarovanje DOM, zavarovanje premičnin, varnost doma, vzdrževanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.