Prva pomoč pri zamašenem odtoku

Kako odmašiti odtok? Sam svoj mojster ali klic na Triglav domsko asistenco?

»Zamašen odtok. Nujno, potrebujem pomoč!« sporoča stranka, ki je poklicala Triglav asistenco. Če ste se s tem že kdaj ubadali, potem jo zagotovo razumete in bi ji morda celo znali pomagati. Toda mnogi ne vedo, kako ukrepati ob tej precej pogosti težavi. Z vodovodnima inštalaterjema in z našo asistenco smo zato preverili, kako odmašiti odtok oziroma poskrbeti, da se ta sploh ne zamaši. Kako pa vam pri tem lahko pomaga zavarovanje doma?

Zamašen odtok je težava, zaradi katere se ljudje najpogosteje obrnejo na vodovodne inštalaterje. Tako pravijo v podjetju Odtok, ki je eden od pogodbenih izvajalcev Triglav asistence.

 

Tudi naši cenilci ugotavljajo, da je vzrok za najpogostejše prijave pri zavarovanju doma prav škoda zaradi izliva vode. Ta se zgodi iz dotočnih ali odtočnih cevi v kopalnici ali v kuhinji.

 

Triglav asistenca: »Letno zavarovanci prijavijo več kot 100 primerov škode zaradi zamašenega odtoka.«

 

Zamašen odtok v kuhinji

Vzroki za zamašitve so različni, se strinjajo naši sogovorniki. Žal je eden najpogostejših malomarnost.

 

Težava največkrat nastane, ker ljudje v kuhinjski odtok zlivajo maščobo, ostanke hrane in kavne usedline, premer cevi pa je običajno manjši kot pri fekalnem cevovodu.

 

Do zamašitve lahko privede tudi prevelika uporaba praškastih sredstev in varčevanje z vročo vodo. V tem primeru se maščoba ne stopi, temveč se samo odplakne naprej v napeljavo.

 

Maščobo od cvrtja in drugo olje zbirajte v primernih posodah in odlagajte na deponiji za zbiranje odpadkov. Drugi ostanki hrane pa sodijo v zbiralnik za biološke odpadke.

 

Splakovanje v odtok je neustrezno še  zaradi enega razloga: ostanki hrane v kanalizaciji namreč ustvarjajo idealne pogoje za življenje glodavcev, predvsem podgan.

 

Zamašen odtok v kopalnici

Tudi v kopalnici je zgodba podobna. »Ljudje nemalokrat mislijo, da je školjka smetnjak,« iskreno pove vodovodni inštalater. V straniščno školjko ne sodijo tamponi, vložki, vlažilni robčki, kondomi. Zaradi tega se odtok zamaši.

 

Za zamašen talni sifon, ko voda poplavi kopalnico, ali pa zamašen sifon umivalnika, so vzrok pogosto tudi lasje in ostanki odmrle kože, mila in praškastih čistilnih sredstev.

 

Ni pa vedno vzrok malomarnost, težava je lahko tudi:

 

  • neustrezna izvedba odtokov,
  • nepravilno položena inštalacija,
  • premajhni padci cevi,
  • predolge cevi
  • in nabiranje vodnega kamna.

 

Po počitnicah oziroma dopustu, ko kanalizacija dalj časa ne obratuje, se lahko odtok zamaši, ko ga ponovno uporabite.

 

Kdo naj odmaši odtok: sam svoj mojster ali pravi mojster?

Naša »prava« mojstra se strinjata, da lahko sami doma odmašite manjše zamašitve v sifonih.

 

Deni Ceglar iz podjetja Mojstri, d. o. o., takole svetuje, kako se lotiti odmaševanja kuhinjskega sifona:

 

  • Razdrite ga in ga očistite z vročo vodo, najbolje v kopalnici ob pomoči tuš cevi.
  • Pri sestavljanju in razdiranju pazite, da se ne strga ali deformira katero od tesnil.
  • Pazite tudi, da dovolj zategnete vse spoje (plastične matice) – ne preveč in ne premalo.
  • Pred sestavljanjem se morajo vsa tesnila lepo zložiti.

 

Za kopalnice gospod Ceglar svetuje uporabo mrežic na odtokih in njihovo redno čiščenje. Če se je zamašila straniščna školjka, se lahko sami lotite dela, če se ni zamašil cevni vod v steni.

 

Razna čistila za odmaševanje odtokov ponavadi ne pomagajo.

 

Pri odmaševanju vam bo bolj koristila t. i. podgana, cev za čiščenje odtokov.

 

Bodite pa previdni pri uporabi odmaševalca odtokov (vakumski pripomoček z lesenim ročajem) pri straniščih, ki ležijo nižje od nivoja glavnega kanalizacijskega omrežja, na primer v kletnih stanovanjih.  Odpadna voda namreč lahko udari nazaj.

 

V bolj resnih primerih, sploh pri zamašitvah, ki povzročajo izlivanje odpadne vode, se raje obrnite na usposobljene strokovnjake.

 

Daleč največ škode povzročijo zamašitve dela kanalizacije, kamor je priključenih več vodov. V tem primeru se lahko ob zamašitvi izlije odpadna voda pri najnižjem priklopu na zbirno linijo.

 

Tudi če se zamaši stenski odtok, raje pokličite strokovno pomoč, ki je opremljena tudi s primernim orodjem, kot je na primer visokotlačni čistilnik.

 

Pokličite asistenco

Ko se morate obrniti na mojstra, je pogosta težava, kako sploh priti do njega. Najhitrejši način je klic na številko 080 2864. Domska asistenca, ki jo imate v sklopu zavarovanja doma, vam bo v sodelovanju z mojstri pomagala in popravila nastalo škodo.

 

Naši sodelavci pravijo, da je pomoč v takih primerih pri vas  običajno v roku ene ure. Seveda pa je zelo odvisno od vaše lokacije in časa klica.

 

Stroški odmašitev z vključenim davkom znašajo v povprečju okoli 70 evrov.

 

Asistenca krije dve uri in pol dela kot tudi potne stroške prihoda izvajalca na teren ter strošek potrošnega materiala (tesnila, spojke ipd.) v višini 12 evrov.

 

Pri zamašitvah kanalizacijskih cevi je dodatno krita ena intervencijska ura obratovanja delovnega stroja in strojnika oziroma tehnika. Če potrebujete praznjenje greznice, zagotovimo le storitev, ne krijemo pa stroškov.

 

Škodo prijavite čim prej

Čimprej prijavite škodo. Zamašen odtok in voda, ki se izliva, lahko povzroči tudi druge nevšečnosti. V kuhinji lahko na primer uniči talne obloge. Torej ne le, da morate zamašen odtok odmašiti, popraviti morate tudi drugo morebitno nastalo škodo.

 

Tu vam pomaga zavarovanje izliva vode, ki je lahko vključeno v zavarovanje doma. Krije škodo, ki nastane, če se cevi ali naprave doma poškodujejo ali zamašijo. Toda le, če so ustrezno in redno vzdrževane.

 

Kaj morate narediti? Čimprej prijavite škodo.

 

Svetujemo, kako izpolnite obrazec za prijavo škode.

 

Preprečite nadaljnjo škodo. Če je le mogoče, fotografirajte škodo in poskrbite, da se do prihoda cenilca ohranijo dokazila o nastali škodi.

družina, vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, prijava škode, škodni primer, zavarovanje premičnin, domska asistenca, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.