Dom lahko enostavno zavarujete po spletu

Podrobno o hitri sklenitvi zavarovanja doma ali njegovem podaljšanju po spletu.

Z zavarovanjem doma je pametno poskrbeti za verjetno eno največjih in najpomembnejših naložb v življenju. Po novem ga lahko preprosto sklenete tudi po spletu. Izbirate lahko med tremi vnaprej pripravljenimi paketi z različnim naborom kritij, za sklenitev pa ne potrebujete veliko podatkov.

Kaj pa potrebujete pred spletnim nakupom zavarovalne police za dom? Pravzaprav zelo malo: naslov nepremičnine in svoje želje. Postopka sklenitve se namreč lahko lotite tudi brez predhodnih navodil.

 

Zavarovanje doma le nekaj klikov stran

Po spletu lahko dandanes sklenete že številna zavarovanja, med njimi tudi navidezno zahtevnejša, kot je zavarovanje doma. V tem primeru si prihranite čas in pot do poslovalnice. Za sklenitev zavarovalne police tako porabite kar se da malo časa.

 

Zakaj bi sklepali zavarovanje na spletu?

 

  • Za sklenitev zavarovanja potrebujete natanko toliko podatkov kot pri zavarovalnem zastopniku.
  • Vse ugodnosti in informacije, ki vam jih ponujajo druge poti sklepanja zavarovanja, so na voljo tudi na spletu.
  • Sklepanje je hitro in učinkovito, tudi prek mobilnih naprav.
  • Sklepanje je povsem varno – dobro je poskrbljeno za varstvo podatkov in za varno plačilo (prvo premijo plačate takoj, za preostale lahko med postopkom sklenitve odprete trajnik).
  • Celotno poslovanje je digitalno: vse se samodejno shrani v aplikacijo i.triglav, kjer z enim klikom dostopate do svojih aktivnih polic, plačanih in zapadlih obrokov premij ter zapadlih polic.

 

Pri sklepanju zavarovanja niste prepuščeni sami sebi, saj v postopku dobite vse napotke, ki jih potrebujete.

 

Z zavarovanjem doma se zavarujejo hiše, stanovanja, vikendi in oprema v njih. Za spletno sklenitev tega zavarovanja ne potrebujete prav nič več informacij, kot bi jih morali imeti, če bi se za pomoč obrnili na zastopnika. Vsi podatki o zavarovanju in tudi številni o vaši nepremičnimi so vam namreč na voljo na spletu.

 

Vodnik po zavarovanju doma po spletu

Četudi je zavarovanje doma zahtevnejša oblika zavarovanja, je sklenitev po spletu povsem enostavna. Za začetek potrebujete le naslov nepremičnine.

 

Pred sklenitvijo zavarovanja doma je koristno prelistati Priročnik za zavarovanje doma, saj je dobro poznati možnosti, ki jih ponuja zavarovanje.

 

1. PODATKI ZA IZRAČUN PREMIJE

Najprej se odločite, ali boste zavarovali le nepremičnino, samo opremo v njej ali oboje skupaj. Na spletu lahko zavarujete hišo, ki ima do 400 kvadratnih metrov neto površine (oziroma do 500 kvadratnih metrov bruto površine), in stanovanje, ki ima do 300 kvadratnih metrov neto površine. Ko boste vnesli naslov objekta, bo program s pomočjo baze Geodetske uprave Republike Slovenije samodejno dopolnil podatke o nepremičnini, ki so potrebni za izračun premije: površino nepremičnine, leto izgradnje in tip gradnje. Če podatek o neto površini nepremičnine ni ustrezen, ga lahko popravite.

 

2. IZBIRA PAKETA IN KRITIJ

V naslednjem koraku se odločite za paket zavarovanja. Izbirate lahko med paketi Mali, Veliki in Comfort. Vsi paketi, njihova kritja oziroma zavarovalne vsote so v procesu sklenitve podrobno opisani.

 

  • Paket Mali vsebuje kritje za temeljne požarne nevarnosti (požar, strela, eksplozija, padec zračnega plovila, vihar, toča, udarec motornega vozila, manifestacija in demonstracija), stroške čiščenja, odgovornost iz hišne in zemljiške posesti ter za odgovornost zaradi onesnaženja, vlomsko tatvino in rop ter izliv vode.
  • Paket Veliki poleg naštetih vključuje še kritje za poplavo in vdor meteorne vode, razbitje stekel, ki so sestavni deli zgradb, ter tatvine in objestna dejanja na zavarovanem objektu.
  • Paket Comfort pa ima dodano še kritje za zemeljski plaz, težo snega, ledu ali žleda, snežni plaz, padec drevesa in iztek tekočine, vključuje pa tudi stroške projektiranja in pridobitve gradbene dokumentacije za ponovno gradnjo ali popravilo uničenega oziroma poškodovanega zavarovanega objekta.

 

Predpripravljene pakete zavarovanj lahko prilagodite svojim potrebam in sklenete še dodatna zavarovanja ali razširite kritja. Dodate lahko denimo potresno zavarovanje, strojelomno zavarovanje inštalacij in tudi zavarovanje za najemodajalce.

 

3. ZAVAROVANJE NA NOVO VREDNOST

Zavarovanje bo sklenjeno na novo vrednost. Če pa je nepremičnina starejša od 37 let, vas bomo dodatno vprašali po letnicah morebitnih obnov (streha, fasada, okna, vrata, napeljava ...). Tako bo sistem samodejno izračunal amortizacijo objekta. Če bo ta višja od 40 odstotkov, bo zavarovanje sklenjeno na dejansko vrednost. Če je nepremičnina mlajša od 37 let, bo zavarovanje sklenjeno na novo vrednost. To je vrednost, ki jo ima nepremičnina ali oprema ob nastopu zavarovalnega primera, brez upoštevanja amortizacije. Ko bo prišlo do škode, pri zavarovanju na novo vrednost tako ne bo upoštevana manjša vrednost premoženja zaradi njegove obrabe ali starosti, kot je to obračunano pri dejanski vrednosti, ampak bo zavarovalnica zavarovancu priznala zavarovalnino v vrednosti nove stvari.

 

4. ZAČETEK IN ČAS TRAJANJA

Zavarovanje lahko sklenete oziroma podaljšate z začetkom veljavnosti naslednji dan oziroma za do 30 dni vnaprej. Sklenjena polica za dom je trajna, kar pomeni, da čas trajanja zavarovanja ni določen, polica pa se podaljšuje iz leta v leto. Po poteku zavarovalnega leta prejmete obračun zavarovalne premije za naslednje zavarovalno leto. Zavarovanje lahko prekinete s pisno odstopno izjavo vsaj tri mesece pred koncem tekočega zavarovalnega leta.

 

Kadar koli v procesu sklepanja se lahko vrnete na prejšnje korake.

 

5. OGLED NA DALJAVO

Če vaša nepremičnina ni poškodovana, se preprosto premaknete na naslednji korak. Za nepremičnine, ki niso v brezhibnem stanju, pa je po sklenitvi zavarovanja obvezen še ogled objekta na daljavo oziroma pošiljanje fotografij njegovih poškodovanih delov.

 

6. POPUSTI IN PREGLED POGOJEV

Ko vpišete svoje podatke in se pomaknete na naslednji korak, boste lahko izkoristili popuste iz akcije AvtoMobilno zavarovanje. Če imate pri Skupini Triglav sklenjeno še kakšno drugo zavarovanje, pa prejmete dodatne ugodnosti iz Triglav kompleta.

 

S Triglav kompletom lahko pri sklepanju zavarovanj prihranite do 40 %. Vas zanima, kakšen je lahko vaš Triglav komplet popust? Preverite s Triglav komplet kalkulatorjem.

 

7. PLAČILO

Prvo plačilo premije, ki aktivira vaše zavarovanje, je treba poravnati po spletu. Znesek lahko plačate s kreditno kartico (Mastercard, Visa), plačilno kartico (Activa Maestro), v spletni banki (NLB Klik) in z aplikacijo VALÚ.

 

Zavarovanja ne boste sklenili vse do plačila, zato lahko sklepanje na spletu samo preizkusite in se tako seznanite z njim.

 

Vsa nadaljnja plačila – lahko se namreč odločite za enkratno plačilo letne premije ali plačilo na obroke – pa lahko izvedete z nalogom UPN ali trajnikom. Zavarovalno dokumentacijo boste po plačilu prejeli na e-naslov, ki ste ga navedli v avtorizacijskem koraku.

 

8. POLICA SE SHRANI

Po plačilu boste na svoj elektronski naslov prejeli polico in vso potrebno dokumentacijo. Naj vas ne skrbi, če jo izgubite. Polica bo varno shranjena tudi v digitalni poslovalnici i.triglav, kjer lahko do nje dostopate kadar koli.

 

Ko sklepate zavarovanje za dom, premislite, ali bi bilo za vas smotrno tudi zavarovanje naprav, ki jih imate doma, denimo računalnikov, bele tehnike in drugih naprav.

 

Razmislite pa tudi o zavarovanju osebne zaščite – zavarovanju odgovornosti, ki krije stroške, ki jih povzročite komu drugemu.

 

9. ČE SE ZAPLETE

Če pri sklepanju zavarovanja naletite na težavo, jo lahko hitro odpravite s pomočjo svetovalca po telefonu (080 555 555). Če pa ugotovite, da ste se zmotili in uporabili napačne podatke ali pa bi želeli še kaj spremeniti oziroma dodati, lahko to storite na območni enoti Zavarovalnice Triglav, pri zastopniku ali po elektronski pošti, poslani na e-naslov info@triglav.si. Tako lahko sklenete še dodatna zavarovanja ali vključite dodatna kritja.

 

Ko se v vašem domu zgodi kaj nepredvidenega, je tudi prijava škode preprosta. Najlažje jo prijavite po spletu v svojem profilu aplikacije i.triglav.

 

Zavarovalne aktivnosti je smotrno preseliti na splet, saj je spletno poslovanje hitro, učinkovito in povsem preprosto.

dom, varnost doma, sklepanje zavarovanj, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.