So vaše naprave na varnem?

Kaj se zgodi z gospodinjskimi in elektronskimi napravami, ko se poškodujejo ali uničijo?

Nakup nove naprave, denimo televizorja, računalnika, mobilnega telefona, velikega gospodinjskega aparata, pametne ure, igralne konzole ..., je vselej razburljiv. Malo manj vesel pa je razmislek o možnih poškodbah ali uničenju te nove naprave. Zato je pametno pretehtati, ali bi napravo zavarovali, še posebno, če je ta draga.

Potem ko naprave prinesete domov, se jim lahko zgodi marsikaj. Televizor mimogrede poškodujete že pri nameščanju na nosilec. Ko polnite prenosnik, se pes zatakne v kabel, zato računalnik pade na tla in ekran poči. Če napravam prizanesete vi, pa lahko denimo igralno konzolo odnesejo tatovi ob vlomu v vaš dom. Morda pa se vaša vrhunska parna pečica preprosto pokvari, garancija pa ne velja več ali pa vam je ne priznajo.

 

V preteklosti ste bili v takšnih primerih bolj ali manj prepuščeni samim sebi in svoji denarnici, posebno če ste škodo povzročili z neprevidnostjo. Zdaj pa je na voljo zavarovanje naprav. Kasko zavarovanje za naprave krije vsako poškodovanje, okvaro ali uničenje izdelka in odtujitev, ki je posledica vlomske tatvine ali ropa.

 

Vaše zavarovanje doma lahko vključuje tudi zavarovanje naprav. Vendar pa je kritje v tem primeru omejeno in pogosto ni zadostno, da bi pokrilo škodo na dražjih napravah.

 

Vredne naprave zavarujte posebej

Vrednejše naprave je zato pametno zavarovati posebej, saj zavarovanje naprav prav tako velja za naprave, ki jih uporabljate zunaj svojega doma, tudi v tujini. Edini pogoj je, da škodo rešujemo v Sloveniji.

 

Zavarovanje lahko sklenete po spletu za naprave, razvrščene v tri skupine:

 

  • SKUPINA 1: pralni, sušilni, pralno-sušilni in pomivalni stroji, hladilniki, zamrzovalniki, vinske vitrine, kuhalne plošče, štedilniki, vse vrste pečic, kuhinjske nape; namizni računalniki, strežniki, tiskalniki, optični čitalniki, monitorji, projektorji, fotoaparati, kamere, navigacijske naprave, televizorji, avdio-video predvajalniki, snemalniki in igralne konzole;
  • SKUPINA 2: pametne ure, tablični in prenosni računalniki (ter tablice in računalniki v enem);
  • SKUPINA 3: mobilni telefoni.

 

Zavarovanje telefona

Zakaj je dobro skleniti zavarovanje telefona? Poglejmo na primeru. Ob nakupu je bil vreden 1500 evrov. Potem ga kmalu vzamete s seboj na izlet v švicarske Alpe, fotografirate čudovite razglede, medtem pa vam telefon pade po tleh in se razleti na skalah.

 

Tovarniška garancija ne krije nobene poškodbe, ki jo povzročite sami. Škodo in popravilo ter nakup nove ali primerljive naprave pa vam lahko krije zavarovanje naprav.

 

Podoben je primer digitalnega fotoaparata. Zanj ste ob nakupu odšteli 2000 evrov. Na počitnicah so vam ga odtujili iz zaprtega apartmaja. Ker se je vlomska tatvina zgodila zunaj vašega doma, zavarovanje doma škode te vlomske tatvine ne krije, lahko pa jo zavarovanje naprav.

 

V tem primeru vam je škoda povrnjena, a le, če ste zavarovanje naprave sklenili pravočasno. Skleniti ga je namreč mogoče najkasneje v sedmih dneh od datuma nakupa naprave, veljati pa začne ob polnoči na dan sklenitve.

 

Zavarovanje za vse primere

Zavarovalno kritje lahko izbirate za vsako posamezno napravo, ki jo zavarujete s tem kasko zavarovanjem. Premija je odvisna od vrste naprave, njene vrednosti ob nakupu in trajanja zavarovanja.

 

Tudi pri zavarovanju naprav velja nekaj izključitev. Podobno kot avtomobilski kasko tudi ta denimo ne krije namerno povzročene poškodbe.

 

Zavarovanje lahko sklenete za dogovorjeno časovno obdobje, se pa v tem času vsak mesec obračunava tudi amortizacija, katere višina je odvisna od tipa naprave. V času zavarovanja zavarovalnica pokrije škodo za največ tri primere na isti napravi.

 

Zavarovanje naprav lahko sklenete le po spletu, enako, torej po spletu (in seveda prav tako s klicem v klicni center Zavarovalnice Triglav), pa lahko tudi prijavite škodo. Zavarovalnica bo poskrbela za prevzem naprave, oceno škode in popravilo. Če bodo stroški popravila višji od zavarovalne vrednosti naprave, boste dobili izplačano zavarovalnino.

 

Naslednjič, ko kupite dražjo napravo, zato pomislite, ali bi jo lahko brez težav nadomestili oziroma popravili, če bi bilo potrebno. Če je ne bi mogli ali bi jo verjetno težko, je preudarno razmisliti o zavarovanju.

zavarovanje doma, zavarovanje naprav, varnost doma, mobilni telefon
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.