Ste koga ali kaj poškodovali? Zavarovanje odgovornosti vam lahko pomaga.

Zavarovanje odgovornosti krije vašo odgovornost za škodo, ki jo oškodovanec uveljavlja.

Z zavarovanjem odgovornosti se finančno zavarujete, če ste drugemu povzročili škodo in jo ta uveljavlja s civilnopravnim odškodninskim zahtevkom.
Vaš otrok med igro po nesreči poškoduje sosedov avto. Ta je skoraj nov, škoda pa precejšnja. Če vas sosed toži, ste lahko odškodninsko odgovorni in boste najverjetneje morali plačati odškodnino. Ste vedeli, da se lahko za take primere zavarujete? Zavarovanje odgovornosti (srečali boste tudi izraz odgovornost zasebnika), ki ga pri Zavarovalnici Triglav sklenete z zavarovanjem osebne zaščite ali po spletu v okviru paketnega zavarovanja osebne zaščite, vam lahko zelo koristi.

Kaj je zavarovanje odgovornosti?

Gre za zavarovanje, ki krije vašo odgovornost za škodo, ki jo oškodovanec uveljavlja, ker ste ga v nesreči poškodovali, povzročili njegovo obolenje oziroma smrt ali uničili oziroma poškodovali kakšno njegovo stvar. Zavarovanje velja po vsem svetu, torej ne le v Sloveniji. 

Poglejmo tri primere. Kaj imajo skupnega:

  • nesrečni primer vašega mladoletnega otroka, ki se v bližini vašega doma s kolesom zaleti v sosedov avto; 
  • neljub zaplet, ko vaš pes med igro ugrizne nič hudega slutečega mimoidočega; 
  • smučarski trk na smučišču v tujini, pri katerem poškodujete drugega smučarja? 


Vsi trije se lahko končajo s civilnopravnimi odškodninskimi zahtevki proti vam. 

(P)oškodovanci lahko od vas zahtevajo odškodnino v obliki finančnega nadomestila za škodo ali poškodbo. Tudi morebitni sodni postopki (v primeru spora zaradi višine škode ali glede vaše (ne)odgovornosti) so lahko dolgi, zneski, ki jih morate plačati, če v postopku izgubite, pa so lahko zelo visoki. 

Če imate sklenjeno zavarovanje odgovornosti, si vam ni treba beliti glave, kako boste poplačali škodo. Odškodnino za vas poravna zavarovalnica


Hkrati pa bo zavarovalnica poskrbela tudi za vašo obrambo pred neutemeljenimi ali pretiranimi odškodninskimi zahtevki.

Kaj je vključeno v zavarovanje in kaj ne?

Zavarovanje odgovornosti je koristno in vas primerno zaščiti v prej opisanih primerih ter še v številnih drugih. 

Zavarovanje odgovornosti pa v nekaterih primerih ne krije škode. 


  • Če škodo povzročite namenoma. Če bi denimo iz objestnosti popisali sosedovo fasado, vam zavarovalnica odškodnine, ki bi jo moral plačati sosedu, ne bi krila. 
  • Če je škoda iz naslova hišne ali zemljiške posesti. Z zavarovanjem odgovornosti  se ne zavarujete za primer, če recimo z vaše hiše odleti kos strehe in poškoduje objekt, ki stoji ob vašem. To je kritje odgovornosti iz hišne in zemljiške posesti, ki je vključeno v zavarovanje doma. Hitro in preprosto ga lahko sklenete tudi na spletu
  • Če povzročite škodo z avtomobilom. Tako škodo namreč krije vaše obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO). 


So pa med drugimi vključene in krite škode, povzročene z motornimi vozili, katerih hitrost ne presega 25 kilometrov na uro, niso širša od enega metra in niso težja od 550 kilogramov. 

Če se po nesreči zaletite v koga z (e-)skirojem, bo prav zavarovanje odgovornosti tisto, ki vas bo finančno obvarovalo, če bo poškodovani vložil tožbo proti vam.


Civilnopravne tožbe so v svetu vedno pogostejše in vse kaže, da gremo tudi v Sloveniji po tej poti. Vseh možnih interakcij med ljudmi je čedalje več, saj potujemo, se rekreiramo in vozimo najrazličnejša vozila. Možnosti, da se kaj zgodi, je tako veliko. Že ena civilnopravna tožba pa lahko resno ogrozi vaš družinski proračun. 

Kako skleniti zavarovanje odgovornosti ? Zavarovanje je na voljo v okviru paketnega zavarovanja osebne zaščite. Mali paket, v katerem sta krita odgovornost zasebnika in zavarovanje pravne zaščite (oba do višine 100.000 evrov), si lahko zagotovite že za 5,01 evra na mesec. Ne spreglejte ugodnosti: če zavarovanje odgovornosti sklenete pri zavarovanju doma, je cenejše.
Sklepanje zavarovanj, prijava škode, škodni primer, zavarovanje odgovornosti, odškodnina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.