Mir na vikendu zagotovljen

Odgovori na vprašanja o zavarovanju vikenda.

Kaj bi odgovorili, če bi vas vprašali, zakaj ste se odločili, da imate vikend? Eden od razlogov bi bil zagotovo ta, da se umaknete od vsakdanjih skrbi. Na vikendu, pa naj bo to hiša ali stanovanje, v Sloveniji ali v tujini, so v ospredju lepe stvari. A kaj, ko tudi vikend ogrožajo iste nevarnosti kot vaš dom. Pojasnjujemo, kako ga lahko zavarujete, da boste imeli mir zagotovljen.

1. Zakaj vikenda ne morem zavarovati enako kot dom?

Vikend verjetno ogrožajo enake nevarnosti kot vaš dom: požar, vihar, toča in podobno. Lahko, da gre tudi za precej podoben objekt – stanovanje ali hišo. A kljub temu za vikend ne morete skleniti zavarovanje  kot za svoj dom.

 

Vikenda ne morete zavarovati na enak način kot dom, saj se od vašega doma razlikuje v tem, da ni stalno naseljen.

 

Dom je stalno naseljen, če v njem stalno živijo ljudje in če v 12 mesecih ni brez prekinitve neuporabljen več kot 60 dni.

 

Lahko pa za vikend sklenete posebej prilagojeno paketno zavarovanje vikenda, ki krije škodo, ki bi se zgodila na objektu in na premičninah, torej na opremi – pohištvu in vaših osebnih stvareh.

 

2. Kaj krije zavarovanje vikenda?

Paketno zavarovanje vikenda krije škodo, za katero zavarovalnice menimo, da lahko najpogosteje ogroža vaš vikend. To je med drugim škoda zaradi požara, strele, eksplozije, viharja, toče, izliva vode, poplave in razbitja stekla.

 

Ker pa vaš vikend ni stalno naseljen, je pomembno tudi kritje za primer vloma oziroma ropa. Zato je vključena tudi tovrstna škoda kot tudi škoda, ki nastane pri vlomu ali ropu na objektu ter na pomožnih gradbenih objektih.

 

V paket lahko vključite tudi potresno zavarovanje. Ali pa ugotovite, da potrebujete razširitev na strojelomno zavarovanje instalacij, zavarovanje indirektnega udara strele in mehanskega loma gospodinjskih aparatov.

 

3. Kaj, če imam vikend na Hrvaškem? 

Mnogi izmed vas imate vikende na Hrvaškem in tudi zanje lahko sklenete paketno zavarovanje. Razlikuje se le v tem, da za vikend na Hrvaškem ne morete skleniti zavarovanja asistence.

 

4. Ali lahko sklenem zavarovanje asistence za vikend? 

Ponovimo: če imate vikend v Sloveniji, je dobra novica za vas ta, da imate v paketno zavarovanje vikenda vključeno tudi kritje domske asistence. Kar pomeni, da denimo pri izlivu vode lahko pokličete asistenco. Ta vam bo v najkrajšem možnem času pomagala in vam priskrbela pooblaščenega mojstra, ki bo napako odpravil.  Nastala škoda na tleh pa je krita z izlivom vode.

 

Asistenčni center je dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 2864 in to 24 ur na dan in vse dni v letu.

 

5. Kaj pa bazen? 

Predmet zavarovanja ni le objekt sam in premičnine – pohištvo ter oprema, temveč tudi ograje, plavalni bazeni, jacuzziji, okrasni ribniki in fontane, tlakovne poti, dvorišča ter terase. Pogoj je le, da ležijo na parceli, na kateri je vikend, ali na sosednji parceli, ki je vaša last.

 

Morate pa vedeti, da s to polico niso zavarovani denimo rastlinjaki, vinske kleti, čebelnjaki ali rastline.

 

6. Bi vikend tudi oddajali?

Če bi želeli vikend v času, ko ga vi ne uporabljate, v celoti oddajati, ga boste morali zavarovati drugače. Več o tem si lahko preberete v članku o oddajanju apartmajev. Ob tem dodajamo, da če je stanovanje na primer v Avstriji, morate zavarovanje urediti pri zavarovalnici v tej državi.

%
Dodajte paketno zavarovanje DOM v Triglav komplet in pridobite 3 % dodatnega popusta.

Zanima me več
varnost doma, družina, vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, požarna varnost, sklepanje zavarovanj, škodni primer, zavarovanje vikenda, paketno zavarovanje DOM
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.