10 drobnih trikov za varnost otrok

V besedi in sliki: Kako doma zavarovati nevarna mesta.

Malčki so osvajalci – radovedno, zavzeto in živahno odkrivajo svet. Takoj ko se začnejo plaziti, hočejo uživati svobodo in doseči čisto vse, kaj šele, ko shodijo. A se ne zavedajo nevarnosti, ki pretijo nanje. Oglejte si nekaj nasvetov mam Petre Slapar in Cice Gajić, kako doma preprosto in poceni zaščititi nevarna mesta.

1. Zalepite kable

Kabli so zelo privlačna stvar, težko pa jih je urediti tako, da bi zavarovali svoje malčke in hkrati polepšali stanovanje. Poskusite z lepilnim trakom!

 

Potrebujete barvni lepilni trak in škarje. Odrežite 5 cm traku in ga prepognite na polovico. Na pregib narišite listek ali poljuben lik. Pustite dovolj prostora za kabel. Lik nato izrežite, trakova potegnite narazen in kabel zalepite.

 

 

2. Kable povežite z vezicami

Daljše kable zvijte v osmico in pričvrstite z vezico. Tako z lepilnim trakom kot z vezicami lahko učinkovito zaščitite kable na mizi, pultu ali omari, ki bi sicer viseli čez mizno ploščo in vabili malega kobacaja, da se obesi nanje – in potegne nase računalnik, svetilko, aparate, kuhinjske strojčke in podobno! Tako se lahko učinkovito izognete grozeči nesreči.

 

 

3. Čistila pospravite na višje police

Radovednost ne pozna meja. Seveda jo spodbujajte, a ko kobacajoči se radovednež pride do nevarnih čistil ali praškov, poskrbite, da ne more doseči nevarnih snovi.

 

Najpreprostejša rešitev za varno shranjevanje je, da jih postavite na dovolj visoko mesto, do katerega se ne bo mogel povzpeti.

 

 

4. Okrog ročajev omar ovijte elastike

Kaj pa je v tej omari? Malčki vedo: kar koli je že, vrata je treba odpreti, raziskati notranjost in iz omare potegniti vso vsebino. Kar predstavljate si, kakšen bi bil malčkov potep skozi vaše omare! Na kaj vse bi naletel? Kakšno škodo bi lahko povzročil in kako nevarni so shranjeni predmeti?

 

Temu se preprosto izognete tako, da okrog ročajev ovijete elastike. Naj jih bo veliko, pa bo omagal ciciban!

 

 

5. Z žlico zavarujte predale

Predali so še posebno zanimivi, saj se nanje malčki lahko oprejo. Tako se za plezanje po njih in za raziskovanje mamljive vsebine opogumijo celo tisti, ki še ne stojijo trdno.

 

Z dolgo žlico za čevlje lahko zavarujete kar dva predala naenkrat. Odstranjevanje ovire presega sposobnosti majhnih otrok.

 

 

6. V predale priprite igrače

Majhne plastične igrače, ki jih priprete v predale, lahko zavarujejo prstke malčkov pred prezgodnjimi modricami. Živalce lahko tudi prilepite na notranjo stranico predala, tako da bodo otrokove prste varovale ob vsakem zapiranju predalov.

 

 

7. Namestite penasta varovala

Buškaste glave lahko preprečite tudi s tako imenovanim penastim črvom. Z nožem ali škarjami odrežite želeno dolžino črva. Po vsej dolžini črva izdolbite približno kvadratni centimeter globok utor (odvisno od debeline mize ali vrat). Penasto varovalo namestite na želeno površino in tako zagotovite, da bodo udarci neboleči.

 

 

8. Preprečite zdrse z linolejem

Stopnice so za malčke poseben izziv za razvijanje motorike in doseganje želenih ciljev. Vendar jim na njih hitro spodrsne.

 

Z linolejem lahko preprečite drsenje. Odrežite za dobro ped širok trak linoleja in ga zapognite čez rob stopnice. Prilepite ga zgoraj in spodaj. Tako omogočite, da se bo otrok varneje vzpenjal in spuščal po stopnicah, saj bo linolej preprečeval zdrse.

 

 

9. Zaščitite vtičnice

Vtičnice so še posebno privlačne, vendar zelo nevarne. Da se izognete večjim pretresom, kupite posebne ščitnike za vtičnice. Poceni so in lahko jih je namestiti, so pa nadvse učinkoviti – otroške ročice še dolgo ne bodo tako spretne, da bi lahko mimo njih vtikale kar koli v vtičnico.

 

 

10. Poskrbite za nedrseče podlage

Odeje ali lahke preproge za igro na tleh so nevarne, posebno ko otrok shodi. Ko stopi nanje, mu lahko zdrsne in pade, najnevarnejši so padci vznak. Se jim hočete izogniti?

 

Gumijasta nedrseča podlaga, ki jo pritrdite na tla, omogoča neovirano igro. Obstajajo tudi gumijaste podloge proti drsenju, ki jih položite pod navadno preprogo ali odejo – in malček se bo lahko varno igral, varnejši pa boste tudi vi, če boste stopili nanju.

 

otroci, družina, preventiva, vzdrževanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.