8 zabavnih iger za dolge vožnje z otroki v avtu

Ideje za kratkočasne igrice, ki se jih z mulcem lahko igrate na poti z avtomobilom.

Daljše vožnje z otroki v avtu znajo biti za mulce naporne in dolgočasne. Popestrite jih lahko z domiselnimi igricami in tako čas v avtomobilu izkoristite za kakovostno družinsko druženje. Pripravile smo 8 predlogov igric, ki se jih igramo s svojimi mulci ali pa smo se jih kot mulke igrale s svojimi starši.

1. Detektiv ali Kdo prvi najde/zagleda?

Vse mamice Kamzmulcem smo ugotovile, da naši malo mlajši mulci zelo uživajo v igrici »Kdo prvi najde ali zagleda« smreko, most, prometni znak, rdeč avto, nekaj modrega ipd. Presenečeni boste, koliko časa so tudi najmlajši pripravljeni sodelovati v tej igrici.

 

Igrico za malo starejše otroke lahko nadgradite tudi tako, da zmaga tisti, ki prvi zagleda recimo 10 rdečih avtomobilov.

 

Druga verzija igrice pa je lahko, da eden od igralcev reče npr. »jaz sem zagledal nekaj modrega«. Drugi morajo ugotoviti, kaj to je.

 

2. Pripovedovanje zgodbe

Izmišljevanje povezane zgodbe zna biti zelo zabavno, velika doza smeha je zagotovljena. Nekdo začne s stavkom, drugi stavek ponovi in doda še svojega. Tako se igra nadaljuje, dokler eden od igralcev ne pozabi točno ponoviti zgodbe, ki je nastala do takrat.

 

Veste, kako predvsem najmlajše otroke zabava, ko nastane zgodba o vijoličnem kakcu, ki se rad potaplja v mlaki in smuča skupaj z roza kravami, ki nimajo pancerjev?

 

3. Stave

Igra se tako, da vsak od sodelujočih določi stavo. Na primer v naslednjih treh minutah bo šlo mimo nas devet zelenih avtomobilov ali trije avtobusi. Tisti, ki je najbližje napovedi, zmaga.

 

4. Kalodont in druge besedne igre

»Kalodont« je slovenska besedna igrica, ki jo verjetno pozna vsak. Primerna pa je za malo večje mulce.

 

Igra se jo tako, da nekdo pove besedo. Igralec za njim mora najti besedo na zadnji dve črki besede predhodnega igralca.

 

Ko nekdo izgovori besedo kalodont, je zmagovalec. Igralec za njim namreč ne bo našel besede, ki se začne na črki »nt«. Iskanje besede je lahko tudi časovno omejeno.

 

Sicer pa je besednih iger veliko. Vsi dobro poznamo igrico »najdi besedo na A, preden se izteče čas« in tako naprej po abecedi. Za malce starejše mulce je primerna tudi igrica, da na vsako črko v abecedi poiščemo državo, mesto, žival, blagovno znamko.

 

Pravila igre so lahko tudi taka, da moraš poiskati besedo, ki se rima na besedo, ki jo je določil igralec pred tabo. Ste vedeli, da je ena od redkih slovenskih besed, ki nima rime, beseda pentlja?

 

5. Zamisli si osebo ali žival

Eden od sodelujočih si zamisli osebo, ki jo vsi poznajo. Drugi postavljajo vprašanja, npr. »Ali ima očala, ali je stara?« Tisti, ki si je osebo zamislil, lahko odgovarja samo z da ali ne.

 

Igrico lahko igrate tudi tako, da se izpraševalci pri vprašanjih menjavajo in imajo npr. samo 10 poskusov vprašanj.

 

Igrica »Zamisli si žival« pa je primerna predvsem za najmlajše. Zelo radi imajo živali, jih že kar nekaj poznajo, predvsem pa se skozi igro s starejšimi tudi veliko novega naučijo.

 

6. Mrmranje pesmi

Eden od sodelujočih zamrmra pesem. Tisti, ki ugane, je zmagovalec, a šele, ko vsaj delček pesmi zapoje na glas.

 

Drugi se mu seveda lahko pridružijo. Glasno prepevanje v avtu spravi v dobro voljo še tako zdolgočasenega mulca na zadnjih sedežih.

 

7. Igre iz registrskih tablic

Obstaja veliko verzij iger, povezanih z registrskimi tablicami. Ena od njih je računska, kjer zmaga tisti, ki prvi sešteje številke na registrski tablici avtomobila pred vami.

 

Druga verzija je tudi, da poskusite prvi najti avtomobil s tujo tablico.

 

8. Bibarije

Naši najmlajši se neznansko zabavajo, ko se igramo igre s prsti. Ali pa prepevamo pesmice in zraven besedilo oponašamo z rokami.

 

Te igre so zelo priročne, vendar smo med vožnjo prostorsko omejeni in žal ne morejo sodelovati vsi sopotniki. Še najbolj so primerne za sopotnike na zadnjih sedežih.

 

Ena najbolj znanih je »En kovač konja kuje, koliko žebljev potrebuje«. Zanimiva pa je tudi igra »Križ kraž«. Otrok ima dlan razprto. Po dlani rišete križe: »Križ kraž, kralj Matjaž, daj mi groš, bom kupil nož.« Potem s prstom na sredini dlani nakažete, kot bi zvrtali luknjico: »Luknjo vrtam, vrtam, vrtam!« Potem z dlanjo (na rahlo seveda) udarite po otrokovi dlani: »Poč, poč, poč.«

 

Zagotovo pa bo zabavno tudi, če si kakšno igro poskusite izmisliti sami. Pa srečno pot.

 

Medtem ko se mlajši sopotniki kratkočasijo s predlaganimi igrami, vozniku priporočamo, da se zabava in preizkusi z aplikacijo Drajv. Ta bo pokazala, kako obvlada varno vožnjo.

 

Da bo še bolj zanimivo, svetujemo, da drugi potniki stavijo, koliko točk bo dosegel. Če jih doseže, lahko čaka tako voznika kot zmagovalca stave na cilju kakšna nagrada, morda dodatna kepica sladoleda? Z varno vožnjo ob uporabi Drajva pa tudi nižje plačilo avtomobilskega zavarovanja.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

družina, otroci, avto, potovanja, prosti čas, dopust, Sprosti čas, Drajv, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.