Bistre glave nosijo čelado

Kako otroku izbrati pravo kolesarsko čelado in ga naučiti pravilne uporabe.

Že z zakonom je določeno, da mora otrok do 14. leta starosti na kolesu obvezno uporabljati ustrezno čelado. Taka zaščita pa je več kot priporočljiva tudi za vse starejše kolesarje. Naj postane nošenje čelade rutina, tako kot nošenje kape pozimi.

 

Otrok nikoli na kolo brez čelade na glavi

Nesreča se vozi tudi na kolesu, rolerjih, skiroju … Nošenje zaščitne čelade tveganja za nesrečo sicer ne izniči, lahko pa zelo ublaži njene posledice in v najbolj skrajnih primerih prepreči invalidnost ali celo reši življenje. Psihologinja Mateja Markl in Javne agencije RS za varnost prometa poudarja, da je zaščitno kolesarsko čelado vsekakor priporočljivo uporabljati na vseh vožnjah s kolesom in drugimi prevoznimi sredstvi, ki človeku omogočajo hitrejše premikanje: »Za otroke do 14. leta je čelada obvezna, za vse pametne in odgovorne pa seveda tudi pozneje. Otroci morajo čelado uporabljati bodisi ko vozijo kolo ali tricikel bodisi kot sopotniki na kolesu, priporočamo pa jo tudi na rolerjih in skiroju. Prav je, da čelada postane obvezen del opreme, ko se otrok odpravi na tako aktivnost.«

 

Fizika je neusmiljena

Naletna teža človeške glave pri hitrosti 20 kilometrov na uro je skoraj 50 kilogramov. Padec pri tej hitrosti z višine enega metra in pol, na primer ob rob robnika, lahko pomeni grozljive posledice.

 

Statistika kaže, da so pri kolesarjih, ki so utrpeli hujše posledice v prometnih nesrečah, vzrok težkih diagnoz prav poškodbe glave, ki lahko pustijo posledice za vse življenje. Primarij Hermina Damjan, vodja oddelka za rehabilitacijo otrok v URI Soča, pravi, da zelo hude poškodbe glave posledično lahko privedejo do nezmožnosti gibanja in hranjenja, močno pa so lahko prizadeta tudi čutila.

 

Kolesarska čelada res lahko pomeni ločnico med življenjem in smrtjo.

 

Preberite tudi, kakšno naj bo prvo kolo in kako naj bo opremljen mladi kolesar.

 

Večina kolesarskih nesreč se zgodi v naselju

Število prometnih nesreč kolesarjev s posledicami je v naselju kar štirikrat večje kot zunaj naselij.

 

Ker se večina hudih nesreč s kolesom zgodi ravno v naselju, je uporaba zaščitne čelade priporočljiva tudi za ljudi, ki se s kolesom dnevno vozijo v službo, šolo ali po drugih opravkih.

 

 

Dober starševski zgled pomeni največ

Ne pozabite, da lahko nesreča spremeni kakovost življenja celotne družine, ne le poškodovanca. Prvi kolesarski metri so pomembna prelomnica v otrokovem spoznavanju prometa, pri tem pa mora biti čelada na prvem mestu. Ključen je tudi starševski zgled, saj prav na kolesu otrok prvič postane voznik.

 

Prava čelada in pravilna uporaba

Pri nakupu varnostne čelade obvezno preverite njen varnostni certifikat, ustrezno varnost namreč zagotavljajo zgolj ustrezno narejeni izdelki, ki so testirani in potrjeni s homologacijo po standardu ECE. Pri izboru čelade za otroka je pomembno tudi to, da upoštevate njegove želje glede barve, poslikave in videza čelade, saj, če mu ne bo všeč, obstaja velika možnost, da jo bo pogosto »pozabil« dati na glavo. Pomembno je tudi, da ne kupite premajhne oziroma ne prevelike čelade – ključen je podatek o obsegu glave, ki jo bo čelada ščitila.

 

Pomembno je, da kolesarsko čelado uporabljamo natančno. Ni dovolj, da si čelado zgolj nataknemo na glavo, ampak mora biti tudi pravilno zapeta, da lahko opravlja svoje delo. Zategnite paščke, saj čelada ne sme ohlapno sloneti na zadnjem delu glave, ker se v takem primeru pri padcu lahko celo odtrga z glave in torej ne zagotavlja zaščite. Varnostni trak ne sme biti preveč tesen, mora se premikati, kar pomeni, da lahko z nameščeno čelado normalno govorimo.

 

 

Ne pozabite na druge udeležence v prometu

Nošenje varnostne čelade pa seveda še ne pomeni, da je kolesar dolžnosti varnega kolesarjenja izpolnil. Ne pozabite na vplive prometa in druge udeležence v prometu. Ker so kolesarji bolj ranljivi, saj jih ne ščitijo zračne blazine in karoserijske strukture, se morajo oboji, tako vozniki kot kolesarji, v prometu obnašati tako, da se lažje izognejo nevarnim situacijam.

 

Pogosto se tudi dogaja, še posebej v mestih, da vozniki ali sopotniki v avtomobilih ne pogledajo, preden odprejo avtomobilska vrata, s tem pa blokirajo pot kolesarju, ki se tako lahko težko poškoduje.

 

Previdnost  je torej nujno potrebna tako na kolesu kot tudi za volanom. K temu pa dodajte še strpnost, kulturo in kolesarsko čelado, in hitro bomo na varni poti. 

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za mame:

 

kolesarjenje, otroci, družina, video, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.