Cene veterinarskih storitev za pasjega mladička

Preverili smo, kakšni veterinarski stroški vas čakajo.

Že v prvih dneh z novim pasjim družinskim članom pa tudi kasneje tekom prvega leta morate nekajkrat obiskati veterinarja, ki bo poskrbel, da bo pes zdrav in da se bo lahko normalno razvijal. Preverite, kolikokrat in zakaj je v prvem letu s psom treba k veterinarju in kakšne so cene veterinarskih storitev za mladička.

Cena veterinarske storitve za pasjega mladička

Prvi pregled morate opraviti že v nekaj dneh po prihodu psa, ko bo veterinar vašega psa cepil, čipiral in mu izdal potni list ter ga po potrebi tudi razglistil. S pomočjo PRVA-K klinike za male živali v Ljubljani poglejmo, kaj vse je še dobro opraviti v prvem letu.

 

Cena čipiranja psa in pridobitve potnega lista

Če ste psa kupili pri vzreditelju ali ga posvojili iz zavetišča, naj bi bili praviloma mladički že čipirani in vpisani v Centralni register psov.

 

V drugih primerih, ko to še ni bilo urejeno, pa bo ob prvem obisku to storil veterinar. Psa bo tudi razglistil, če bo to potrebno, ga čipiral, mu izdal potni list in poskrbel za vpis v Centralni register psov Slovenije, kar vas bo na koncu stalo 32,89 evrov. Za izdajo novega potnega lista pa boste morali odšteti okrog 20 evrov.

 

Več nasvetov za nove pasje vodnike in tiste, ki boste to še postali, najdete v članku Pozor, nov pes!.

 

Cena cepljenja proti kužnim boleznim

V prvem letu je treba mladička trikrat cepiti proti kužnim boleznim (pasja kuga, pasji infekciozni hepatitis, parvoviroza, parainfluenza), strošek posamezne doze pa je 39 evrov. Cepljenje je treba ponoviti še čez eno leto, nato pa na vsaki dve do tri leta. Če želite psa zaščititi še proti leptospirozi, pa je potrebna letna revakcinacija, kar pomeni 37 evrov letno.

 

Cena cepljenja proti steklini

Po 3. mesecu starosti morate psa cepiti tudi proti steklini, in sicer vsako leto do 3. leta starosti. Če so psi cepljeni pravočasno, je nato potrebna revakcinacija na 3 leta, že dan zamude pa se obravnava kot nepravočasno cepljenje. Pri nepravočasnem cepljenju je zopet potrebna letna vakcinacija 3 leta zapored. Cena cepljenja proti steklini je 34,52 evrov.

 

Cena antiparazitikov

Psi naj bi antiparazitike proti zunanjim parazitom (bolhe, klopi, uši) prejemali vsak mesec. Sredstva proti notranjim parazitom (gliste, trakulje, praživali) pa naj bi dobili vsake 3 mesece. Če je zaželena še zaščita proti srčni glisti, mora pes zdravila prejemati enkrat mesečno.

 

Okvirni mesečni strošek, ki ga morate za zaščito pred zunanjimi in notranjimi zajedavci nameniti vodniki tako znaša vsaj 10 evrov, se pa cena razlikuje glede na velikost psa.

 

Prenesite si brezplačen seznam cepljenj za psa, ki smo ga pripravili z veterinarsko kliniko Prva-K in mu sledite, da bo vaš pes ustrezno zaščiten pred pasjimi boleznimi.

 

Cena sterilizacije in kastracije psa

Včasih je veljalo, da se sterilizacija opravi pred prvo gonitvijo. Danes priporočamo sterilizacijo psičke po prvi gonitvi, ko žival doseže spolno zrelost. Ta pri manjših pasmah psov nastopi pri 6 do 9 mesecih, medtem ko pri zelo velikih psih nastopi kasneje, med 18 in 24 mesecem. Se pa vsako žival vedno obravnava individualno in se temu primerno prilagodi tudi odločitev glede sterilizacije.

 

Sterilizacija psičke se običajno opravi 3 do 4 mesece po prvi gonitvi, cena sterilizacije psa pa je odvisna od velikosti psa in se ponavadi giblje med 200 in 300 evri.

 

Sterilizacija se priporoča predvsem zaradi zaščite proti neželeni brejosti, piometri (gnojno vnetje maternice), tumorjem mlečne žleze in navideznim brejostim.

 

Kaj pa laparoskopska sterilizacija? V primerjavi s klasično sterilizacijo laparoskopska sterilizacija ponuja manj stresa in travme, zmanjšanje postoperativne bolečine, manjše reze v področju trebuha in manj zapletov. Primerna je za psice s težo 10 kg in več.

 

Za kastracijo psa pa boste morali odšteti med 150 in 250 evri, cena je tudi tu odvisna od velikosti posameznega psa. Kastracija psa se priporoča kadarkoli po dopolnjenem 1. letu starosti, če gre za male pasme, pri velikih in gigantskih pasmah, ki rastejo dlje, pa na PRVA-K kliniki svetujejo, da se s kastracijo počaka vsaj do 2. leta starosti.

 

Če sta kastracija oz. sterilizacija psa nujna zaradi posledic nezgode ali bolezni in je zaradi teh stanj neposredno ogroženo življenje vašega ljubljenčka, bo omenjena posega krilo zavarovanje psa.

 

Cena izdiranja mlečnih zob

Pri mladičih malih pasem so pogosti zaostali zobje. To pomeni, da stalni zobje že izraščajo, mlečni pa so tudi še vedno prisotni. Zaostale mlečne zobe je treba čim prej izdreti, da se omogoči stalnim zobem izraščanje na ustreznem mestu. Cena posega je odvisna od zahtevnosti in trajanja posega, ponavadi pa boste zanj odšteli med 100 in 200 evri.

Cena injekcije za uspavanje psa

Odločitev, kdaj je čas za slovo, je verjetno ena najtežjih s katero se sooči pasji vodnik, ne glede na to, ali gre za starejšega ali še mladega psa. Vendar pa je včasih to edini način, da svojemu psu prihranite veliko trpljenja. Za injekcijo za uspavanje psa boste odšteli med 60 in 120 evri, odvisno od teže psa.

Cena Kliničnega pregleda in zdravljenja

Ker so mladiči zelo radovedni in pogosto pojedo neprimerne stvari, se pri njih večkrat pojavijo driske in gastroenteritis (vnetje želodca, črevesja). Ti mladiči potrebujejo zdravljenje, ki vključuje klinični pregled. Če je pes v splošnem slabem stanju, potrebuje tudi krvne in urinske preiskave, ultrazvok ter pogosto še hospitalizacijo in tekočinsko terapijo. Strošek lahko hitro preseže 100 evrov in doseže tudi 250 evrov ali več.

 

Terapija psa, ki trpi za vnetjem zajema antibiotike in probiotike. Strošek je hitro spet lahko 50 evrov.

 

Kako pa lahko psa čim prej navadite, da ne grize in ne je stvari, ki temu niso namenjene? Nasvete o vzgoji, negi pa tudi skrbi za zdravje psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!.

 

 

Zavarovanje psa vam je v pomoč pri kritju stroškov zdravljenja zaradi bolezni ali poškodb psa in še v številnih drugih primerih. Ne krije pa preventivnih veterinarskih pregledov in posegov, razen v primerih, ko bi bilo brez njih ogroženo življenje vašega ljubljenčka.

 

Zakaj na preventivne veterinarske preglede?

V veterinarski kliniki pravijo, da je pomembno, da se pasji vodniki zavedajo pomembnosti preventivnih veterinarskih pregledov in se jih poslužujejo že od začetka, ko je pes še mladiček. Ti namreč pomagajo pri zgodnjem odkrivanju določenih bolezni in stanj, zaradi česar je možnost ozdravitve večja, lažje pa je tudi preprečiti nadaljnji razvoj bolezni. Na ta način lahko torej močno izboljšate kvaliteto življenja svojega psa in pripomorete, da bo ob vaši strani čim dlje.

 

Na PRVA-K kliniki poudarjajo, da so lahko vsa bolezenska stanja, ki morda odraslega psa ne prizadenejo močno, pri mladičih kritična. Prav zato je tako pomembno, da ste na to pozorni in hitro ukrepate.

 

Pri gastroenteritisu denimo, ki se lahko kaže v mehkemu blatu, pri odraslih psih, večinoma ni razloga za skrb. Pri mladičih pa lahko to vodi v dehidracijo, hipoglikemijso apatičnost, neješčnost … Če že na začetku bolezni ukrepate in pri veterinarju opravite klinični pregled, pes dobi  terapijo (najpogosteje probiotiki in gastroprotektiv) in se kmalu počuti bolje. V nasprotnem primeru se  bolezen pogosto poslabša do te mere, da mladiček potrebuje podrobnejše preiskave in nekajdnevno hospitalizacijo.

 

Z rednimi preventivnimi pregledi na dolgi rok torej prihranite, saj se lahko izognete visokim stroškom veterinarskih posegov in zdravljenja, ki so v primeru bolezni, ki bi jo sicer z rednimi preventivnimi pregledi lahko preprečili ali lažje ozdravili, nujno potrebni.

 

Strošek prvega preventivnega pregleda v višini 30 evrov vam povrnemo mi.

 

Pravočasno odkrivanje bolezenskih stanj

Zakaj je pravočasno odkrivanje bolezenskih stanj tako pomembno? Na primer ultrazvok trebušne votline, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju bolezenskih stanj, stane 40 evrov. Če se za ultrazvok odločite preventivno in veterinar pri vašemu psu odkrije tumor na vranici v zgodnjem stadiju, se lahko najprej opravijo preventivne preiskave krvi. Če je kuža stabilen, pa se izvede kirurško odstranitev vranice, ki je večinoma kurativna.

 

Tumorji na vranici sicer v večini primerov ne povzročajo kliničnih znakov, dokler tumor ne zakrvavi in ogroža življenje psa. Takrat je največkrat potrebna urgentna kirurgija izven delovnega časa, ki stane tudi do 50 % več kot v normalnem delovnem času.

 

»Preventivni letni ultrazvok bi tako priporočali vsem psom, saj lahko poleg tumorjev v zgodnjih fazah odkrijemo tudi strukturne spremembe drugih organov (npr. ledvic, jeter), kar nam omogoča nadaljnje usmerjene preiskave in terapijo, še preden se klinični znaki sploh pojavijo,« pojasnjujejo na PRVA-K kliniki.

 

Kljub vzgoji, skrbi za zdravje in kljub rednim preventivnim pregledom, lahko vaš pes zboli ali pa se poškoduje. Takrat vam je v pomoč zavarovanje psa, ki poleg stroškov zdravljenja lahko krije še mnogo več.

 

Le z nekaj kliki lahko zavarovanje sklenete tudi po spletu.

 

domači ljubljenčki, zavarovanje psov, družina, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.