Da bosta pes in otrok prijatelja

Naučite otroka nekaj pravil za dober odnos z vašim psom.

Psi in otroci so odlična kombinacija. Otroci ogromno pridobijo, če lahko svoje otroštvo ali mladost preživijo z živalmi, še posebej s psi, ki so lahko dobra družba. Ko sta v družini otrok in pes, pa je treba paziti na nekatere stvari in se zavedati, da takrat vedno delate dvojno delo: vzgajate otroka in psa.

Če želite, da bosta otrok in pes bivala v harmoniji, morata biti izpolnjena dva pogoja. Prvi pogoj je, da je otrok lepo vzgojen. Če še ni, morate biti ob interakciji s psom nanj še posebej pozorni. Drugi pogoj je, da je lepo vzgojen tudi pes.

 

Kaj narediti, da bo pes sprejel dojenčka?

 

Če sta otrok in pes lepo vzgojena, potem se drug od drugega lahko učita in pes lahko zelo obogati otrokovo življenje.

 

Kaj morajo otroci vedeti o svojem psu?

Staršem, ki imate doma psa, priporočam nekaj pravil za boljši odnos med otrokom in psom, ki jih naučite svoje otroke:

 

 1. Pes potrebuje mir in svoje mesto v stanovanju (npr. boks, ležišče). Otroku pojasnite, da pes počiva, ko je na svojem mestu. Otrok naj ne sili vanj, naj ga ne vleče, draži, vznemirja,… Psi potrebujejo počitek. Če se pes ne more spočiti in umakniti od otroka, lahko začne kazati znake agresije, postane nervozen in je pod stresom.

 

 1. Interakcija med otrokom in psom naj bo skupna dejavnost, npr. igra z igračo, učenje trikov,… Interakcija med otrokom in psom mora vedno potekati ob nadzoru staršev.

 

 1. Če vas ni zraven, naj otrok nima dostopa do psa –  seveda je to odvisno od starosti otroka.

 

 1. Odsvetujem fizični stik, predvsem igro, kjer se otrok in pes igrata brez igrač ter pes namesto igrače grize otroka. Ker gre lahko hitro kaj narobe. Pa ne zato, ker bi pes želel otroku kaj narediti. Nehote ga lahko podre na tla, če je fizično močnejši od otroka. Otrok lahko psa boža, vendar umirjeno.

 

 1. Pes ima svoj osebni prostor. Otroka morate naučiti osnovne pasje telesne govorice. V pasji osebni prostor lahko otrok vstopi, če ga je pes vesel. Če se pes umika, je treba to spoštovati in ga pustiti pri miru. Če se pes umika in otrok tega ne razume, je možno, da se pes ne bo več umikal in bo začel kazati znake agresije, saj bo videl, da je to edina možnost.

 

 1. Pes ni igrača. Je živo bitje in ima različne občutke. Otroka naučite, da z njim dela spoštljivo. Pes je lahko odlična priložnost, da otrok spozna odgovornosti.

 

 1. Če si otrok želi psa, lahko zjutraj z navideznim psom hodi na krajši sprehod ali del svoje žepnine nameni hrani za psa – tako bo videl, da pes zahteva tudi skrb. 

 

Kako naj otrok pristopi k neznanemu psu?

Kako naj bi otrok pristopil k psu, ki ga ne pozna in ga želi pobožati? Starši, naučite svojega otroka 5 pravil:

 1. Vodnika psa je treba vprašati, če otrok sploh sme pobožati psa. Če vodnika ni v bližini, se takega psa izognite. 
 2. Pustite, da pes otroka povoha. Otroku pojasnite, da ne sili v osebni prostor psa (npr. mu ne tišči roke v gobec). Ko pes otroka povoha, ga lahko poboža.
 3. Otrok naj psa boža umirjeno, vendar ne po glavi. Redkokateri pes ima rad božanje po glavi. Boža naj ga raje po sprednjem delu telesa. 
 4. Otrok do psa ne sme biti grob. V takem primeru otroku takoj prepovejte stik s psom in ga najprej naučite pravilnega odnosa do psa. 
 5. Če se pes umakne, je treba spoštovati njegov osebni prostor in ne siliti v njega. Pes namreč ne more povedati, da mu nekaj ne ustreza, to lahko sporoči le s svojo telesno govorico. 

 

Če vlagate v vzgojo psa, kar pomeni da obiščete dober skupinski tečaj ali se udeležite spletnega tečaja (za vas smo za to pripravili E-akademijo) ter ste se hkrati pripravljeni z otrokom pogovarjati in ga učiti pravilnih stikov s psom, potem sta lahko otrok in pes odlična kombinacija.

 

Za otroka je življenje z živaljo, v tem primeru s psom, neprecenljiva izkušnja. Nauči se, da lahko ob upoštevanju določenih pogojev in pravil z njo živi v harmoniji. Seveda pa ste starši tisti, ki vodite ta proces in otroka ta pravila tudi naučite.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

psi, domači ljubljenčki, preventiva, otroci, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.