Da vročina za psa ne bo pasja

Naj bo poletje prijetno tudi za vašega štirinožca.

Prihaja poletje in z njim čas dopustov. Veliko lastnikov brez premisleka vzame psa s seboj na potovanje, ga izpostavlja previsokim temperaturam in s tem ogroža zdravje psa ali celo njegovo življenje. Preberite nekaj osnovnih napotkov, da bo pes lažje premagal poletno vročino.

1. Psa ne puščajte v avtu

Psi poletno vročino doživljajo drugače kot ljudje in tudi hladijo se na svojevrsten način. Potijo se le skozi blazinice na tačkah. Najbolj se hladijo s sopenjem, torej z globokim dihanjem, močno odprtim gobcem in iztegnjenim jezikom. Prav zato se hitreje pregrejejo.

 

Kadar psa v poletni vročini pustimo v avtu, ga izpostavimo velikemu tveganju. Temperatura v avtomobilu se dviguje zelo hitro. Tudi odprto okno ni dovolj, da se avto ne bi segrel. Ker se pes ne zmore dovolj hitro ohlajati, se lahko pregreje že v nekaj minutah.

 

Psa niti za kratek čas ne puščajte v avtu, saj za pregretje zadošča že okrog 20° C.

 

Bodite pozorni na znake, ki pri psu pomenijo toplotni udar. To so hitro dihanje, nemir, omotica, zmedenost, gosta in lepljiva slina ter povišana temperatura nad 40° C. Pes se bo skušal uleči in ne bo več zmožen vstati, njegove okončine bodo šibke. Izgubi lahko tudi zavest.

 

Če pes doživi toplotni udar, ga umaknite iz avta oziroma z vročega območja v senco. Hladite ga z vodo – postopoma najprej šape, trebuh, vrat in trup. Nikoli ga ne hladite z ledom. Ko mu temperatura pade pod 39° C, z ohlajanjem prenehajte in ga peljite k veterinarju.

 

2. Psa razgibajte ob hladnejših delih dneva

Pogosto se zgodi, da imajo sicer zelo zaposleni vodniki na dopustu več časa za svojega psa. Zato niti ne razmišljajo o tem, kdaj bi se z njim ukvarjali, ampak si želijo to početi čim pogosteje. Ne pomislijo, da tek s psom ob poldnevu ni najprimernejši. Njihov pes verjetno ni vajen tako aktivnega življenja, kaj šele v najhujši vročini. Tudi v tem primeru lahko pes doživi toplotni udar.

 

Aktivnosti raje preložite na hladnejši del dneva. Lahko pa jih tudi zamenjate s primernejšimi, kot je na primer plavanje, če ste na dopustu ob morju, jezeru ali reki.

 

Če poleti radi hodite v hribe, dobro razmislite, ali bodo razmere za psa ustrezne. Pri načrtovanju upoštevajte, da je na poti senca in hladna voda. Včasih je bolje, da pes ostane doma in ga ne izpostavljate vročini.

 

3. Pes naj ima vodo vedno na voljo

Psi ob vročih dneh popijejo več. Večkrat na dan jim zato menjajte vodo ter pogosto preverjajte, če je sveža in hladna.

 

4. Psu olajšajte pasje dni s hladnimi priboljški

Tako kot ljudje poleti radi jemo sladoled, lahko tudi psu ponudite hladno hrano, ki mu bo pomagala pri hlajenju. Na naši spletni strani lahko najdete recept za pasji sladoled.

 

Hrano, ki je zanj primerna, lahko preprosto tudi zamrznete. Če ga hranite s surovo hrano, mu jo lahko ponudite iz hladilnika. Pes se bo s takšnim obrokom vsaj malo ohladil. Paziti pa morate, da zamrznjene hrane ni preveč, saj lahko povzroči težave z želodcem.

 

Naj bo vaše poletje brezskrbno tudi za psa. Ne razmišljajte le, kako se boste imeli lepo z njim. Poskrbite tudi, da bo psu lepo z vami.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

 

psi, domači ljubljenčki, zdravje, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.